Az építkezés fázisai

A lakókörnyezet feltérképezése

2020.07.02

A választott helyszín nagymértékben és hosszú távon befolyásolja későbbi energiafelhasználásunkat, komfortunkat, közérzetünket és életformánkat.

 

Ez talán az egyik legfontosabb tennivalónk.

Nem véletlen, hogy az ingatlanfejlesztők szerint egy épület esetében a három legfontosabb dolog a lokáció, a lokáció és a lokáció. A választott helyszín nagymértékben befolyásolja későbbi energiafelhasználásunkat és komfortunkat. Mérjük le, mennyi idő a napi bejutás, eljutás munkahelyre (csúcsidőben vagy azon kívül). Mielőtt elköteleződünk az adott telek megvásárlása mellett, gondoljuk át, hogy milyen közművek állnak rendelkezésre, a telek és környezete beépítési paramétereit, rövid- és hosszútávú benapozási adottságait, lejtését, az autós, tömegközlekedési, kerékpáros és gyalogos hálózatát, meglévő növényállományát, a környezetében található funkciók (bevásárlás, kultúra, étkezés, gyógyászat, oktatás, szórakozás) sokféleségét. A jellemző levegőminőségről is tájékozódhatunk az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat nyilvános adataiból.

Szintén ronthatja a telek értékét jelenlegi vagy korábbi környezetszennyezés, ipari üzemek, hulladéklerakók közelsége.

Telek megközelíthetőségének vizsgálata azért lényeges, mert előfordulhat, hogy a rossz vagy nehéz megközelíthetőség jelentős, előre nem tervezett költségeket fog generálni az építkezés alatt. A behajtási engedélyek szükségességének vizsgálata például Budapesten kiemelt kérdés, mert ez nagyon jelentős összegre is rúghat.

A környezet vizsgálata tekintetében gondoljunk arra is, hogy milyen tevékenység zajlik a szomszédos ingatlanokban. Például a szomszédos épület aljában közért (éjjel nappali), vendéglátó ipari egység, vagy éppen szerelőműhely van, akkor ezek üzemeltetés zajjal járhat. Mezőgazdasági tevékenység járhat szaghatással, és szintén zajjal.

A nap minden szakában – reggel, napközben, este – ellenőrizzük a környezetet, és menjünk ki hétvégén is. Előfordulhat ugyanis, hogy egy napközben csendes telek a nap végén valamilyen tevékenység, forgalom miatt az átlagosnál zajosabb.