Az építkezés fázisai

Napelem-telepítés: jöhet az egyszerűbb engedélyezés, a tisztázott elszámolás

2023.03.06

Úgy tűnik, nagy változások előtt áll a hazai napelemes piac: jelentős módosításokról szólnak a hírek. A változtatások meg is könnyíthetik az építkezők, felújítók helyzetét, hiszen a tavaly októberben bejelentett csatlakozási stop ellehetetlenítette a hálózathoz csatlakozó új napelemrendszerek kiépítését. Tőkés Ernő, a Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa arra a kérdésre is válaszolt a tudastar.ingatlan.com interjújában, hogy mire számíthatunk a jövőben. 

 

Röviden az RRF-programról

Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Terve – az úgynevezett RRF-program – a hazai energetika reform összes lépését, cselekvési tervét tartalmazza. A program legfőbb célja az, hogy Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhasson. A grandiózus terv egymásra épülő lépésekre támaszkodva építi fel a hazai "zöld átállást", többek között a lakosság számára is. Ezt segítette az a vissza nem térítendő támogatási forma is, amely az elmúlt évben a pályázók számára megfelelő forrást biztosított megújuló energiát előállító rendszerek kiépítéséhez. A támogatással elnyerhető összegből napelemes, illetve hőszivattyús rendszerek készülhettek.

A pályázat második fordulója jelenleg még várat magára, mert időközben a szolgáltató hálózatának műszaki problémáira hivatkozva felfüggesztették a kisfogyasztók számára a hálózathoz csatlakozás lehetőségét. Így a megtermelt energiatöbblet vagy -hiány problémája, valamint a költséges energiatároló beépítése miatt sokan bizonytalannak érezték a beruházás megtérülését, és visszaléptek a telepítéstől.

 

Fordulópont előtt a napelemes piac?

Egy részlet az ingatlan.com tudástárában megjelent interjúból: 

"– Az őszi-téli turbulens időszakot követően elképzelhető, hogy tavasszal újraéled a napelemes piac? 

– Igen, elképzelhető ez a forgatókönyv.  Azok, akik inkább kivártak, most jó híreket kaphatnak, hiszen – ha minden igaz – az Európai Unió felé vállalt RRF-program véleményezéséből kiderül, idén március 31-ig jelentős változtatásokra és módosításokra készül a kormány a napelemes piacon. 

– Mi a helyzet a betáplálást érintő korlátozással? Létezik más megoldás erre a problémára? 

– A betáplálási korlátozás szinte sokként érte a szakmát tavaly októberben, ami szinte ellehetetlenítette, hogy a háztartási méretű kiserőművek a telepítés után, belátható időn belül megtérülhessenek. Ez jelentősen visszavetette a telepítési kedvet, pedig a 2050-re vállalt klímasemlegességi program egyik fontos mérföldköve a megújulók széleskörű elterjedése.
Ha minden igaz, ez a nehéz időszak 2023. március 31-éig marad szigorú szabályozásban. Ugyanis a megjelent dokumentum szerint eddig a határidőig végzi el  a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a hálózat felülvizsgálatát minden régióban, és a vizsgálat során rendben talált szakaszokon fel is oldja a korlátozásokat. Sőt, a tervben az is szerepel, hogy a MEKH hathavonta újabba vizsgálatokat végez, és minden olyan régióban, ahol a hálózat felújításra került, elrendeli majd a korlátozások feloldását. Az ország teljes hálózati felújítását a tervek szerint 2024. december 31-én kell elvégezni. Ez ugyanis az utolsó határidő arra, hogy a hálózathoz való csatlakozás az ország minden szegletében, minden fogyasztó számára elérhető legyen."

 

Egyszerűbb engedélyeztetés

Így folytatódik az interjú: 

"– A közölt dokumentum kitér az engedélyeztetési eljárás egyszerűsítésére is. Ez milyen esetekben érinti majd a napelemes rendszereket? 

– Az elmúlt években az ország több régiójából érkezett panasz az engedélyeztetési eljárás hosszadalmas átfutására. A vállalt tervek szerint a jövőben ez is változni fog, ugyanis a legfeljebb 0,8 kW teljesítményű napelemes rendszerek engedélyeztetési és csatlakozási eljárása szabályozott lesz. A benyújtott engedélyek elbírálására a jövőben csupán 60 nap áll majd az elosztórendszer-üzemeltetők rendelkezésére. Vagyis ennyi idő alatt minden napelemes beruházás előtt álló megkaphatja majd a telepítéshez szükséges okiratokat. 

– Mindemellett, az elszámolási rendszerek változása is régóta kérdés napelemes körökben. Mi vár az elszámolási rendszerek tekintetében a már napelemes rendszerrel rendelkező fogyasztóra?Történhet változás ezen a téren? 

– A szaldó-bruttó elszámolás körüli bizonytalanságok végére is pont kerülhet március végéig – vagy legalábbis ezt tartalmazza a RRF-program, amely szerint

idén március 31-ig megjelenik majd az a jogszabály-módosítás, amely pontosítja és konkretizálja, ki és milyen módosítások, finomítások mentén maradhat szaldó elszámolású.

Minden bizonnyal ebből a jogszabály-módosításból derül majd ki, hogyan is néz majd ki a bruttó elszámolás pontosan, kinek kell alkalmaznia. Valamint arra is fény derülhet, a szaldó elszámolás a jövőben éves vagy havi elszámolásúvá válhat-e" - derül ki az interjúból.

 

 


 

Építkezési fázis:

6. Energia és komfort

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Érdemes már a tervezés elején, a koncepcióterv fázisában elvégeztetni a számítást az építész, az épületgépész és az elektromos tervező bevonásával.

Bővebben >>>>

Érdemes több változatot is végiggondolni.

Bővebben >>>>

A légzárásra is figyelni kell.

Bővebben >>>>

Meglepően sok energiát meg lehet takarítani külső árnyékolókkal.

Bővebben >>>>

Az ablakokon át a lakásba érkező hőenergiát is hasznosítani lehet.

Bővebben >>>>

Az energiaforrások mellett a karbantartási igény és egyéb szempontok is fontosak.

Bővebben >>>>

Rendelet írja elő, hogy mit kötelező szabályozni.

Bővebben >>>>

Gondoljuk a karbantartásra és a fertőzésmentességre is.

Bővebben >>>>

A levegőbevezetést is lehet célszerűen szabályozni.

Bővebben >>>>

Ma már kötelező megvizsgálni az alternatív rendszerek alkalmazásának lehetőségét.

Bővebben >>>>

Takarékoskodhatunk, ha nem (csak) a vezetés vízzel öntözzük a kertet.

Bővebben >>>>

Gondoljuk át, mi az útjuk a különböző hulladékoknak.

Bővebben >>>>

Így találhatjuk meg hatékonyan az újabb megtakarítási lehetőségeket.

Bővebben >>>>

Ne csak az autó(k), hanem a kerékpárok tárolására is gondoljunk.

Bővebben >>>>

A beépített szerkezetek, padlók, bútorlapok, festékek és lakkok kipárolgása is gondot okozhat.

Bővebben >>>>

Az ivóvíz a vezetékben szennyeződhet, akár ólommal vagy arzénnal is.

Bővebben >>>>

Lehetőleg ne legyen olyan helyiségünk, amibe nem juthat napfény.

Bővebben >>>>

Ma már egy helyiségben általában legalább két-háromféle különböző megvilágítást használunk.

Bővebben >>>>

Sok múlik az egyéni igényeken.

Bővebben >>>>

Minél többet fogunk otthon dolgozni, tanulni, pihenni, annál fontosabb ez a szempont.

Bővebben >>>>

Törekedjünk az egészségre ártalmatlan anyagok használatára.

Bővebben >>>>

Bizonyítottan jó hatásuk van a beltéri növényeknek, természetes textúráknak.

Bővebben >>>>

Érdemes átgondolni a különböző otthoni tevékenységek helyigényét és atmoszféráját.

Bővebben >>>>

Amikor új otthonba költözünk, új lakóközösségbe is érkezünk

Bővebben >>>>

Ha fontos a garancia az átlag feletti minőségre...

Bővebben >>>>

A kivitelezési költségek mellett az üzemeltetési költségeket is vegyük figyelembe.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

Az Építésijog.hu portál szerzői összegyűjtötték az épületenergetika területéhez kapcsolódó, a szakmai gyakorlatban már felmerült legfontosabb kérdéseket ("Gyakran Ismételt Kérdések" = GYIK), és hatályos jogszabályok – illetve saját szakmai mérlegelésük – alapján választ adnak ezekre.

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

A csapvíz ólomtartalma meghaladta a megengedett határértéket.

Bővebben >>>>

A szerelvényből kémiai szennyezők oldódtak ki.

Bővebben >>>>

A fertőzés miatt egy egész városrész vize egy hétig ihatatlan volt.

Bővebben >>>>

A kivitelező ilyen kérdésben ne döntsön a tervező vagy a műszaki ellenőr nélkül.

Bővebben >>>>

Előre gondoljuk át, hogy lehet-e több szobára szükségünk.

Bővebben >>>>