Az építkezés fázisai

Hosszú távon is jó befektetés az energiatakarékos épület

2022.10.24

Bár a tervezett jogszabályi szigorítást elhalasztották, az Építésijog.hu cikke szerint hosszú távon jobban megéri energiahatékony megoldásokra gondolni házépítéskor. Ezek kialakítása ugyan több költséggel jár, a későbbiekben viszont jóval kevesebbet kell fizetni, mint egy energetikai szempontból korszerűtlenebb kialakítású ház esetében. 

 

Ahogy az Építésijog.hu egy korábbi cikkéből is kiderült, egy 2022 augusztusi jogszabálymódosítás - az eredetileg tervezett szigorítással szemben - egészen 2024 júniusáig lehetővé teszi az energetikai szempontból korszerűtlenebb lakóházak és egyéb épületek használatba vételét.

Az építőanyagok árának folyamatos és jelentős emelkedése miatt az építtetők egy része valószínűleg örül annak, hogy nem kell az egyébként is magas építési költségeket a környezetbarát, energiahatékony berendezések, nyílászárók és fűtési-hűtési rendszerek árával növelni. 

Emellett mindezt éppen akkor teszi lehetővé a jogszabály, amikor a küszöbön álló energetikai válság, valamint a megemelkedett gáz-és energiaárak miatt egyre többen igyekeznek a már meglévő ingatlanjaikat is energiahatékonnyá tenni. Mivel a napelemek iránt eddig soha nem tapasztalt kereslet mutatkozik, és az ezzel foglalkozó cégek kapacitása véges, aki most szeretne a házára napelemeket telepíteni, hosszú várakozási idővel számolhat, ez pedig az új építkezéseket is lassíthatja. Megint csak úgy tűnhet, hogy gyorsabb és egyszerűbb a korszerű megoldások elhagyásával építkezni.

 

Érvek a zöld házak építése mellett

A környezetbarát házak végső soron sokkal jóval alacsonyabb költségek mellett üzemeltethetők. A BB besorolású épületek energiaigénye közel nulla, az energiaszükséglet legalább 25%-át pedig megújuló energiaforrásból kell fedezni. Ilyenek lehetnek a nap-, a szél-, a geo-, hidro- vagy légtermikus energia, biomassza, pellet vagy tűzifa. Ebben az esetben napelem, napkollektor, pellet kazán, szilárd tüzelésű kazán vagy hőszivattyú állítja elő az energiát. Ezeknek az épületeknek a környezetre gyakorolt pozitív hatása egyértelmű, az alacsony mértékű energiafelhasználásukat pedig anyagi szempontból is megérezhetjük.

A CC energetikai besorolású épületek, amelyből mindeddig Magyarországon a legtöbb épült, több hagyományos energiahordozót használnak, tehát közvetlenül a szolgáltatótól vásárolják a gázt és az áramot. A jelenlegi gazdasági helyzetben, az emelkedő infláció és energiaárak mellett és a gázra és az áramra korábban bevezetett rezsicsökkentési intézkedések változásának hatására már rövid távon sem kifizetődő a BB besorolásúnál nagyobb energiafelhasználás mellett működő épületek építése és üzemeltetése.

Ez még akkor is igaz, ha közben a napelemek és egyéb berendezések ára, és a fűtőanyagok, például a fa ára is jelentősen nő. Hosszú távon pedig mindenképpen lényegesen alacsonyabb költségek mellett üzemeltethető egy energiahatékony épület, a különbséget pedig tovább növeli a gáz és az áram drágulása - hívja fel a figyelmet a cikk.

 

Lakásépítésre felhasználható hitelek

Az Építésijog.hu cikkéből kiderül az is, hogy az energiahatékony berendezésekkel és megoldásokkal épült házak építési költségei magasabbak, amelyek csak később térülnek meg. Ez az építtető szempontjából azt jelenti, hogy több pénzre van szüksége a ház megépítéséhez, amit a legtöbben nem tudnak megoldani hitel nélkül.

A BiztosDöntés.hu lakáshitel-kalkulátora alapján új lakásra 10 millió forint hitelt 15 éves futamidőre, legalább 10 éves kamatperiódussal, 450 000 forint nettó jövedelem mellett jelenleg 8,23%-os THM-mel kaphatunk. Ennek a hitelnek a havi törlesztőrészlete havonta 94 000 forint.

Építkezésre elérhetők minősített fogyasztóbarát lakáshitelek is. Ezek esetében hasonló kamatokkal találkozunk. A legolcsóbb fogyasztóbarát lakáshitel a fentihez hasonló paraméterekkel 8,0%-os kamattal és 96 000 forintos törlesztőrészlettel érhető el, itt a THM 8,58%. Ez azt jelenti, hogy a 10 millió forint felvett hitel után a teljes visszafizetendő összeg 17,3 millió forint, ami jelentős teher.

 

A bankok zöld megoldásokra bíztatnak

Az energiahatékony lakások építésére korábban bevezetett, rendkívül alacsony, mindössze 2,5%-os kamattal elérhető zöld hitel rendkívül népszerű volt. Olyannyira, hogy a zöld hitelre szánt, összesen 300 milliárd forintos keret hónapok alatt kimerült. Ezt egyelőre más, a lakosság számára elérhető kedvezményes hitel vagy támogatás még nem váltotta fel.

A támogatott hitel kivezetésére reagálva néhány bank már bevezetett zöld hitelt piaci alapon. Ezek tehát nem államilag támogatott hitelek, de a bankok a zöld megoldásokat alkalmazó lakások esetében kedvezményeket adnak.

Az Építésijog.hu cikke példaként említi a K&H Bank zöld hitelét, melyet energiatakarékos lakás vásárlására, építésére vagy felújításra, korszerűsítésre lehet igénybe venni. A BB energetikai besorolást elért és legfeljebb 80 kWh/m2/év primer energiaigényű ingatlanokra 7,8-10,3% THM mellett ad lakáshitelt, amely mellé 120 000 forint jóváírás is elérhető, továbbá visszafizeti az energetikai tanúsítvány árát.

A Raiffeisen Bank zöld hitelcél megvalósulása esetén 0,25% kamatkedvezményt ad. A kedvezmény akkor elérhető, ha az épület legalább BB energetikai besorolású, és primer energiaigénye nem haladja meg évente a 80 kWh-t négyzetméterenként.

A CIB Bank energiahatékonysági bónuszt vezetett be, amelynek keretében a legalább BB energetikai besorolást elérő lakás építése vagy vásárlása esetén 200 000 forint jóváírást ad.

 

Egyéb igénybe vehető támogatások

Továbbra is elérhető az építésre és új lakás vásárlásra is igényelhető CSOK hitel, amelyet CSOK támogatás mellé igényelhetünk legalább 2 gyermek esetén.

A két gyermeket nevelő vagy vállaló családok 10 millió forintot, míg a háromgyermekes családok 15 millió forintot vehetnek fel 3%-os kamattal, legfeljebb 25 éves futamidőre. A korábban alkalmazott paraméterekkel számolva, tehát 10 millió forint hitelösszeget 15 évre 69 ezer forintos havi törlesztőrészlettel kaphatunk, szemben a piaci lakáshitel 94 ezer forintos törlesztőjével.

Szintén elérhető a Babaváró hitel, ami ugyan nem lakáshitel, hanem szabad felhasználású kölcsön, de sokan használják lakhatási céljaik megvalósítására. Ez egy legfeljebb 10 millió forintos kölcsön, amelyet maximum 20 évre vehetünk fel. Ha az első 5 évben gyermekünk születik, akkor a kölcsönt kamatmentesen törlesztjük a futamidő végéig. Több gyermek esetén pedig további állami támogatások kapcsolódnak hozzá.

Érdemes figyelnünk viszont arra, hogy ha a vállalt gyermekek nem születnek meg, vagy a feltételek bizonyos időn belül nem teljesülnek, akkor igen komoly büntetőkamatra számíthatunk, ami a törlesztőrészlet jelentős emelkedésével jár.

Mindent összevetve, nem valószínű, hogy tényleg jól jár, aki kevésbé zöld házat építtet. A megújuló energia használata nemcsak gazdaságos üzemeltetéssel jár együtt, de valamennyire véd is a drasztikusan emelkedő áraktól. Érdemes lehet tehát többet befektetni most a jövőbeli otthonunkba, hogy megkíméljük magunkat a magas fenntartási költségektől később - vonja le a tanulságot az Építésijog.hu cikke. 

 

Építkezési fázis:

1. Ingatlanvétel, finanszírozás

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A jelzálogjog és a végrehajtási jogok mellett például a szolgalmi jogoknak is lehetnek nem kívánt következményeik.

Bővebben >>>>

Más-más iratokat kell ellenőriznünk üres telek, felépítménnyel rendelkező ingatlan és lakás esetében.

Bővebben >>>>

A valóságban fennálló méretek eltérhetnek a térképmásolat méreteitől.

Bővebben >>>>

Osztatlan közös tulajdon, illetve társasház esetén szükségesek ezek a dokumentumok.

Bővebben >>>>

Az építésügyi előírásoktól függ, hogy milyen építési, átalakítási, bővítési tevékenységet (nem) végezhetünk.

Bővebben >>>>

A helyi szabályozás megtilthatja például bizonyos anyagok vagy színek használatát, meghatározhatja a tető lehetséges formáját.

Bővebben >>>>

Az önkormányzati rendelet által rögzített tilalom vagy kötelezettség akkor is fennáll, ha a tulajdoni lapon ez nem jelenik meg.

Bővebben >>>>

Ha valamilyen fontos közmű nem elérhető az ingatlanon, tájékozódjunk, hogy a bekötésre lesz-e lehetőség.

Bővebben >>>>

A választott helyszín nagymértékben és hosszú távon befolyásolja későbbi energiafelhasználásunkat, komfortunkat, közérzetünket és életformánkat.

Bővebben >>>>

Az önerő mellett pénzintézeti hitellel és állami támogatásokkal kalkulálhatunk.

Bővebben >>>>

Az illetékkedvezményekkel sok pénzt lehet megspórolni.

Bővebben >>>>

Mindenképpen szükség lesz ügyvédre vagy közjegyzőre.

Bővebben >>>>

A vevő csak akkor lesz tulajdonos, ha ezt a Földhivatalnál a tulajdoni lapra bejegyezték.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

Ha az adott ingatlanra valakinek elővásárlási joga van, akkor az eladónak „vételi ajánlatot” kell kapnia attól a harmadik személytől, aki meg kívánja vásárolni az ingatlant. Ezután az eladónak az elővásárlásra jogosult személyhez kell fordulnia egy „elővásárlási jog gyakorlására való felhívás” formájában. Ha az elővásárlásra jogosult személy nem kíván élni ezzel a jogával, akkor egy „elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot” ad az eladónak. Ha a eladó ezt megkapta, csak akkor adhatja el az ingatlant harmadik személynek. 

Itt a VÉTELI AJÁNLAT céljára adunk egy formadokumentumot, melyet regisztrált felhasználóink tölthetnek le.

Bővebben >>>>

Ha az adott ingatlanra valakinek elővásárlási joga van, akkor az eladónak „vételi ajánlatot” kell kapnia attól a harmadik személytől, aki meg kívánja vásárolni az ingatlant. Ezután az eladónak az elővásárlásra jogosult személyhez kell fordulnia egy „elővásárlási jog gyakorlására való felhívás” formájában. Ha az elővásárlásra jogosult személy nem kíván élni ezzel a jogával, akkor egy „elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot” ad az eladónak. Ha a eladó ezt megkapta, csak akkor adhatja el az ingatlant harmadik személynek. 

Itt az ELŐVÁSÁRLÁSI JOG GYAKORLÁSÁRA VALÓ FELHÍVÁS céljára adunk egy formadokumentumot, melyet regisztrált felhasználóink tölthetnek le.

Bővebben >>>>

Ha az adott ingatlanra valakinek elővásárlási joga van, akkor az eladónak „vételi ajánlatot” kell kapnia attól a harmadik személytől, aki meg kívánja vásárolni az ingatlant. Ezután az eladónak az elővásárlásra jogosult személyhez kell fordulnia egy „elővásárlási jog gyakorlására való felhívás” formájában. Ha az elővásárlásra jogosult személy nem kíván élni ezzel a jogával, akkor egy „elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot” ad az eladónak. Ha a eladó ezt megkapta, csak akkor adhatja el az ingatlant harmadik személynek. 

Itt az ELŐVÁSÁRLÁSI JOGRÓL LEMONDÓ NYILATKOZAT céljára adunk egy formadokumentumot, melyet regisztrált felhasználóink tölthetnek le.

 

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

A vételi ajánlat elfogadása előtt az eladónak kell ezt megtennie.

Bővebben >>>>

A bank nem adott hitelt, és bővíteni sem lehetett.

Bővebben >>>>

Csak az övezeti besorolásból derült ki.

Bővebben >>>>

A geodéziai felméréskor derült ki, hogy a ház belóg az oldalkertbe.

Bővebben >>>>

Az önkormányzati „útlejegyzés” csak a településrendezési tervből derült ki.

Bővebben >>>>