Az építkezés fázisai

Egyre drágábbak a festékek, gondokkal küzd a festékipar

2021.04.01

A járványhelyzet személyes emberi és a céges erőforrásokat érintő nehézségein túl az alapanyaghiányok, a rendkívüli áremelkedések, a szállítási problémák és a devizaleértékelődés hatása egyaránt sújtja a hazai gyártókat a legtöbb iparágban. Ezek a hatások erőteljesen jelentkeznek a vegyiparban, és azon belül a festékiparban is – írja a Magyar Festékgyártók Országos Szövetségének (Mafeosz) közleménye.

 

 

A festékipart sokan irigylésre méltó pozícióban láthatják, hiszen a járványhelyzet csak bizonyos vevőkörben okozott jelentős kereslet csökkenést, például nagyberuházások esetében, míg a lakosság kereslete a felújítási programoknak köszönhetően erős maradt. Ugyanakkor a szakma nagyon nehéz napokat él, hiszen egyszerre kell kivédeni a járvány hatását, megoldani az ellátási kérdéseket és elviselni a robbanásszerűen növekedő beszerzési árak hatását. „A festékipar azért küzd, hogy csökkentse a vásárlóira eső kockázatokat, időben megfeleljen a vevő igényeknek és ezt megfelelő áron tudja kínálni” – idézi a közlemény Söptei Csabát, a Mafeosz társelnökét. 

Az európai festékipart és ezen belül a magyart is erős nyomás alá helyezik az emelkedő alapanyagárak.

A legfontosabb alapanyagok iránti igények növekedése, a kapacitásproblémák és szállítási zavarok együttese fokozza az ellátási lánc bizonytalanságait.

Az áremelkedésnek több oka van: az olajárak gyors emelkedése, a járvány miatt megnövekedett gyártási költségek, a rossz időjárási viszonyok miatti nyersanyaghiány, a Brexit, a Covid-helyzet, továbbá számos európai alapanyaggyártó üzem bezárása, amit a szállítók rendkívüli eseményekkel magyaráznak. 

„Tavaly január óta olyan kulcs alapanyagok, mint például az epoxigyanták ára 60%-kal emelkedett. Hasonló a helyzet az oldószerekkel, ahol az aceton 123%-kal, míg a butil-acetát ára 91%-kal ment fel. Az epoxigyantákon kívül a lista tartalmaz olyan igen fontos petrolkémiai alapanyagokat, mint a poliészter gyanták, poli-propilén-glikolok, akrilsavak és akrilgyanták, UV kötőanyagok, poliuretán gyanták és oldószerek. A petrolkémiai nyersanyagokkal párhuzamosan a pigmentek (beleértve a titán-dioxidot, a vörös és sárga vas-oxidokat) ára is meredeken felfelé tart” – sorolja a lista főbb elemeit Söptei Csaba.

Az elmúlt években a gyártás költségeinek csökkentése céljából az alap- és csomagolóanyag-gyártás nagy része Európán kívüli gyártási helyekre került. Az európai gyártást körülményeit nehezítik a szigorú környezetvédelmi előírások, melyeket más földrészeken még nem vezettek be. Ugyanakkor

az ilyen válságok megmutatják a hazai és európai beszerzés előnyeit, a rövid beszerzési utakban rejlő biztonságot,

a sok beszerzési forrás előnyét az úgynevezett „single sourcing” beszerzéssel szemben. Miközben a festékipar próbál helytállni a jelenlegi bizonytalanságok kötött, a világpiaci nyomás miatt az európai döntéshozók egy pillanatra el kell, hogy gondolkozzanak. André Vieira de Castro, az európai festékgyártók szövetségének (CEPE) elnöke így látja: „A növekvő fenntarthatóság egyértelműen a jövő útja, de a világpiaci verseny nem hagyható figyelmen  kívül az EU Green Deal szabályozási folyamata során. Alapvető Európa számára, hogy erős vegyipara legyen európai gyárakkal az nagyobb mértékű önellátás érdekében, ellenkező esetben az egész európai gazdaság fenyegetésnek lesz kitéve.”

 


 

Építkezési fázis:

4. Kivitelezés elindítása

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Lakóház építése, bővítése esetében feltétlenül keressünk szakmai segítséget, de jelentősebb felújítások esetében is ajánljuk műszaki ellenőr bevonását.

Bővebben >>>>

Jogszabály írja elő, hogy mikor kötelező a kiviteli terv, de ezen kívül is lehetnek olyan szerkezetek, amiket érdemes ilyen részletességgel megterveztetni.

Bővebben >>>>

Az ismerősök ajánlása nem mindig válik be, érdemes referenciákat megtekinteni.

Bővebben >>>>

Érdemes néhány fontos dologra rákérdezni.

Bővebben >>>>

Legyenek az ajánlatok összehasonlíthatók, és nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb.

Bővebben >>>>

A szerződés nem lehet ellentétes a kötelező jogszabályi rendelkezésekkel, de azokon kívül számos kérdésben rögzíthetik a felek megállapodását.

Bővebben >>>>

Az építési napló vezetése és a készenlétbe helyezése nem ugyanazt a kötelezettséget jelenti.

Bővebben >>>>

Az építési napló vezetése nem „felesleges macera”; ha a kivitelező nagyon szeretné ezt elkerülni, akkor valószínűleg a felelősség alól is mentesülni akar.

Bővebben >>>>

Ha elrontjuk az épület helyét vagy méretét, akkor végzetes, csak milliókban mérhető kárt okozhatunk magunknak.

Bővebben >>>>

Minden elvégzett munkát utólag is tud ellenőrizni a műszaki ellenőr, különösen ha ebben a tulajdonostól is segítséget kap.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

A megbízónak és a vállalkozónak is nagy segítség lehet az a szerződésminta, amit kifejezetten a felújítási munkákhoz, valamint és a bővítéssel nem járó tetőtér-beépítési munkákhoz állítottunk össze.

Sokat segíthet a szerződésminta alkalmazásához, illetve általában a felújítási és tetőtér-beépítési munkálatok előkészítéséhez, ha Ön videófelvételről meghallgatja dr. Jámbor Attila ügyvéd előadását, melyet az Építési jog 2021 című online konferencián tartott, kifejezetten ebben a témakörben. A szerződésminta megrendelői most ezt a – több mint 45 perces – előadást is megnézhetik. 

Ha Önnek már van érvényes megrendelése a szerződésmintára, akkor azt szabadon letöltheti – ehhez lépjen be az oldalra felhasználónevével és jelszavával! 

Ha most szeretné megrendelni, kattintson az alábbi gombra (kattintás után az Artifex Kiadó webshopjában tudja folytatni a megrendelési folyamatot):

Megrendelem

Ha megrendelés előtt még bővebben tájékozódna a szerződésmintáról és a videóelőadásról, akkor IDE KATTINTVA TALÁL TÖBB INFORMÁCIÓT >> 
 

Bővebben >>>>

Az egyszerű bejelentésre vonatkozó hatályos szabályoknak megfelelően milyen részekből kell állnia a kivitelezési dokumentációnak? Huszti István okl. építészmérnök egy 2020. februári szakmai konferencián tartott erről előadást, melyben kitér arra is, hogy a dokumentáció tekintetében mi a tervező felelőssége. 

Az előadás videófelvételét bruttó 1780 Ft befizetésével meg lehet tekinteni. A hozzáférés időtartama: 1 hónap.

Ha szeretné megrendelni, kattintson az alábbi gombra! (A kattintás után Önt átirányítjuk az Artifex Kiadó webáruházába - a megrendelési folyamat ott folytatható.)

 

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

Nem elég néhány sort papírra vetni.

Bővebben >>>>

A tervezés során újabb megoldandó műszaki problémák merülhetnek fel.

Bővebben >>>>

Aki például egy kerítést jól megépít, nem biztos, hogy házat is tud.

Bővebben >>>>

Negyven centiméterrel magasabbra került a ház, mint ahogy tervezték.

Bővebben >>>>

A hőszigetelés már „belógott” volna a be nem építhető oldalkertbe.

Bővebben >>>>