Az építkezés fázisai

Csökkent és nőtt is az elektronikus építési napló készenlétbe helyezésének díja

2021.10.23

A családi házak többsége esetében kedvező a változás.

 

 

Az elektronikus építési napló rendszerhasználati díjait 2014-ben állapították meg, és azóta nem is változtak. A 313/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben található korábbi melléklet szerinti díjak ugyan különböztek a beruházások méretétől függően, de a legkisebb és az egymilliárd forint feletti építkezés díja között megközelítőleg húszezer forint volt a különbség. Mint arra az Építésijog.hu portál felhívja a figyelmet, az úgynevezett Üvegkapu rendeletben (510/2021. (IX. 3.) Korm. rendelet) található új táblázat szerint

körülbelül a felére csökkent a 100 millió forintnál kisebb számított építményértékű beruházások költségét. Az ennél nagyobb beruházások esetében viszont a többszörösére nőtt a díj.


Mint ismeretes, az elektronikus építési napló rendszerét (lásd: https://www.e-epites.hu/e-naplo) a Lechner Tudásközpont üzemelteti. A bevezetését követő nyolc hónapig ingyenesen lehetett használni az e-naplót, de 2014. július 1. óta már rendszerhasználati díjat kell érte fizetni. A díjat az e-építési napló készenlétbe helyezését megelőzően kell befizetni.

A jogalkotó most a díjak mértékét oly módon változtatta meg, hogy az e-napló-nyitások 90%-át kitevő lakossági építkezések esetén csökkenjen, a nagy beruházások esetében azonban jelentősen növekedjen a díj mértéke. Az Építésijog.hu oldalon található táblázatból kiderül, hogy az 50 millió forint alatti épületek esetében 2620 forintról 1310 forintra csökkent, az 50 és 100 millió forint közötti épületek esetében 3930 forintról 1965 forintra csökkent a rendszerhasználati díj. 


Kell-e egyáltalán építési naplót vezetni?

Mint látható, a rendszerhasználat díj korábban is és most is elenyésző tétel egy építkezés költségvetésében, aligha emiatt fog dönteni valaki az e-napló vezetése mellett vagy ellen. Ugyanis az építési napló vezetése nem minden esetben kötelező: az Egyszerű bejelentési rendelet 2019. októberi változása lehetővé tette, hogy

az a természetes személy, aki saját lakhatására épít, bővít lakóépületet, ezt építési napló vezetése nélkül is megteheti

– erről az Építésijog.hu oldalon itt található részletes tájékoztatás: Lakóház építése építési napló nélkül?  

Az Építésijog.hu minden lakóház építtetőjének azt javasolja, hogy csak elektronikus építési napló vezetése mellett végeztesse a kivitelezést, és ne bízzon meg olyan vállalkozót, aki nem akar építési naplót vezetni. Mint a portál szerzője rámutat: „Az elektronikus építési napló vezetésének hiánya elzárja az építtetőt a későbbi igényérvényesítési lehetőségtől, vagy jelentősen megnehezíti, hiszen senki nem tudja, hogy éppen mit, de még azt sem, hogy ki épít. A naplóban feltöltésre kerülő kivitelezési szerződés hiányában a feketegazdaság volumene emelkedhet, hiszen még a „közzétett” szerződés ténye sem gátolja a szereplőket. Építési napló nélkül a segítőkész hatóságok sem tudnak még időben közbelépni, mivel távoli eléréssel nem látják, hogy mi zajlik a beruházáson, nem képesek jelezni az esetleges problémát. Az építtető teljesen magára marad az építkezésével, és maradandó dokumentáció – tervezői művezetés és felelősségbiztosítás – nélkül bármilyen probléma esetében valószínűleg kizárólag neki kell majd viselnie az esetleges hibák javításának minden terhét is.”

 

(Kép: Michal Jarmoluk, Pixabay.com)

 

Építkezési fázis:

4. Kivitelezés elindítása

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Lakóház építése, bővítése esetében feltétlenül keressünk szakmai segítséget, de jelentősebb felújítások esetében is ajánljuk műszaki ellenőr bevonását.

Bővebben >>>>

Jogszabály írja elő, hogy mikor kötelező a kiviteli terv, de ezen kívül is lehetnek olyan szerkezetek, amiket érdemes ilyen részletességgel megterveztetni.

Bővebben >>>>

Az ismerősök ajánlása nem mindig válik be, érdemes referenciákat megtekinteni.

Bővebben >>>>

Érdemes néhány fontos dologra rákérdezni.

Bővebben >>>>

Legyenek az ajánlatok összehasonlíthatók, és nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb.

Bővebben >>>>

A szerződés nem lehet ellentétes a kötelező jogszabályi rendelkezésekkel, de azokon kívül számos kérdésben rögzíthetik a felek megállapodását.

Bővebben >>>>

Az építési napló vezetése és a készenlétbe helyezése nem ugyanazt a kötelezettséget jelenti.

Bővebben >>>>

Az építési napló vezetése nem „felesleges macera”; ha a kivitelező nagyon szeretné ezt elkerülni, akkor valószínűleg a felelősség alól is mentesülni akar.

Bővebben >>>>

Ha elrontjuk az épület helyét vagy méretét, akkor végzetes, csak milliókban mérhető kárt okozhatunk magunknak.

Bővebben >>>>

Minden elvégzett munkát utólag is tud ellenőrizni a műszaki ellenőr, különösen ha ebben a tulajdonostól is segítséget kap.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

A megbízónak és a vállalkozónak is nagy segítség lehet az a szerződésminta, amit kifejezetten a felújítási munkákhoz, valamint és a bővítéssel nem járó tetőtér-beépítési munkákhoz állítottunk össze.

Sokat segíthet a szerződésminta alkalmazásához, illetve általában a felújítási és tetőtér-beépítési munkálatok előkészítéséhez, ha Ön videófelvételről meghallgatja dr. Jámbor Attila ügyvéd előadását, melyet az Építési jog 2021 című online konferencián tartott, kifejezetten ebben a témakörben. A szerződésminta megrendelői most ezt a – több mint 45 perces – előadást is megnézhetik. 

Ha Önnek már van érvényes megrendelése a szerződésmintára, akkor azt szabadon letöltheti – ehhez lépjen be az oldalra felhasználónevével és jelszavával! 

Ha most szeretné megrendelni, kattintson az alábbi gombra (kattintás után az Artifex Kiadó webshopjában tudja folytatni a megrendelési folyamatot):

Megrendelem

Ha megrendelés előtt még bővebben tájékozódna a szerződésmintáról és a videóelőadásról, akkor IDE KATTINTVA TALÁL TÖBB INFORMÁCIÓT >> 
 

Bővebben >>>>

Az egyszerű bejelentésre vonatkozó hatályos szabályoknak megfelelően milyen részekből kell állnia a kivitelezési dokumentációnak? Huszti István okl. építészmérnök egy 2020. februári szakmai konferencián tartott erről előadást, melyben kitér arra is, hogy a dokumentáció tekintetében mi a tervező felelőssége. 

Az előadás videófelvételét bruttó 1780 Ft befizetésével meg lehet tekinteni. A hozzáférés időtartama: 1 hónap.

Ha szeretné megrendelni, kattintson az alábbi gombra! (A kattintás után Önt átirányítjuk az Artifex Kiadó webáruházába - a megrendelési folyamat ott folytatható.)

 

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

Nem elég néhány sort papírra vetni.

Bővebben >>>>

A tervezés során újabb megoldandó műszaki problémák merülhetnek fel.

Bővebben >>>>

Aki például egy kerítést jól megépít, nem biztos, hogy házat is tud.

Bővebben >>>>

Negyven centiméterrel magasabbra került a ház, mint ahogy tervezték.

Bővebben >>>>

A hőszigetelés már „belógott” volna a be nem építhető oldalkertbe.

Bővebben >>>>