Az építkezés fázisai

Előregyártott ház – típusterv szerint, illetve egyedi igényekre

2022.01.06

Még mindig sokan idegenkednek az előregyártott betonelemekből (úgynevezett kéregfal és kéregfödém panelekből) épült házaktól, pedig ezek minden szempontból megfelelnek a mai energetikai és egyéb követelményeknek, ráadásul hetekkel kevesebb kivitelezési idő szükséges a szerkezetkész állapot eléréséhez. Arról sincs szó, hogy ezek a „panelházak” egyformák lennének – a Leier cég például 12 különböző méretű és kialakítású típusház szerkezetkész modelljét tervezte meg, melyeket aztán alaptervként, illetve inspirációként használhatnak az építészek az egyedi igényekhez igazított épület megtervezéséhez.

 

 

„Akár szakemberhiánnyal küzdünk, akár a kivitelezés során szeretnénk minimalizálni az emberi kontaktusok számát, már családi ház léptékében is érdemes lehet – a kivitelezést gyorsító – előregyártásban gondolkodni. Ezzel a technológiával a szerkezetkész épület garantáltan kis létszámú csapattal, gyorsan és pontosan készülhet” – olvasható az Építési Megoldások portálon megjelent cikkben.

 Az előregyártott elemekkel történő kivitelezés során határidőre érkeznek a helyszínre az igények szerint megtervezett és a gyárban előkészített kéregfalak. A beemelésükhöz és összeillesztésükhöz mindössze egy munkavezetőre és néhány munkásra van szükség. Ezután már gyorsan haladhat a folyamat, hiszen az elemekben a falakhoz hasonlóan már ott van a betonacél jelentős része, így az esetlegesen szükséges betonozással és kiegészítő vasalás elhelyezésével a födém gyorsan elkészíthető. A kéregfalak a nyílászárók helyének kihagyásával készülnek, a gépészeti vezetékek elhelyezését pedig az előre megtervezett és kialakított áttörések segítik.
A sima, pórusmentes beton falfelületeket már nem kell vakolni, csupán glettelni – ez is gyorsítja a kivitelést. Az előre beépített szakipari szerelvényeknek köszönhetően pedig a gépészeti szerelések idején sem kell szétvésni a falat. 

(A képek kattintással nagyobb méretben megnyithatók!)

 

A gyorsabb és pontosabb kivitelezés mellett ahhoz is hozzájárulhat ez a technológia, hogy a költségeket jobban tudjuk előre kalkulálni. Ez különösen a típusterv szerint épült házakra igaz. A Leier kínálatában található 12 különböző alapterületű és elrendezésű házterv és 3 féle garázs a legkülönbözőbb igények kielégítésére alkalmas. (A 12 ház közül 10 „CSOK-kompatibilis”.) Méretek tekintetében a „garzonszerű” 30 m2-es házaktól egészen a nagy, akár 3-4 gyermekes családok számára tervezett 160 m2-es házakig minden méret megtalálható, az anyagár pedig – a szerkezetkész állapotot tekintve – nettó 3 és 15 millió forint között mozog.

A kivitelezés során a könnyen ütemezhető munkálatokhoz 4-5 szakember jelenléte szükséges, akik akár 3-4 nap alatt, összeállítják az elemekből a szerkezetkész épületet. Az említett árak nem tartalmazzák a szállítás és kivitelezés költségeit, de természetesen ezekben is tud segítséget nyújtani a vállalat.

(Forrás és további részletek: Építési Megoldások)

 

 

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>