Az építkezés fázisai

Telek geodézai felmérése (lakás, lakóépület alapterületének ellenőrzése)

2020.06.11

A valóságban fennálló méretek eltérhetnek a térképmásolat méreteitől.

 

Telek esetében (akár van, akár nincs rajta felépítmény) mindig hasznos a telek geodéziai felmérése, vagyis egy földmérő megbízása, hogy felmérje a telek pontos területét és elhelyezkedését. A térképmásolat alapján nem tudjuk meghatározni, hogy jó helyen vannak-e a kerítések, hiszen a valóságban fennálló méretek a térképmásolat méreteitől eltérhetnek.

A geodézia felmérésre vagy az adásvételi szerződés aláírását megelőzően érdemes sort keríteni, vagy legalább rögzíteni azt a szerződésben, hogy bizonyos méretű eltérés esetében az eladónak milyen kötelezettsége van, illetve mi a következménye az eltérésnek.

A telek felmérése mellett el kell végeznünk a lakóépület helyiségenkénti ellenőrzését is. Az ellenőrzés alapját a legutolsó építési (fennmaradási) engedélyezési dokumentáció vagy megvalósulási dokumentáció képezi. A lakóépületben ellenőrizni kell, hogy a hatóság által engedélyezett épület található-e az ingatlanon. 

Amennyiben lakást vásárolunk, akkor a társasházi (szövetkezeti) lakás földmérő által történő felmérésére nincs szükség, de minden esetben fontos, hogy lemérjük a lakás tényleges nettó és bruttó alapterületét.

Főként a telek jelentős lejtési viszonyai esetén nem mellőzhető a talajmechanikai vizsgálat sem (előfordul, hogy a helyi építési szabályzat kötelezővé teszi). Az ebből adódó kivitelezési többletköltségekről érdemes már előzetesen tájékozódni, Árulkodó jel lehet, ha a környéken építmények, kerítések, támfalak gyakran elrepedtek, kimozdultak. Lejtős vagy erősen lejtős telek akár 20-50 százalékkal megdrágíthatja az építést.

Vízszintes, sík teleknél viszont érdemes tájékozódni a talajvízviszonyokról. Az alápincézést jelentősen megdrágíthatja, ha talajvíz ellen kell szigetelni.