Az építkezés fázisai

Minél drágább az építkezés, annál nagyobb károkat tud okozni a kontármunka

2022.11.09

Idén 738 ezer forint az építőipari kontármunkák átlagos kára, ez mindössze 15 ezer forinttal kevesebb, mint tavaly. Bár az emberek építőiparral szembeni általános bizalma enyhén javult, az építtetők közel háromnegyede még mindig úgy véli, rossz irányba haladnak a dolgok az ágazatban – állapítja meg a Mapei Kft. 7800 fő megkérdezésével készült kutatása.

A közép- és nyugat magyarországi régiókban emelkedett, míg Budapesten és Kelet-Magyarországon csökkent a kontárok okozta károk összege. – írja a Mapei kutatásának eredményeit összefoglaló, lapunknak is eljuttatott sajtóközleménye. Az átlagos kárösszeg Közép-Magyarországon 1,12 millió forint, ami továbbra is kiugróan magas, legalábbis az észak-alföldi régióhoz képest, ahol mindössze 470 197 forint. A jelentős eltérés oka, hogy Közép-Magyarországon több kár keletkezik, gyakoribbak a magas kárösszegek. 

A kontármunkák átlagos kárösszege régiónként, 2022. augusztus (a kárösszegek alatti zárójelben, a 2021. augusztusi adatokhoz viszonyított a változások láthatók)

 

A kontármunka-károsultak aránya Magyarországon 21 százalék, azaz a válaszadók egyötöde szenvedett el valamilyen kontárkárt építőipari munka miatt az elmúlt évben.

Ez számottevő, 8 százalékpontnyi csökkenés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A kontármunka aránya régiónként eltérő: Budapesten a legmagasabb (26 százalék), azután Közép-Magyarországon (25 százalék), a legalacsonyabb pedig az Észak-Alföldön (17 százalék.)

„Figyelembe véve az építőanyagárak emelkedését, a kontárkárok kismértékű csökkenése valójában jelentős javulás! Sajnos ez nem jelenti azt, hogy kevesebb a kontár. Az építőipar lassulása miatt csökkent a szakemberek leterheltsége, enyhült a szakemberhiány és a megrendelők kiszolgáltatottsága, ezért megfontoltabban lehet döntéseket hozni. Ez vezetett a kontárkárok csökkenéséhez” - vélekedik Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

A válaszadók több mint ötöde (22 százaléka) értékelte kontármunkának vagy gyengének a nála dolgozó szakemberek teljesítményét, 2 százalékponttal többen, mint egy éve. Az elégedett megrendelők együttes aránya nem változott, csak a belső összetétele: 23 százalék jónak, 36 százalék pedig mestermunkának értékelte a nála dolgozó szakemberek munkáját.

 

A bizalom nőtt, de nem túl fényesek a kilátások

Az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI) ma 3,62 csillag az 5-ből, a múlt évi 3,53 csillaggal szemben. Ez a kismértékű javulás ellenére közepes bizalmi szintet jelent, azaz közepes munkára számítanak a megrendelők.

„A közepes nem elfogadható. Minél magasabbak az alapanyagárak, minél magasabbak a munkadíjak, a kontármunka annál drágább. Ha a kontármunka miatt valami nem a tervek szerint sikerül, az minimum kétszer annyiba fog kerülni a mai piaci helyzetben. Csak a jó és a kiváló munka fogadható el. Már elsőre végleges megoldást kell keresni, jó szakemberek és anyagok kiválasztásával” – hangsúlyozta Markovich Béla.

Építőipari bizalmi index (ÉBI) megyénként, 2022. AUGUSZTUS

 

Az ÉBI megyénként és szakmánként is eltérő. A legmagasabb Békés megyében (3,8 csillag), míg a legalacsonyabb Budapesten (3,42 csillag). A múlt évhez hasonlóan a villanyszerelők kapták a legpozitívabb értékelést (3,98 csillag), míg a generálkivitelezők kapták a legkedvezőtlenebbet (3,32 csillag). Idén a gépészek kapták a legkevesebb kontárértékelést (10 százalék), a legtöbbet pedig a generálkivitelezők (21 százalék).

Az építtetők bórúlátók az ágazat jövőjével kapcsolatban. A válaszadók közel háromnegyede, 71 százaléka véli úgy, hogy inkább rossz irányba mennek a dolgok az építőiparban. Az ágazat helyzete a válaszadók 17 százaléka szerint nem változik. A megkérdezettek csupán 12 százaléka gondolja úgy, hogy pozitív irányba változik az építőipar. A kilátásokat a szakemberhiány, az emelkedő építőanyagárak és vállalási díjak, a kontármunka és a rossz tapasztalatok együttesen rontják.

 

A kutatás módszertana

Az országos kutatás 7800 fős, nemre, településtípusra és régióra reprezentatív mintán készült. Az adatfelvétel ideje: 2022. augusztus. A kutatás célja felmérni a bizalom szintjét az építőiparban. Az ezt kifejező érték az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI), az építőipari szakemberekbe vetett bizalmat mérő szám. A kutatás önkitöltős online kérdőívvel készült.
 

Építkezési fázis:

4. Kivitelezés elindítása

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Lakóház építése, bővítése esetében feltétlenül keressünk szakmai segítséget, de jelentősebb felújítások esetében is ajánljuk műszaki ellenőr bevonását.

Bővebben >>>>

Jogszabály írja elő, hogy mikor kötelező a kiviteli terv, de ezen kívül is lehetnek olyan szerkezetek, amiket érdemes ilyen részletességgel megterveztetni.

Bővebben >>>>

Az ismerősök ajánlása nem mindig válik be, érdemes referenciákat megtekinteni.

Bővebben >>>>

Érdemes néhány fontos dologra rákérdezni.

Bővebben >>>>

Legyenek az ajánlatok összehasonlíthatók, és nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb.

Bővebben >>>>

A szerződés nem lehet ellentétes a kötelező jogszabályi rendelkezésekkel, de azokon kívül számos kérdésben rögzíthetik a felek megállapodását.

Bővebben >>>>

Az építési napló vezetése és a készenlétbe helyezése nem ugyanazt a kötelezettséget jelenti.

Bővebben >>>>

Az építési napló vezetése nem „felesleges macera”; ha a kivitelező nagyon szeretné ezt elkerülni, akkor valószínűleg a felelősség alól is mentesülni akar.

Bővebben >>>>

Ha elrontjuk az épület helyét vagy méretét, akkor végzetes, csak milliókban mérhető kárt okozhatunk magunknak.

Bővebben >>>>

Minden elvégzett munkát utólag is tud ellenőrizni a műszaki ellenőr, különösen ha ebben a tulajdonostól is segítséget kap.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

A megbízónak és a vállalkozónak is nagy segítség lehet az a szerződésminta, amit kifejezetten a felújítási munkákhoz, valamint és a bővítéssel nem járó tetőtér-beépítési munkákhoz állítottunk össze.

Sokat segíthet a szerződésminta alkalmazásához, illetve általában a felújítási és tetőtér-beépítési munkálatok előkészítéséhez, ha Ön videófelvételről meghallgatja dr. Jámbor Attila ügyvéd előadását, melyet az Építési jog 2021 című online konferencián tartott, kifejezetten ebben a témakörben. A szerződésminta megrendelői most ezt a – több mint 45 perces – előadást is megnézhetik. 

Ha Önnek már van érvényes megrendelése a szerződésmintára, akkor azt szabadon letöltheti – ehhez lépjen be az oldalra felhasználónevével és jelszavával! 

Ha most szeretné megrendelni, kattintson az alábbi gombra (kattintás után az Artifex Kiadó webshopjában tudja folytatni a megrendelési folyamatot):

Megrendelem

Ha megrendelés előtt még bővebben tájékozódna a szerződésmintáról és a videóelőadásról, akkor IDE KATTINTVA TALÁL TÖBB INFORMÁCIÓT >> 
 

Bővebben >>>>

Az egyszerű bejelentésre vonatkozó hatályos szabályoknak megfelelően milyen részekből kell állnia a kivitelezési dokumentációnak? Huszti István okl. építészmérnök egy 2020. februári szakmai konferencián tartott erről előadást, melyben kitér arra is, hogy a dokumentáció tekintetében mi a tervező felelőssége. 

Az előadás videófelvételét bruttó 1780 Ft befizetésével meg lehet tekinteni. A hozzáférés időtartama: 1 hónap.

Ha szeretné megrendelni, kattintson az alábbi gombra! (A kattintás után Önt átirányítjuk az Artifex Kiadó webáruházába - a megrendelési folyamat ott folytatható.)

 

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

Nem elég néhány sort papírra vetni.

Bővebben >>>>

A tervezés során újabb megoldandó műszaki problémák merülhetnek fel.

Bővebben >>>>

Aki például egy kerítést jól megépít, nem biztos, hogy házat is tud.

Bővebben >>>>

Negyven centiméterrel magasabbra került a ház, mint ahogy tervezték.

Bővebben >>>>

A hőszigetelés már „belógott” volna a be nem építhető oldalkertbe.

Bővebben >>>>