Az építkezés fázisai

Lakásfelújítás és vásárlás – milyen állami támogatások érhetők el és meddig?

2022.11.05

Közeledik az év vége, és ezzel lejár néhány állami támogatás igénylésének határideje. Milyen támogatások maradnak, mi szűnik meg és mikor? Mit érdemes még igényelnünk? Ebben nyújt segítséget cikkünk szerzője, a BiztosDöntés.hu hitelszakértője.

 

 

Mi megy és mi marad?

A 2022. év vége azért fontos, mert több lakáscélra igényelhető állami támogatás és kamattámogatott hitel igénybevételének ez a záródátuma. Érdemes tudnunk, hogy mi az, amivel még beleférhetünk ebbe a hátra lévő bő két hónapba, és melyek azok a munkák, amelyekbe már nem érdemes belevágnunk.

Ezek mind gyermeket nevelő vagy vállaló családok számára elérhető támogatások, amelyeknél ezenkívül több feltételnek is meg kell felelni. A feltételek gyakran nemcsak az igénylőket, de az ingatlant is érintik. 

Lássuk, mi az, ami elérhető, és mi biztosan marad a jövő évben is!

 

Otthonfelújítási támogatás és hitel

Az Otthonfelújítási támogatási támogatás 2021. év elején indult. Egy régen várt és rendkívül népszerű állami támogatásról van szó, amelynek keretében legfeljebb 3 millió forintot igényelhetünk a meglévő otthonunk felújítására, energetikai korszerűsítésére.

A támogatás egyébként is nagyon kedvelt volt, amelynek újabb lökést adott az energiaárak nagymértékű emelkedése. Sokan akarták még a támogatás igénybevételére nyitva álló maradék időben a lakásuk korszerűsítésére – és így a villany- és gázszámla csökkentésére – használni az elérhető összeget.

Az Otthonfelújítási támogatás már csak 2022. december 31-ig elérhető, és nincs hír arról, hogy a következő évben is megmaradna. Az igénylést tehát év végéig nyújthatjuk be az Államkincstárhoz.

Fontos, hogy a támogatás utólagos finanszírozású. Ez azt jelenti, hogy előbb el kell végeztetnünk a felújítási munkákat, ezekről számlát kell kérnünk, majd azokat összegyűjtve a szerződésekkel együtt nyújthatjuk be a MÁK-hoz. Az igénylésünk pozitív elbírálása után visszakaphatjuk a felújításra szánt teljes összeg felét, legfeljebb 3 millió forintot.

A felújítás költségeit tehát egyrészt meg kell előlegeznünk, másrészt a munkálatoknak készen kell lenniük, mire a támogatásra való igényünket benyújthatjuk.

A támogatás terhére a jogszabályban meghatározott felújítási munkákat végeztethetjük el, de

az év végéig hátralévő időbe már csak kisebb felújítás fér bele.

Egy terasz építése, a lakóépület szigetelése, egy tetőcsere, a közművek bevezetése vagy egy napelemes rendszer kiépítése már egészen biztosan nem végezhető el.

Beszereltethetünk viszont klímaberendezést, kicserélhetjük a radiátorokat, néhány ablakot, beépíthetünk lámpákat, villanykapcsolókat vagy vehetünk új redőnyöket.

Érdemes tájékozódnunk arról, hogy pontosan milyen munkákat fizethetünk a támogatásból, és mindenképpen keressünk szakembert a munkára, mielőtt bármit vásárolnánk.

Ha a felújítást a támogatáshoz kapcsolódó kamattámogatott hitelből fedeznénk, akkor vegyük figyelembe, hogy a hiteligénylés akár 4-6 hetet is igénybe vehet.

 

Falusi CSOK

A falusi CSOK a Családi Otthonteremtési Kedvezmény azon változata, amelyet preferált kistelepüléseken, tanyán vagy birtokközpontokon lévő ingatlan vásárlására, korszerűsítésére vagy bővítésére használhatunk.

Ez a támogatás szintén 2022. december 31-ig igényelhető. Az eredeti határidő június vége volt, amelyet év végéig meghosszabbítottak.

Falusi CSOK keretében a jogszabályban felsorolt településeken lakást vásárolhatunk, amelyet aztán korszerűsítenünk és/vagy bővítenünk is kell. Ezeket a munkákat a preferált kistelepüléseken már meglévő házunkon is elvégeztethetjük, de ekkor alacsonyabb a támogatás összege.

A korszerűsítés és bővítés keretében és az Otthonfelújítási támogatás keretében elvégezhető munkák között van átfedés, és a két támogatás nem is zárja ki egymást. Mindkettőt felvehetjük tehát, de arra figyeljünk, hogy ha egy számlát az egyik támogatásnál elszámoltunk, akkor a másiknál már nem nyújthatjuk be..

A falusi CSOK-nál a támogatás igénylése után kezdhetjük el a munkálatokat.

A bővítési munkák elvégzésére 6, a korszerűsítésre pedig 3 év áll rendelkezésünkre.

Ezek szigorú határidők, ha csúszik a munka, akkor a támogatásként kapott összeget vissza kell fizetnünk.

Ha tehát a falusi CSOK-ot igényelnénk, akkor még beleférhetünk az igénylésre nyitva álló rövid időbe.

 

CSOK

A CSOK támogatásnak nincs a jogszabályban meghatározott végdátuma. A támogatás tehát jövőre egészen biztosan marad, és talán azután is.

A CSOK nem használható felújításra vagy korszerűsítésre. A támogatásból lakást építhetünk, új vagy használt lakást vásárolhatunk, illetve bővíthetünk. Kialakíthatunk új lakást meglévő házból emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel is.

 

CSOK hitel

A CSOK és a falusi CSOK mellé 2 vagy 3 gyermek esetén kamattámogatott CSOK hitelt igényelhetünk. Ennek összege a gyermekek számától függ, illetve attól, hogy mihez igényeljük. 2 gyermek esetén 10 millió, 3 gyermek esetén 15 millió forintot kaphatunk, ha falusi CSOK mellé vesszük fel már meglévő lakáson végzett korszerűsítési és bővítési munkákhoz, akkor pedig ezeknek az összegeknek a fele elérhető.

A hitel legfeljebb 25 éves futamidőre igényelhető mindössze 3%-os kamattal. A jelenlegi lakáshitel kamatok mellett ez nagyon kedvező.

Ne feledjük, hogy ez nem támogatás, hanem hitel, tehát a felvett pénzt vissza kell fizetnünk. Az igényléshez a támogatásnál megszabott feltételeket kell teljesítenünk, és emellett hitelképesnek is kell lennünk.

A CSOK hitelhez – a CSOK támogatáshoz hasonlóan – nem rendel a jogszabály határidőt az igénylésnél. A kedvezményes hitel tehát vélhetően a jövőben is megmarad.

 

Babaváró hitel

A Babaváró hitel nem lakáscélú kölcsön, hanem szabad felhasználású. Mégis érdemes említést tenni róla, mivel sok család használja lakáscélra.

A Babaváró igénylésének jelenleg 2022. december 31. a végdátum. Bár a kormány ígéretet tett arra, hogy a kedvezményes, kamat nélkül törleszthető hitel a következő évben is marad, egyelőre nem változott a jogszabály. Aki tehát Babavárót szeretne, és megteheti, annak érdemes minél előbb igényelnie.

A kölcsön szabad felhasználású, tehát bármilyen lakással kapcsolatos munkát elvégeztethetünk belőle, illetve a vételárnak is része lehet.

Ha tehát Otthonfelújítási támogatást, falusi CSOK-ot vagy Babaváró hitelt szeretnénk, akkor érdemes igyekeznünk az igényléssel, és a felújításnál alaposan átgondolni, hogy milyen munka férhet bele az időbe. Amennyiben megtehetjük, éljünk a lehetőségekkel, de a határidőket is tartsuk szem előtt.

 

Gergely Péter
BiztosDöntés.hu

 

Építkezési fázis:

1. Ingatlanvétel, finanszírozás

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A jelzálogjog és a végrehajtási jogok mellett például a szolgalmi jogoknak is lehetnek nem kívánt következményeik.

Bővebben >>>>

Más-más iratokat kell ellenőriznünk üres telek, felépítménnyel rendelkező ingatlan és lakás esetében.

Bővebben >>>>

A valóságban fennálló méretek eltérhetnek a térképmásolat méreteitől.

Bővebben >>>>

Osztatlan közös tulajdon, illetve társasház esetén szükségesek ezek a dokumentumok.

Bővebben >>>>

Az építésügyi előírásoktól függ, hogy milyen építési, átalakítási, bővítési tevékenységet (nem) végezhetünk.

Bővebben >>>>

A helyi szabályozás megtilthatja például bizonyos anyagok vagy színek használatát, meghatározhatja a tető lehetséges formáját.

Bővebben >>>>

Az önkormányzati rendelet által rögzített tilalom vagy kötelezettség akkor is fennáll, ha a tulajdoni lapon ez nem jelenik meg.

Bővebben >>>>

Ha valamilyen fontos közmű nem elérhető az ingatlanon, tájékozódjunk, hogy a bekötésre lesz-e lehetőség.

Bővebben >>>>

A választott helyszín nagymértékben és hosszú távon befolyásolja későbbi energiafelhasználásunkat, komfortunkat, közérzetünket és életformánkat.

Bővebben >>>>

Az önerő mellett pénzintézeti hitellel és állami támogatásokkal kalkulálhatunk.

Bővebben >>>>

Az illetékkedvezményekkel sok pénzt lehet megspórolni.

Bővebben >>>>

Mindenképpen szükség lesz ügyvédre vagy közjegyzőre.

Bővebben >>>>

A vevő csak akkor lesz tulajdonos, ha ezt a Földhivatalnál a tulajdoni lapra bejegyezték.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

Ha az adott ingatlanra valakinek elővásárlási joga van, akkor az eladónak „vételi ajánlatot” kell kapnia attól a harmadik személytől, aki meg kívánja vásárolni az ingatlant. Ezután az eladónak az elővásárlásra jogosult személyhez kell fordulnia egy „elővásárlási jog gyakorlására való felhívás” formájában. Ha az elővásárlásra jogosult személy nem kíván élni ezzel a jogával, akkor egy „elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot” ad az eladónak. Ha a eladó ezt megkapta, csak akkor adhatja el az ingatlant harmadik személynek. 

Itt a VÉTELI AJÁNLAT céljára adunk egy formadokumentumot, melyet regisztrált felhasználóink tölthetnek le.

Bővebben >>>>

Ha az adott ingatlanra valakinek elővásárlási joga van, akkor az eladónak „vételi ajánlatot” kell kapnia attól a harmadik személytől, aki meg kívánja vásárolni az ingatlant. Ezután az eladónak az elővásárlásra jogosult személyhez kell fordulnia egy „elővásárlási jog gyakorlására való felhívás” formájában. Ha az elővásárlásra jogosult személy nem kíván élni ezzel a jogával, akkor egy „elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot” ad az eladónak. Ha a eladó ezt megkapta, csak akkor adhatja el az ingatlant harmadik személynek. 

Itt az ELŐVÁSÁRLÁSI JOG GYAKORLÁSÁRA VALÓ FELHÍVÁS céljára adunk egy formadokumentumot, melyet regisztrált felhasználóink tölthetnek le.

Bővebben >>>>

Ha az adott ingatlanra valakinek elővásárlási joga van, akkor az eladónak „vételi ajánlatot” kell kapnia attól a harmadik személytől, aki meg kívánja vásárolni az ingatlant. Ezután az eladónak az elővásárlásra jogosult személyhez kell fordulnia egy „elővásárlási jog gyakorlására való felhívás” formájában. Ha az elővásárlásra jogosult személy nem kíván élni ezzel a jogával, akkor egy „elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot” ad az eladónak. Ha a eladó ezt megkapta, csak akkor adhatja el az ingatlant harmadik személynek. 

Itt az ELŐVÁSÁRLÁSI JOGRÓL LEMONDÓ NYILATKOZAT céljára adunk egy formadokumentumot, melyet regisztrált felhasználóink tölthetnek le.

 

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

A vételi ajánlat elfogadása előtt az eladónak kell ezt megtennie.

Bővebben >>>>

A bank nem adott hitelt, és bővíteni sem lehetett.

Bővebben >>>>

Csak az övezeti besorolásból derült ki.

Bővebben >>>>

A geodéziai felméréskor derült ki, hogy a ház belóg az oldalkertbe.

Bővebben >>>>

Az önkormányzati „útlejegyzés” csak a településrendezési tervből derült ki.

Bővebben >>>>