Az építkezés fázisai

Épület kitűzése

2020.12.21

Ha elrontjuk az épület helyét vagy méretét, akkor végzetes, csak milliókban mérhető kárt okozhatunk magunknak.

 

A kitűzés azt jelenti, hogy a kijelölik az létesítendő épület pontos helyét. A jogszabályok azzal is érzékeltetik ennek a tevékenységnek a fontosságát, hogy konkrétan rögzítik a felelős műszaki vezető és az építési műszaki ellenőr részére is ennek ellenőrzését. Minden esetben javasoltható geodéta felkérése: egy viszonylag sík terep esetében is elfordulhat tévedés, amit utólag már nem, vagy csak jelentős költséggel lehet orvosolni. Kizárólag geodéta (földmérő) képes a vízszintes és függőleges méretek megállapítására. 

Vegyük figyelembe, hogy ha elrontjuk az épület helyét vagy méretét, akkor végzetes, csak milliókban mérhető hibát vétünk. Ez hiába lesz a kivitelező, felelős műszaki vezető és műszaki ellenőr felelőssége, a felelősség még nem jelenti azt, hogy a kárunk is térül, illetve garantáltan hosszú évekig tartó jogvitát veszünk a nyakunkba. 

Ne spóroljunk a geodéta megbízásával akkor sem, ha csak bővítést végzünk. Elképzelhető az is, hogy a meglévő épület is rossz helyen van, ezért a bővítést se lehet már szabályosan megcsinálni.