Az építkezés fázisai

2. Tervezési folyamat (családi ház esetén)

2020.07.06

 

A tervezési folyamat nagyon fontos rész a családi házunk megvalósításának folyamatában, amely sokszor nem kap elég hangsúlyt. Sokan úgy gondolják, hogy nem is jelentős lépés ez a beruházás során, kvázi csak „le kell papírozni” az előkészítést, annak érdekében, hogy végre kezdődhessen a kivitelezés.

 

Bár az egész épület értékének nem jelentős részét teszi ki a tervezés költsége (épülettől függő, de jelentősen 10% alatti költségről beszélünk), de az épület egész életciklusa alatt meghatározó szereppel fog bírni. Egy rossz vagy nem megfelelő terv nemcsak a kivitelezési költségeket tudja aránytalanul megnövelni, hanem az épület fenntartása is drágább lesz, nem beszélve a lelki részről: az álmaink háza helyett egy örökös pénznyelőt kapunk.

Tévedésnek tűnhet, hogy a tervezési folyamat első lépéseként az építési műszaki ellenőr megbízását írjuk, de nem az. Már a tervező kiválasztásánál is fontos, hogy legyen mellettünk egy olyan szakember, aki „érti az építész nyelvét”, látja az esetleges problémákat, hiányosságokat, és esetleg már a kiválasztás fázisában jelzi az építtetőknek (vagyis nekünk), hogy inkább keressünk másik tervezőt.

A „Tennivalók listája” ténylegesen úgy lesz teljes körű, hogy az egyes, kapcsolódó résztémákat is áttekintjük, és a tervezési folyamatban meghozzák például az energiaigények vagy éppen a nyílászárók kiválasztásával kapcsolatos döntéseket.

 


 

Javasoljuk, hogy tekintse át a mellékelt (sárga „dobozokban” látható) listákat is! A „Tennivalók listája” sok esetben konkrét tennivalót tartalmaz, máskor inkább szempontokat, témaköröket sorol fel, amelyeket érdemes átgondolni. A felsorolás többé-kevésbé logikai rendet, illetve időrendet követ, de ez nem szigorúan értendő. Az építkezés folyamán mindenképpen érdemes előretekintve tanulmányozni a hátralévő építkezési fázisokhoz kapcsolódó tartalmakat is! (Például a belső terek kialakításának szempontjai már a tervezési folyamatban érdekesek, a falak és nyílászárók szerkezetei nem függetlenek az energetikai kérdésektől stb. stb.) 
A jellemző hibák listája konkrét példákat tartalmaz; valószínűleg nem mindegyik fordulhat elő az Ön építkezésén, de bizonyos kockázatok átgondolására mindenképpen alkalmas. 
Ha Ön regisztrált az epitkezes.info.hu oldalon (és legalább egy építkezés adatait is rögzítette), akkor belépés után a listák elemei mellé pipákat tud tenni. Akkor érdemes kipipálni az adott elemet, ha Ön elvégezte az adott feladatot, vagy ha átgondolta és megértette a leírtakat (akár azt, hogy azok az Ön esetére nem vonatkoznak).

 

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>