Az építkezés fázisai

Építési napló családi ház esetében: mi kötelező, mi nem?

2021.03.06

Már egy ideje nem feltétlenül kötelező építési naplót vezetni, csupán az e-napló „készenlétbe helyezését” írta elő a jogszabály. 2021. január 1-től már ez utóbbi sem kötelező. Más kérdés, hogy ettől függetlenül érdemes-e naplót vezetni.

 

 

Az Egyszerű bejelentési rendelet 2019. októberi változása tette lehetővé, hogy bizonyos esetekben ne legyen szükséges építési naplót vezetni. Alapvetően két feltétele van ennek:
1. természetes személy (azaz ne cég) legyen a lakóépület építettője,
2. a lakóépület építése vagy bővítése a saját lakhatás céljára történjen. 
(A 155/2016. (VI. 13.) Korm. rend. 4. § (3) bekezdése rendelkezik erről.) 

A fenti rendelkezés ugyanakkor nem érintette azt a kötelezettséget, hogy az építési naplót „készenlétbe kell helyezni” – továbbra is szerepelt a jogszabályban, hogy az építési tevékenységet – az egyszerű bejelentés benyújtását követő naptól számított – tizenöt nap elteltével, és az elektronikus építési napló készenlétbe helyezését követően szabad csak megkezdeni. 

2021. január 1-től annyi változás történt, hogy immár az építési napló készenlétbe helyezése sem kötelező

a fenti feltételeknek megfelelő (tehát természetes személy által építtetett, saját lakhatás céljára épülő) lakóépület esetében. (Részletesebben az Építésijog.hu portál ír ennek a jogszabályi hátteréről.)

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy érdemes-e élni ezzel a könnyítéssel… Igaz ugyan, hogy az építési napló vezetésének vannak bizonyos plusz költségei, amit így meg lehet takarítani, viszont a laikus építtetőt kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza, ha az építkezés folyamata nincs hivatalosan dokumentálva. Bármilyen jogvita alakul ki a kivitelezőkkel (a fővállalkozóval vagy a szakkivitelezőkkel),

nehezebb lesz az igényérvényesítés, hiszen hivatalosan nem lesz nyoma annak, hogy mikor mi épül, sőt, annak sem, hogy ki épít. 

Minél kevésbé ért tehát a megrendelő az építkezés szakmai részleteihez, és minél inkább a biztonságra törekszik, annál inkább érdemes megfontolnia, hogy ragaszkodjon az e-napló vezetéséhez. Ha pedig az adott kivitelező erre semmiképp nem hajlandó – az eleve gyanús… 

 

Építkezési fázis:

4. Kivitelezés elindítása

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Lakóház építése, bővítése esetében feltétlenül keressünk szakmai segítséget, de jelentősebb felújítások esetében is ajánljuk műszaki ellenőr bevonását.

Bővebben >>>>

Jogszabály írja elő, hogy mikor kötelező a kiviteli terv, de ezen kívül is lehetnek olyan szerkezetek, amiket érdemes ilyen részletességgel megterveztetni.

Bővebben >>>>

Az ismerősök ajánlása nem mindig válik be, érdemes referenciákat megtekinteni.

Bővebben >>>>

Érdemes néhány fontos dologra rákérdezni.

Bővebben >>>>

Legyenek az ajánlatok összehasonlíthatók, és nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb.

Bővebben >>>>

A szerződés nem lehet ellentétes a kötelező jogszabályi rendelkezésekkel, de azokon kívül számos kérdésben rögzíthetik a felek megállapodását.

Bővebben >>>>

Az építési napló vezetése és a készenlétbe helyezése nem ugyanazt a kötelezettséget jelenti.

Bővebben >>>>

Az építési napló vezetése nem „felesleges macera”; ha a kivitelező nagyon szeretné ezt elkerülni, akkor valószínűleg a felelősség alól is mentesülni akar.

Bővebben >>>>

Ha elrontjuk az épület helyét vagy méretét, akkor végzetes, csak milliókban mérhető kárt okozhatunk magunknak.

Bővebben >>>>

Minden elvégzett munkát utólag is tud ellenőrizni a műszaki ellenőr, különösen ha ebben a tulajdonostól is segítséget kap.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

A megbízónak és a vállalkozónak is nagy segítség lehet az a szerződésminta, amit kifejezetten a felújítási munkákhoz, valamint és a bővítéssel nem járó tetőtér-beépítési munkákhoz állítottunk össze.

Sokat segíthet a szerződésminta alkalmazásához, illetve általában a felújítási és tetőtér-beépítési munkálatok előkészítéséhez, ha Ön videófelvételről meghallgatja dr. Jámbor Attila ügyvéd előadását, melyet az Építési jog 2021 című online konferencián tartott, kifejezetten ebben a témakörben. A szerződésminta megrendelői most ezt a – több mint 45 perces – előadást is megnézhetik. 

Ha Önnek már van érvényes megrendelése a szerződésmintára, akkor azt szabadon letöltheti – ehhez lépjen be az oldalra felhasználónevével és jelszavával! 

Ha most szeretné megrendelni, kattintson az alábbi gombra (kattintás után az Artifex Kiadó webshopjában tudja folytatni a megrendelési folyamatot):

Megrendelem

Ha megrendelés előtt még bővebben tájékozódna a szerződésmintáról és a videóelőadásról, akkor IDE KATTINTVA TALÁL TÖBB INFORMÁCIÓT >> 
 

Bővebben >>>>

Az egyszerű bejelentésre vonatkozó hatályos szabályoknak megfelelően milyen részekből kell állnia a kivitelezési dokumentációnak? Huszti István okl. építészmérnök egy 2020. februári szakmai konferencián tartott erről előadást, melyben kitér arra is, hogy a dokumentáció tekintetében mi a tervező felelőssége. 

Az előadás videófelvételét bruttó 1780 Ft befizetésével meg lehet tekinteni. A hozzáférés időtartama: 1 hónap.

Ha szeretné megrendelni, kattintson az alábbi gombra! (A kattintás után Önt átirányítjuk az Artifex Kiadó webáruházába - a megrendelési folyamat ott folytatható.)

 

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

Nem elég néhány sort papírra vetni.

Bővebben >>>>

A tervezés során újabb megoldandó műszaki problémák merülhetnek fel.

Bővebben >>>>

Aki például egy kerítést jól megépít, nem biztos, hogy házat is tud.

Bővebben >>>>

Negyven centiméterrel magasabbra került a ház, mint ahogy tervezték.

Bővebben >>>>

A hőszigetelés már „belógott” volna a be nem építhető oldalkertbe.

Bővebben >>>>