Az építkezés fázisai

9. Beköltözés után

2020.12.30

 

Családi házunk akkor fogja hosszú távon a komfortunkat és egészségünket szolgálni, ha mi is figyelmet fordítunk az anyagok és szerkezetek állagára.

Gyűjtsük össze, hogy a választott anyagok és szerkezetek milyen gyakran igényelnek karbantartást! Például: hol és milyen gyakran szükséges a nyílászárókat olajozni, a szellőzőrendszerben vagy klímaberendezésben a szűrőt cserélni, a klímaberendezést fertőtleníteni, a víztisztítóban a szűrőbetétet cserélni, a fűtőberendezést karbantartani, a faszerkezeteket utókezelni, a szenzorokat kalibrálni. Mi a teendő, ha az épületet hetekig vagy hónapokig nem használjuk? Összeállíthatunk egy saját éves karbantartási naplót online vagy offline formában.

Új építésű házaknál és bővítéseknél is az első fűtési időszak szokta előhozni a hibák többségét, de természetesen az is előfordulhat, hogy csak a beköltözés után, évekkel később derül ki valamilyen probléma. Fontos tudnunk, hogy a szavatossági és a jótállási időtartamok alatt milyen jogaink vannak, és kivel szemben lehet a felmerülő igényt érvényesíteni. Azt a vonatkozó jogszabályok, illetve a szerződésünk dönti el, hogy a kivitelezővel javíttatnunk kell, vagy esetleg már azonnal a javítási költségeket kérhetjük tőle.

 


 

Javasoljuk, hogy tekintse át a mellékelt (sárga „dobozokban” látható) listákat is! A „Tennivalók listája” sok esetben konkrét tennivalót tartalmaz, máskor inkább szempontokat, témaköröket sorol fel, amelyeket érdemes átgondolni. A felsorolás többé-kevésbé logikai rendet, illetve időrendet követ, de ez nem szigorúan értendő. Az építkezés folyamán mindenképpen érdemes előretekintve tanulmányozni a hátralévő építkezési fázisokhoz kapcsolódó tartalmakat is! (Például a belső terek kialakításának szempontjai már a tervezési folyamatban érdekesek, a falak és nyílászárók szerkezetei nem függetlenek az energetikai kérdésektől stb. stb.) 
A jellemző hibák listája konkrét példákat tartalmaz; valószínűleg nem mindegyik fordulhat elő az Ön építkezésén, de bizonyos kockázatok átgondolására mindenképpen alkalmas. 
Ha Ön regisztrált az epitkezes.info.hu oldalon (és legalább egy építkezés adatait is rögzítette), akkor belépés után a listák elemei mellé pipákat tud tenni. Akkor érdemes kipipálni az adott elemet, ha Ön elvégezte az adott feladatot, vagy ha átgondolta és megértette a leírtakat (akár azt, hogy azok az Ön esetére nem vonatkoznak).

 

 

 

Építkezési fázis:

9. Beköltözés után

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A jótállási jegy része ez a dokumentum.

Bővebben >>>>

Összeállíthatunk egy saját listát az éves teendőkről.

Bővebben >>>>

Írjuk be előre a naptárunkba az időpontokat.

Bővebben >>>>

Érdemes beleírni a szerződésbe a kivitelezőnek ezt a kötelezettségét.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

VIDEO – dr. Jámbor Attila előadása, 2019. február. A felvételt regisztrált olvasóink tekinthetik meg. 

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

Nem minden hiba, ami annak látszik… 

Bővebben >>>>

Bonyolultabb berendezéseknél hosszabb a beüzemelési folyamat.

Bővebben >>>>

A termosztát megfelelő helyét is meg kell találni.

Bővebben >>>>

Csak a használati utasítást kellett volna elolvasni.

Bővebben >>>>

Adott esetben a takarítószer kiválasztására is külön figyelni kell.

Bővebben >>>>