Az építkezés fázisai

Épületenergetikai számítások

2020.12.23

Érdemes már a tervezés elején, a koncepcióterv fázisában elvégeztetni a számítást az építész, az épületgépész és az elektromos tervező bevonásával.

 

Minden energetikai és komforttal kapcsolatos döntés megalapozója az épületre készített energetikai számítás, amit érdemes minél előbb, már a koncepcióterv fázisában elkészíttetni az építész, az épületgépész és az elektromos tervező bevonásával. A számítás a tervezés későbbi fázisaiban pontosítható és aktualizálható lesz. Az épület építési-műszaki dokumentációjának kötelező eleme az energetikai számítás. Az építtetőnek a használatbavételi engedély iránti kérelem benyújtásáig el kell készíttetni a hiteles energetikai tanúsítványt, tehát az energetikai számítás nem hagyható el.

Itt figyeljünk a precíz szóhasználatra: a tervezés során épületenergetikai SZÁMÍTÁSOK készülnek, míg a megvalósult állapotról hiteles energetikai TANÚSÍTVÁNY készül. A két számítás alakjában hasonló, de célja eltérő.

Az épületenergetikai számítások tartalmazzák a határoló szerkezetek (falak, ablakok, tető) jellemzőit, az árnyékolási megoldásokat, a lehetséges fűtési és hűtési rendszert, a használati melegvíz készítésének módját és az alternatív energiatermelő rendszereket (pl. napelem).

Az épületenergetikai számítások értékelésébe szintén vonjuk be a műszaki ellenőrt.

Az első számú teendő tehát az épületenergetikai számítások megrendelése.