Az építkezés fázisai

Lakásvásárlás tervezőasztalról – mire figyeljünk?

2023.04.02

A jelenlegi nehéz gazdasági helyzet nem hagyta érintetlenül az ingatlanpiacot sem. Vannak, akik kivárnak most a lakásvásárlással, de új lakásokat még mindig sokan keresnek. Attól, hogy egy lakás új, még vannak veszélyei a vásárlásnak. Mik ezek, és mit tehetünk, ha a vásárláshoz hitelt vennénk fel?

 

 

Hogyan vehetünk új lakást?

Először is érdemes tisztázni, hogy mikor számít egy lakás új lakásnak. Talán kézenfekvőnek tűnik a válasz, de ez mégsem teljesen igaz, mert a hétköznapi és a jogszabályi értelmezés eltér egymástól.

Fontos kritériuma az új lakásnak, hogy annak mi legyünk az első magánszemély tulajdonosa.

A lakást tehát egy ingatlanfejlesztő vagy beruházó cég építteti, és a tulajdoni lapon mi leszünk az első természetes személy, akinek a nevére kerül az ingatlan.

A hitelek és támogatások szempontjából az számít új lakásnak, amelyre a használatbavételi engedélyt még nem adták ki, vagy kiadták, de az első rendeltetésszerű használat még nem történt meg. Ha pedig megtörtént, akkor a használatbavétel kiadása és az ingatlan eladása között még nem telt el 2 év.

Az új lakás vásárlásának több előnye is van. A lakásban még senki nem lakott előttünk, így kevesebb rejtett hibával számolhatunk. Semmi sincs még benne elöregedve, elhasználódva, és nem kell a vezetékeket sem újakra cserélnünk.

Ráadásul ha a lakás még nincs kész, akkor adott esetben beleszólhatunk például, hogy milyenek legyenek a szaniterek vagy a burkolat, és kisebb módosításokat is kérhetünk. A lakás tehát nagyobb eséllyel lesz olyan, amilyet mi szeretnénk.

Az új lakás épp ezért drágább, mint a használt. A vételár akkor lehet olcsóbb, ha a lakást nem kulcsrakész állapotban vásároljuk meg, hanem még mielőtt elkészülne.

Akár akkor is vásárolhatunk, amikor még el sem kezdődtek az építési munkák. Ezt hívják „tervezőasztalról való vásárlásnak”.

A tervezőasztalról vásárolt lakások ára alacsonyabb, mint a kész újépítésű lakásoké, viszont finanszírozási oldalról több lehet velük a probléma. Ezekre ugyanis nehezebb lakáshitelt felvenni.

 

Milyen problémák fordulhatnak elő?

A lakások egy részét tehát már az építés előtt le lehet kötni. Így azonban akár 1-1,5 évet is várnunk kell, amíg az ingatlanunkat birtokba vehetjük, ez pedig több kockázatot is rejt.

Már az is nehézséget okozhat, hogy a lakás árát általában több részletben kell befizetni, még az építkezés alatt. Így tehát

a pénzünk benne áll az ingatlanban, miközben a lakhatásunkról is gondoskodnunk kell.

Itt nem egy néhány hetes felújításról van szó, hanem hosszú hónapokról.

Másrészt amennyire tudjuk, érdemes ellenőriznünk az építtető céget. Igyekezzünk megbízható vállalkozástól vásárolni, amelyiknek megnézhetjük a korábbi munkáit. Így a várható minőségről is képet kaphatunk, és kevesebb az esély arra, hogy menet közben problémája adódik a kivitelezőnek az építkezés finanszírozásával.

De hogyan vásárolhatunk hitelből?

 

Vásárlás tervezőasztalról piaci hitellel

A lakáshitelt a bank fedezet mellett nyújtja. Új lakás vásárlása esetén ezzel az a probléma, hogy a fedezet egy olyan lakás lenne, amelyik egyelőre még csak a tervezőasztalon létezik. A bank pedig nem tud elfogadni egy még nem létező ingatlant fedezetként, hisz arra nem jegyezhet be zálogjogot. Milyen lehetőségeink vannak ilyenkor?

Ha van rá lehetőségünk, a hitel mögé bevonhatunk egy másik ingatlant. Ez lehet a saját meglévő, tehermentes ingatlanunk, de a bankok többsége egy közeli hozzátartozónk lakását is elfogadja, amennyiben ő hozzájárul ahhoz, hogy zálogkötelezettként a hitelben szerepeljen.

Emellé pótfedezetet is felajánlhatunk, ami általában egy kisebb értékű ingatlan, így jobb feltételek mellett kaphatunk hitelt.

Ha nincs meglévő ingatlanunk, akkor is van megoldás.

Kaphatunk hitelt tulajdonjog-fenntartással. Ez biztosítja a vevő számára, hogy az eladó ne adhassa el a lakást másnak akkor sem, ha a vevő a vételárat egy későbbi időpontban fizeti ki. A vevő neve rákerül az ingatlan tulajdoni lapjára, így az eladó már nem rendelkezik annak a tulajdonjogával, de tulajdonosként csak a teljes vételár kifizetése után jegyzi be.

A másik lehetőség a tulajdonjog bejegyzésének függőben tartása. Ez a tulajdonjog-fenntartással történő vásárláshoz hasonló eljárás, de itt maximálva van a várakozási idő. A földhivatalhoz benyújtunk egy kérelmet, hogy a vevőt jegyezze be tulajdonosként, ugyanakkor kérjük, hogy a bejegyzést késleltesse legfeljebb 6 hónapig. Így ez alatt az időszak alatt semmi mást nem lehet bejegyezni a tulajdoni lapra.

Ebben az esetben 6 hónapunk van arra, hogy a vételárat kifizessük.

A bank új lakás vásárlása esetén több dokumentumot is kérhet. Ha a vásárlás tulajdonjog-fenntartással vagy függőben tartással történik, akkor biztosan fog kérni másolatot ennek a széljegyen történő bejegyzéséről. A hitel utolsó részletét a bank a használatbavételi engedély megszerzése, illetve a lakás albetétesítése után fogja utalni. 

 

Új építésű lakásra CSOK-ot is igényelhetünk

A családi otthonteremtési kedvezmény vagy CSOK nagyon népszerű a gyermeket nevelő családok körében. A támogatás mellé legalább 2 gyermek esetén kamattámogatott hitelt is kaphatunk, ez a CSOK-hitel. 2 gyermek mellett 10 millió, 3 gyermek mellett 15 millió forint hitelt kaphatunk mindössze 3%-os kamat mellett, 25 éves futamidőre.

A lakásárak és a hitelkamatok emelkedésével a kamattámogatott hitelek aránya is megnőtt a lakáscélra felvett hiteleken belül, hisz most talán még fontosabb, hogy olcsóbb hitelhez jussunk, ráadásul a magas kamat miatt piaci hitelből is kisebb összeget kaphatunk.

A CSOK támogatás maximuma 10 millió forint, amelyet akkor kaphatunk meg, ha legalább 3 gyermeket nevelünk vagy vállalunk, és a támogatást új építésű lakásra költjük. Így nem meglepő, hogy a nagycsaládosok 78%-a új lakást vásárol a támogatásból. A CSOK hitellel együtt így 25 millió forintot a lakás árából támogatásból és támogatott hitelből rakhatunk össze.

A Babaváró hitel ugyan nem lakáscélú kölcsön, hanem szabad felhasználású, de épp ezért lakáscélra is használható, és valóban sokan költik az új otthonukra. A Babaváró előnye, hogy részben vagy egészben önerőként is felhasználható egy lakáshitelhez. A Babaváró 10 millió forinttal szállhat be a lakásunk finanszírozásába.

A támogatások és kamattámogatott hitelek igénylésének számos feltétele van, ezekről érdemes előre tájékozódni.

A támogatásoknál szigorúbbak a feltételei az új lakások finanszírozásának. Érdemes előre érdeklődni a bankoknál, hogy milyen készültségi fázisban lévő új lakásra vehetünk fel támogatást. A jogszabály értelmében az adásvételi szerződés megkötése és a CSOK támogatás igénylése között legfeljebb 180 nap telhet el. 

 

Gergely Péter
biztosdontes.hu

Építkezési fázis:

1. Ingatlanvétel, finanszírozás

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A jelzálogjog és a végrehajtási jogok mellett például a szolgalmi jogoknak is lehetnek nem kívánt következményeik.

Bővebben >>>>

Más-más iratokat kell ellenőriznünk üres telek, felépítménnyel rendelkező ingatlan és lakás esetében.

Bővebben >>>>

A valóságban fennálló méretek eltérhetnek a térképmásolat méreteitől.

Bővebben >>>>

Osztatlan közös tulajdon, illetve társasház esetén szükségesek ezek a dokumentumok.

Bővebben >>>>

Az építésügyi előírásoktól függ, hogy milyen építési, átalakítási, bővítési tevékenységet (nem) végezhetünk.

Bővebben >>>>

A helyi szabályozás megtilthatja például bizonyos anyagok vagy színek használatát, meghatározhatja a tető lehetséges formáját.

Bővebben >>>>

Az önkormányzati rendelet által rögzített tilalom vagy kötelezettség akkor is fennáll, ha a tulajdoni lapon ez nem jelenik meg.

Bővebben >>>>

Ha valamilyen fontos közmű nem elérhető az ingatlanon, tájékozódjunk, hogy a bekötésre lesz-e lehetőség.

Bővebben >>>>

A választott helyszín nagymértékben és hosszú távon befolyásolja későbbi energiafelhasználásunkat, komfortunkat, közérzetünket és életformánkat.

Bővebben >>>>

Az önerő mellett pénzintézeti hitellel és állami támogatásokkal kalkulálhatunk.

Bővebben >>>>

Az illetékkedvezményekkel sok pénzt lehet megspórolni.

Bővebben >>>>

Mindenképpen szükség lesz ügyvédre vagy közjegyzőre.

Bővebben >>>>

A vevő csak akkor lesz tulajdonos, ha ezt a Földhivatalnál a tulajdoni lapra bejegyezték.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

Ha az adott ingatlanra valakinek elővásárlási joga van, akkor az eladónak „vételi ajánlatot” kell kapnia attól a harmadik személytől, aki meg kívánja vásárolni az ingatlant. Ezután az eladónak az elővásárlásra jogosult személyhez kell fordulnia egy „elővásárlási jog gyakorlására való felhívás” formájában. Ha az elővásárlásra jogosult személy nem kíván élni ezzel a jogával, akkor egy „elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot” ad az eladónak. Ha a eladó ezt megkapta, csak akkor adhatja el az ingatlant harmadik személynek. 

Itt a VÉTELI AJÁNLAT céljára adunk egy formadokumentumot, melyet regisztrált felhasználóink tölthetnek le.

Bővebben >>>>

Ha az adott ingatlanra valakinek elővásárlási joga van, akkor az eladónak „vételi ajánlatot” kell kapnia attól a harmadik személytől, aki meg kívánja vásárolni az ingatlant. Ezután az eladónak az elővásárlásra jogosult személyhez kell fordulnia egy „elővásárlási jog gyakorlására való felhívás” formájában. Ha az elővásárlásra jogosult személy nem kíván élni ezzel a jogával, akkor egy „elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot” ad az eladónak. Ha a eladó ezt megkapta, csak akkor adhatja el az ingatlant harmadik személynek. 

Itt az ELŐVÁSÁRLÁSI JOG GYAKORLÁSÁRA VALÓ FELHÍVÁS céljára adunk egy formadokumentumot, melyet regisztrált felhasználóink tölthetnek le.

Bővebben >>>>

Ha az adott ingatlanra valakinek elővásárlási joga van, akkor az eladónak „vételi ajánlatot” kell kapnia attól a harmadik személytől, aki meg kívánja vásárolni az ingatlant. Ezután az eladónak az elővásárlásra jogosult személyhez kell fordulnia egy „elővásárlási jog gyakorlására való felhívás” formájában. Ha az elővásárlásra jogosult személy nem kíván élni ezzel a jogával, akkor egy „elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot” ad az eladónak. Ha a eladó ezt megkapta, csak akkor adhatja el az ingatlant harmadik személynek. 

Itt az ELŐVÁSÁRLÁSI JOGRÓL LEMONDÓ NYILATKOZAT céljára adunk egy formadokumentumot, melyet regisztrált felhasználóink tölthetnek le.

 

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

A vételi ajánlat elfogadása előtt az eladónak kell ezt megtennie.

Bővebben >>>>

A bank nem adott hitelt, és bővíteni sem lehetett.

Bővebben >>>>

Csak az övezeti besorolásból derült ki.

Bővebben >>>>

A geodéziai felméréskor derült ki, hogy a ház belóg az oldalkertbe.

Bővebben >>>>

Az önkormányzati „útlejegyzés” csak a településrendezési tervből derült ki.

Bővebben >>>>