Az építkezés fázisai

Íme néhány módszer a csaló és kókler kivitelezők felismerésére, kiszűrésére

2023.01.29

A közösségi médiában minden napra jut egy rémtörténet építőipari csalásokról és a gyenge minőségű, ám drága munkákról az építőiparban. Megkárosított emberek osztják meg a sokszor hihetetlen sztorikat beázó tetőkről, köddé vált vállalkozókról. Hogyan ismerheti fel időben a csalókat és kóklereket az az építtető, aki nem mozog otthonosan az építőipar világában? 

 

Több jel is utalhat arra, hogy azok az emberek, akik megjelentek az építkezésünkön csalók vagy kóklerek, akik valójában nem értenek a szakmához vagy csak a pénzünket akarják kicsalni.

A bunmegelozes.hu összegyűjtötte, hogy mik azok a fő esetek, amikor okunk van a gyanakodásra: :

  • Ha szerződés nélkül akarják elkezdeni a munkát.
  • Ha a vállalkozónak nincs internetes jelenléte, nincsenek ellenőrizhető referenciái.
  • Ha minden összeg három nullára végződik az ajánlatban, azaz csak nagyjából van kiszámolva.
  • Ha az építési anyagok változásához kötik a munkadíj végső összegét, árgaranciát nem ad a vállalkozó.
  • Ha a vállalkozó nagyon sürget minket, nyomás alatt akar szerződést aláíratni velünk.
  • Ha azt szeretnék, hogy ne a vállalkozás hivatakos számlájára, hanem magánszemély(ek)nek utaljunk. 

Fenyegetés hatására pedig soha ne fizessünk! - hansúlyozza a cikk szerzője. 

 

Tájékozódjunk az árakról! 

Az emberek többsége nincs tisztában az építőipari árakkal. Ezt a csalók is tudják, ezért a piaci árnál akár ötször többet is mondanak, ha látják, hogy a megrendelő nem tájékozott. A cikk azt javasolja, hogy időben tisztázzuk önmagunk számára: pontosan mit várunk el, és az mennyibe kerül. Legalább az ismeretségi körben érdemes tájékozódni az árakról, illetve több ajánlatot bekérve válasszunk kivitelezőt, semmiképpen ne bízzuk meg az első utunkba kerülő iparost.

Megismerni az anyagokat, a technológiát, elmélyedni kicsit a témában szintén hasznos. Nagyértékű beruházásoknál pedig - mint amilyen egy energetikai korszerűsítés -, feltétlenül érdemes felkeresni egy hozzáértő mérnököt, aki különböző megoldásokkal tud szolgálni, és nem érdeke az egyik vagy másik konkrét módszer terjesztése. Kérjük meg, hogy dolgozzon ki különböző koncepciókat, és a kiválasztott - vagyis a legjobbnak tűnő - megoldásra kérjünk ajánlatot az iparosoktól!

Bevett átverési módszer, hogy

csalogatóan alacsony árat mondanak a megrendelőnek, ugyanakkor nem hangzik el, hogy mi az, amit nem tartalmaz az ajánlat ezért a pénzért.

Később aztán kiderül, hogy mondjuk a szemétszállítás kimarad a szolgáltatások köréből, és ezt a megrendelőnek kell megoldani. Előfordul az is, hogy közben kitalálnak plusz munkákat, amelyeket szerintük el kell végezni. Így aztán a végén jóval többet kell fizetnünk, mint amennyit gondoltunk, illetve aminek alapján kiválasztottuk a kivitelezőt. 

Szemtelenül egyszerű, mégis számos gyanútlan építtetőt megtéveszt a "plusz áfa"-trükk, vagyis amikor a vállakozó "elfelejti" az ajánlatban az áfát feltüntetni, így aztán a megrendelő a valóságosnál jóval alacsonyabb számokat lát - csak a végén lepődik meg, amikor a végösszeggel szembesül. 

 

A kóklerek által okozott típushibák 

A kóklerek által elkövetett leggyakoribb hibák között az alábbiakat említi a bunmegelozes.hu cikke:

  • szakszerűtlen kivitelezés, javítás,
  • szakmai ismeretek hiányából fakadó hibák,
  • munkafázisok kihagyása,
  • gondatlanságból eredő hibák,
  • félbehagyott munkák, 
  • nem megfelelő anyagok felhasználása. 

A hozzá nem értő szakembereket ellenőrizni, a hibákat észrevenni nem könnyű egy laikusnak, és a csalókkal még nehezebb dolgunk van.

 

Műszaki ellenőr

A szerző szerint - bár nem kötelező -

nagyon ajánlott műszaki ellenőrt megbízni, aki nem a kivitelező vállalkozó alkalmazottja, hanem közvetlenül az építtetőt képviseli,

az építtető nevében ellenőrzi a kivitelezőt, az építtetőt pedig ellátja szaktudással és információval az építtetőket. Csak az lehet műszaki ellenőr, aki rendelkezik felsőfokú építőipari végzettséggel, továbbá egy műszaki ellenőri kiegészítő vizsgával. A műszaki ellenőrt is érdemes épp olyan körültekintően választani, mint a kivitelező(ke)t, érdemes megnézni referenciáit, az internetes jelenlétét.

A műszaki ellenőr megbízása természetesen plusz költség, de - mint arra a cikk is rámutat - egy elszámolásnál a jó műszaki ellenőr akár milliós nagyságrendű fölösleges kiadásoktól is meg tudja menteni a megbízóját azzal, hogy észreveszi a hibákat, amiket a laikus nem lát. Ha az ellenőr nem talál hibát, akkor pedig az építtető megnyugodthat, hiszen jó munkát kapott a pénzéért. A műszaki ellenőr menet közben is érzékeli a problémákat, amelyek javítását azonnal kezdeményezi, ezért a hibák, rosszul befejezett munkafázisok nem torlódnak egymásra, egyszerűbb és olcsóbb korrigálni azokat - teszi hozzá a szerző. 

 

Mindig legyen szerződés

Igen hatékony eszköz, amivel sok bosszúságtól és fölösleges kiadástól megmentheti magát az építtető, egy átfogó (nem néhány soros vagy egy oldalas) kivitelezési szerződés. Erről ITT LEHET BŐVEBBEN OLVASNI >> 

 

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>