Az építkezés fázisai

7. Burkolás, festés, belső tér

2020.12.29

 

Új családi házunkban a közérzetünk jelentős mértékben attól fog függeni, mennyire gondoltuk át a „befejező munkákat”, azaz milyen felületek, berendezések, színek, tárgyak vesznek minket körül.

A leggyakoribb balesetek a háztartási balesetek, amelyek jelentős része körültekintő tervezéssel megelőzhető: ha minden tárgynak és tevékenységnek megvan a helye, ha rend van. A nyugalom feltétele, hogy az egyes tevékenységek ne zavarják egymást, se zajjal, se „piszokszinttel”, se átjárással stb.

Ennek része a kert is: az itt folytatott tevékenységeknek feleljen meg a kert, a teraszok, az azt körülvevő felületek, a különböző gépek, járművek elhelyezése.

Minden ilyen apróságnak tűnő igényt közöljünk időben a tervezővel, mert minél előbb derül ki, hogy nem felel meg a célnak az adott elrendezés/szerkezet/felület, annál olcsóbb változtatni.

Jó, ha előre felmérjük – az egyes családtagokkal egyeztetve –, kinek mi tetszik és kit mi zavar a jelenlegi lakóhelyünkön, és kiindulva az ideális „mindenre van külön hely” feltételekből, okosan szűkítsük az optimális megoldásra a családi házunk végső formáját, elrendezését, anyagait.

 


 

Javasoljuk, hogy tekintse át a mellékelt (sárga „dobozokban” látható) listákat is! A „Tennivalók listája” sok esetben konkrét tennivalót tartalmaz, máskor inkább szempontokat, témaköröket sorol fel, amelyeket érdemes átgondolni. A felsorolás többé-kevésbé logikai rendet, illetve időrendet követ, de ez nem szigorúan értendő. Az építkezés folyamán mindenképpen érdemes előretekintve tanulmányozni a hátralévő építkezési fázisokhoz kapcsolódó tartalmakat is! (Például a belső terek kialakításának szempontjai már a tervezési folyamatban érdekesek, a falak és nyílászárók szerkezetei nem függetlenek az energetikai kérdésektől stb. stb.) 
A jellemző hibák listája konkrét példákat tartalmaz; valószínűleg nem mindegyik fordulhat elő az Ön építkezésén, de bizonyos kockázatok átgondolására mindenképpen alkalmas. 
Ha Ön regisztrált az epitkezes.info.hu oldalon (és legalább egy építkezés adatait is rögzítette), akkor belépés után a listák elemei mellé pipákat tud tenni. Akkor érdemes kipipálni az adott elemet, ha Ön elvégezte az adott feladatot, vagy ha átgondolta és megértette a leírtakat (akár azt, hogy azok az Ön esetére nem vonatkoznak).

 

 

Építkezési fázis:

7. Burkolás, festés, belső tér

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A belső térben alkalmazott anyagokat 10-15 évig nem fogjuk lecserélni, hiába jövünk rá 1-2 éven belül, hogy rosszul döntöttünk.

Bővebben >>>>

Érdemes átgondolni a hangszigetelési igényt és a padlófűtés lehetőségét.

Bővebben >>>>

 

Kopásállóság, csúszásmentesség, takaríthatóság – ezek az alapvető szempontok, de érdemes például az akadálymentességre is gondolni.

Bővebben >>>>

Mérlegeljük alaposan, szükség lesz-e terjedelmes, bonyolult berendezésekre.

Bővebben >>>>

A színek és az igénybevételek tekintetében is érdemes a biztonságra törekedni.

Bővebben >>>>

Itt van egy lista, hogy például milyen különleges igények merülhetnek fel.

Bővebben >>>>

Ha előre tervezünk, sokkal esztétikusabb lehet a berendezések elhelyezése.

Bővebben >>>>

Ha az aljzat nedvességtartalma rendben van, akkor már „csak” a geometriai pontosságra és a tartósságra kell figyelni.

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

Időt kell hagyni az aljzat kiszáradására.

Bővebben >>>>

A hobbikat és különleges igényeket előre gondoljuk át.

Bővebben >>>>

A csúszásmentesség lépcsők esetében különösen fontos.

Bővebben >>>>

A természetes kövek foltossága bizony nem hiba.

Bővebben >>>>

Nem gondoltak arra, hogy itt járművek fognak áthaladni.

Bővebben >>>>

Utólag bonyolultabb a nagy berendezések beépítése.

Bővebben >>>>