Az építkezés fázisai

A szomszéd panaszait az építésfelügyelet nem köteles megvizsgálni

2022.01.17

Már nem lehet „kérelemre elindítani” az építésrendészeti eljárást egy új jogszabály-módosítás értelmében; ilyen eljárást mostantól csak „hivatalból indíthat el” a hatóság, mégpedig ellenőrzést követően.

 

 

Az úgynevezett Eljárási kódexben (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet) 2022 januárjától hatályba lépő változások az építésfelügyeleti hatóság eljárásait is érintik – olvasható az Építésijog.hu portál cikkében. 2022. január 11-étől kizárt, hogy az építésrendészeti eljárás kérelemre induljon, vagyis például a szomszédok panaszait az építésfelügyeleti hatóság nem köteles megvizsgálni.

Ez tehát azt jelenti, hogy az építésügyi és építésfelügyeleti hatóság kötelezési eljárást a továbbiakban kérelemre nem folytat le. Először is

a hatósági ellenőrzésnek kell megtörténnie, amely alapján hivatalbóli eljárás indulhat, ha a hatóság arra okot talál

– magyarázza a cikk szerzője.

További fontos – szintén a hatósági működést érintő – változás, hogy (mit arról már itt is írtunk) az építésrendészeti eljárásban a fennmaradási engedély iránti kérelem benyújtására rendelkezésre álló határidő 30 napról 180 napra változik. Korábban ez 60 nap volt, ezt csökkentették 30 napra, most pedig 180 napra növelték. Hatósági tapasztalatok alapján a 30 nap rendkívül kevés volt, a gyakorlatban a kötelezettek valamilyen hiányos kérelmet benyújtottak és rögtön kérték az eljárás szüneteltetését. Ezt azonban az Étv. módosítása jelenleg kizárja, így indokolt volt a benyújtási határidő kitolása. 

Az Építésijog.hu cikkében további részletek is olvashatók, többek között arról is, hogy az épületben található lakások (rendeltetési egységek) számának ellenőrzése immár nem az építésfelügyeleti hatóság feladata.

 

Építkezési fázis:

4. Kivitelezés elindítása

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Lakóház építése, bővítése esetében feltétlenül keressünk szakmai segítséget, de jelentősebb felújítások esetében is ajánljuk műszaki ellenőr bevonását.

Bővebben >>>>

Jogszabály írja elő, hogy mikor kötelező a kiviteli terv, de ezen kívül is lehetnek olyan szerkezetek, amiket érdemes ilyen részletességgel megterveztetni.

Bővebben >>>>

Az ismerősök ajánlása nem mindig válik be, érdemes referenciákat megtekinteni.

Bővebben >>>>

Érdemes néhány fontos dologra rákérdezni.

Bővebben >>>>

Legyenek az ajánlatok összehasonlíthatók, és nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb.

Bővebben >>>>

A szerződés nem lehet ellentétes a kötelező jogszabályi rendelkezésekkel, de azokon kívül számos kérdésben rögzíthetik a felek megállapodását.

Bővebben >>>>

Az építési napló vezetése és a készenlétbe helyezése nem ugyanazt a kötelezettséget jelenti.

Bővebben >>>>

Az építési napló vezetése nem „felesleges macera”; ha a kivitelező nagyon szeretné ezt elkerülni, akkor valószínűleg a felelősség alól is mentesülni akar.

Bővebben >>>>

Ha elrontjuk az épület helyét vagy méretét, akkor végzetes, csak milliókban mérhető kárt okozhatunk magunknak.

Bővebben >>>>

Minden elvégzett munkát utólag is tud ellenőrizni a műszaki ellenőr, különösen ha ebben a tulajdonostól is segítséget kap.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

A megbízónak és a vállalkozónak is nagy segítség lehet az a szerződésminta, amit kifejezetten a felújítási munkákhoz, valamint és a bővítéssel nem járó tetőtér-beépítési munkákhoz állítottunk össze.

Sokat segíthet a szerződésminta alkalmazásához, illetve általában a felújítási és tetőtér-beépítési munkálatok előkészítéséhez, ha Ön videófelvételről meghallgatja dr. Jámbor Attila ügyvéd előadását, melyet az Építési jog 2021 című online konferencián tartott, kifejezetten ebben a témakörben. A szerződésminta megrendelői most ezt a – több mint 45 perces – előadást is megnézhetik. 

Ha Önnek már van érvényes megrendelése a szerződésmintára, akkor azt szabadon letöltheti – ehhez lépjen be az oldalra felhasználónevével és jelszavával! 

Ha most szeretné megrendelni, kattintson az alábbi gombra (kattintás után az Artifex Kiadó webshopjában tudja folytatni a megrendelési folyamatot):

Megrendelem

Ha megrendelés előtt még bővebben tájékozódna a szerződésmintáról és a videóelőadásról, akkor IDE KATTINTVA TALÁL TÖBB INFORMÁCIÓT >> 
 

Bővebben >>>>

Az egyszerű bejelentésre vonatkozó hatályos szabályoknak megfelelően milyen részekből kell állnia a kivitelezési dokumentációnak? Huszti István okl. építészmérnök egy 2020. februári szakmai konferencián tartott erről előadást, melyben kitér arra is, hogy a dokumentáció tekintetében mi a tervező felelőssége. 

Az előadás videófelvételét bruttó 1780 Ft befizetésével meg lehet tekinteni. A hozzáférés időtartama: 1 hónap.

Ha szeretné megrendelni, kattintson az alábbi gombra! (A kattintás után Önt átirányítjuk az Artifex Kiadó webáruházába - a megrendelési folyamat ott folytatható.)

 

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

Nem elég néhány sort papírra vetni.

Bővebben >>>>

A tervezés során újabb megoldandó műszaki problémák merülhetnek fel.

Bővebben >>>>

Aki például egy kerítést jól megépít, nem biztos, hogy házat is tud.

Bővebben >>>>

Negyven centiméterrel magasabbra került a ház, mint ahogy tervezték.

Bővebben >>>>

A hőszigetelés már „belógott” volna a be nem építhető oldalkertbe.

Bővebben >>>>