Az építkezés fázisai

5. Falak, tetők, nyílászárók

2020.12.22

 

A kivitelezés (általában) nem a mi feladatunk, viszont a mi felelősségünk, hogy a megfelelő szakembereket vonjuk be, és közöttük az együttműködést lehetővé tegyük.

Igyekezzünk minden döntést időben meghozni, például az alábbiakat:

Alapvetően az alapozás megtervezése szakember feladata, viszont lejtős terepen, süllyedésveszélyes (löszös, márgás) talajok esetén a mi feladatunk talajmechanikai szakember bevonása. Az alapozás és a szigetelés utólag szinte javíthatatlan; fontos, hogy az épület teljes időtartama alatt kitartson. 

A falazatok esetében már a tervezési program szintjén el kell dönteni, könnyűszerkezetes házat (készházat, fa- vagy acélvázas házat) vagy falazott („tégla”) házat építünk-e, és a tervezővel közösen kiválasztani a konkrét falazatot, illetve statikai modellt (teherhordó fal vagy pillérváz stb.)

A nyílászárók anyagukat tekintve három nagy csoportba sorolhatók: fém, műanyag, fa, és persze vannak átmenetek. Bár ezek között ízlés és pénztárca kérdése dönteni, az építésszel együtt a ház egészének stílusa a legfontosabb. Fontos, hogy a tartósságra is gondoljunk, és figyelembe vegyük a megvalósíthatóság határait is.

A teherhordó szerkezetek tervezése megint csak nem a mi feladatunk, de jó, ha tudjuk, hogy – bár a födémek legtöbbször vasbetonból készülnek – a teljes felületen zsaluzott vasbeton födém a legdrágább, melynek ma már sok alternatívája van. Ezek közül a választás a tervezővel és kivitelezővel együtt a mi feladatunk is, hiszen az igényességtől a gyorsaságon át sok szempont együttes figyelembevételével kell dönteni.

Azt, hogy milyen anyagot használhatunk a tetőnkre, nagyban meg fogja határozni, hogy milyen hajlásszögű tetőt építhetünk a telkünkre, amelyet a településképi rendeletben foglaltakkal összhangban kell meghatározni. Ennek megfelelően a tető lehet lapos, kis hajlásszögű vagy hagyományos. A tető kiválasztásában is számíthatunk az építész tervezőnk segítségére.

 

 


 

 

Javasoljuk, hogy tekintse át a mellékelt (sárga „dobozokban” látható) listákat is! A „Tennivalók listája” sok esetben konkrét tennivalót tartalmaz, máskor inkább szempontokat, témaköröket sorol fel, amelyeket érdemes átgondolni. A felsorolás többé-kevésbé logikai rendet, illetve időrendet követ, de ez nem szigorúan értendő. Az építkezés folyamán mindenképpen érdemes előretekintve tanulmányozni a hátralévő építkezési fázisokhoz kapcsolódó tartalmakat is! (Például a belső terek kialakításának szempontjai már a tervezési folyamatban érdekesek, a falak és nyílászárók szerkezetei nem függetlenek az energetikai kérdésektől stb. stb.) 
A jellemző hibák listája konkrét példákat tartalmaz; valószínűleg nem mindegyik fordulhat elő az Ön építkezésén, de bizonyos kockázatok átgondolására mindenképpen alkalmas. 
Ha Ön regisztrált az epitkezes.info.hu oldalon (és legalább egy építkezés adatait is rögzítette), akkor belépés után a listák elemei mellé pipákat tud tenni. Akkor érdemes kipipálni az adott elemet, ha Ön elvégezte az adott feladatot, vagy ha átgondolta és megértette a leírtakat (akár azt, hogy azok az Ön esetére nem vonatkoznak).

 

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>