Az építkezés fázisai

Hogyan biztosítsuk a drasztikusan megdrágult építkezésünket?

2021.07.23 | Szerző: Dr. Püski András

Egy család számára az építkezés, vagy egy nagyobb volumenű felújítás sokszor a legnagyobb anyagi megterhelést jelenti. A jelenlegi helyzet ezt az állapotot csak tetőzi azzal, hogy az építőanyagok és munkadíjak drasztikusan megdrágultak. A beruházások finanszírozása sok esetben hitelből történik, a folyamatos drágulás miatt az igényelt hitelösszegek is egyre nőnek.

 

Hogyan csökkentsük ezt a kiszolgáltatottságot?


Ha az építkezés vagy felújítás alatt, akár az épület, akár a beépítésre váró anyagok kárt szenvednek, megfelelő biztosítási védelem hiányában, senki nem fogja megtéríteni a kárt. Nagyon fontos, hogy az építési teljesítés a lehető legteljesebb körben biztosított legyen.

A biztosító társaságok csak viharkárra, több mint 6 milliárd forintot fizettek ki, egyetlen év alatt. A viharkárok miatti kifizetések, évről-évre, milliárdos nagyságrendben emelkednek. Az időjárási viszonyok egyre szélsőségesebbek, egy folyamatban lévő építkezésben, a beépítésre váró drága anyagokban pedig könnyedén tesz súlyos károkat egy vihar, vagy akár egy tűzesemény.
 

Lakásbiztosítást kötöttem – megfelelő védelem?


Nem! Sokan abban a téves és veszélyes nyugalomban vannak, hogy egy hagyományos lakásbiztosítás a megfelelő védelem építkezés és felújítás esetén. A lakásbiztosítások önmagukban nem fedezik az új, épülő ingatlanokban vagy a meglévők bővítése során keletkezett károkat. Egyes lakásbiztosítások kiegészíthetők építés-szerelés (ÉPSZER) fedezettel is, amely megoldást jelenthet. Viszont itt fontos kiemelni, hogy ebben az esetben is fontos az adatokat naprakészen tartani és jelenteni a biztosító felé.
 

Építés-szerelés (ÉPSZER) biztosítás – A hatékony biztosítási védelem!


A kockázataink magas lefedettségét akkor érhetjük el, ha a beruházásra lakossági ÉPSZER biztosítást kötünk. A biztosítási fedezet kiterjed biztosított épületek, épületrészek, építmények szerkezetileg kész állagára, azok beépített és még be nem épített alkotórészeire és tartozékaira, valamint az épületfelszerelési tárgyakra.

A biztosítás kiterjed az épületekre, a beépítésre váró és beépített épülettartozékokra, épületvillamossági, épületgépészeti berendezésekre, valamint a munkavégzés eszközeire is.

A biztosítási összeg tartalmazza a biztosított vagyontárgyak értékét és a kivitelezés költségeit is. Az ÉPSZER biztosítás, hitelből finanszírozott beruházásoknál kötelezően ajánlott, hiszen egy esetleges káresemény, pillanatok alatt semmisítheti meg a hitelből finanszírozott beruházást!

A nem hitelből finanszírozott beruházásoknál sem érdemes megspórolni a biztosítás elhanyagolható díját, hiszen, biztosítás nélkül, az építkezésre fordított összeg, nagyon könnyen ablakon kidobott pénz lehet!

Biztosítsa építkezését, felújítását még ma: https://www.eurosales.hu/epitkezes


 

Építkezési fázis:

4. Kivitelezés elindítása

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Lakóház építése, bővítése esetében feltétlenül keressünk szakmai segítséget, de jelentősebb felújítások esetében is ajánljuk műszaki ellenőr bevonását.

Bővebben >>>>

Jogszabály írja elő, hogy mikor kötelező a kiviteli terv, de ezen kívül is lehetnek olyan szerkezetek, amiket érdemes ilyen részletességgel megterveztetni.

Bővebben >>>>

Az ismerősök ajánlása nem mindig válik be, érdemes referenciákat megtekinteni.

Bővebben >>>>

Érdemes néhány fontos dologra rákérdezni.

Bővebben >>>>

Legyenek az ajánlatok összehasonlíthatók, és nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb.

Bővebben >>>>

A szerződés nem lehet ellentétes a kötelező jogszabályi rendelkezésekkel, de azokon kívül számos kérdésben rögzíthetik a felek megállapodását.

Bővebben >>>>

Az építési napló vezetése és a készenlétbe helyezése nem ugyanazt a kötelezettséget jelenti.

Bővebben >>>>

Az építési napló vezetése nem „felesleges macera”; ha a kivitelező nagyon szeretné ezt elkerülni, akkor valószínűleg a felelősség alól is mentesülni akar.

Bővebben >>>>

Ha elrontjuk az épület helyét vagy méretét, akkor végzetes, csak milliókban mérhető kárt okozhatunk magunknak.

Bővebben >>>>

Minden elvégzett munkát utólag is tud ellenőrizni a műszaki ellenőr, különösen ha ebben a tulajdonostól is segítséget kap.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

A megbízónak és a vállalkozónak is nagy segítség lehet az a szerződésminta, amit kifejezetten a felújítási munkákhoz, valamint és a bővítéssel nem járó tetőtér-beépítési munkákhoz állítottunk össze.

Sokat segíthet a szerződésminta alkalmazásához, illetve általában a felújítási és tetőtér-beépítési munkálatok előkészítéséhez, ha Ön videófelvételről meghallgatja dr. Jámbor Attila ügyvéd előadását, melyet az Építési jog 2021 című online konferencián tartott, kifejezetten ebben a témakörben. A szerződésminta megrendelői most ezt a – több mint 45 perces – előadást is megnézhetik. 

Ha Önnek már van érvényes megrendelése a szerződésmintára, akkor azt szabadon letöltheti – ehhez lépjen be az oldalra felhasználónevével és jelszavával! 

Ha most szeretné megrendelni, kattintson az alábbi gombra (kattintás után az Artifex Kiadó webshopjában tudja folytatni a megrendelési folyamatot):

Megrendelem

Ha megrendelés előtt még bővebben tájékozódna a szerződésmintáról és a videóelőadásról, akkor IDE KATTINTVA TALÁL TÖBB INFORMÁCIÓT >> 
 

Bővebben >>>>

Az egyszerű bejelentésre vonatkozó hatályos szabályoknak megfelelően milyen részekből kell állnia a kivitelezési dokumentációnak? Huszti István okl. építészmérnök egy 2020. februári szakmai konferencián tartott erről előadást, melyben kitér arra is, hogy a dokumentáció tekintetében mi a tervező felelőssége. 

Az előadás videófelvételét bruttó 1780 Ft befizetésével meg lehet tekinteni. A hozzáférés időtartama: 1 hónap.

Ha szeretné megrendelni, kattintson az alábbi gombra! (A kattintás után Önt átirányítjuk az Artifex Kiadó webáruházába - a megrendelési folyamat ott folytatható.)

 

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

Nem elég néhány sort papírra vetni.

Bővebben >>>>

A tervezés során újabb megoldandó műszaki problémák merülhetnek fel.

Bővebben >>>>

Aki például egy kerítést jól megépít, nem biztos, hogy házat is tud.

Bővebben >>>>

Negyven centiméterrel magasabbra került a ház, mint ahogy tervezték.

Bővebben >>>>

A hőszigetelés már „belógott” volna a be nem építhető oldalkertbe.

Bővebben >>>>