Az építkezés fázisai

Szellőzési megoldások

2020.12.23

A levegőbevezetést is lehet célszerűen szabályozni.

 

A korszerű családi házhoz hozzátartozik az úgynevezett hővisszanyerős szellőzőrendszer, ami energiatakarékosan juttat friss levegőt a légzáró épületburokba. Korábban előfordultak olyan rendszerek, amik használt levegőt is visszakevertek, de családi házaknál ma már általános a 100% frisslevegő-ellátás. A házba beszívott külső hideg levegőt a távozó belső használt levegő melegíti fel – keveredés nélkül, egy hőcserélőn keresztül. A szellőzési rendszerbe igény szerint speciális szűrők és csírátlanítók is beépíthetők a még tisztább levegő biztosítása érdekében. A felesleges túlszellőztetés elkerülhető levegőminőség-érzékelő szenzorok beépítésével, amik akkor indítják a szellőzést, ha a helyiségben a megengedett érték fölé emelkedik a CO2 szint, a páratartalom vagy a VOC (illékony szerves vegyületek) szint.

A TNM rendelet meghatározza a légcsatornák maximális levegőveszteségének ajánlott értékeit, és elfogadott az MSZ EN 12237 szabvány szerinti érték is. A légtömörséget a szerelés után a szerelőcégnek kell tanúsítania. [7/2006. (V. 24.) TNM rendelet 1. melléklet V. 6.4. pont].

A kivitelezés során védjük meg a légcsatornákat a szennyeződésektől. Ha mégis szennyeződnének, akkor használat előtt ki kell tisztítani a légcsatorna hálózatot.

A szellőzési rendszer kiépítése után tartós próbaüzemet kell tartani, melynek idején a rendszerek megkövetelt működését, az üzemelési paraméterek teljesülését ellenőrizni és dokumentálni kell. [7/2006. (V. 24.) TNM rendelet 1. melléklet V. 6.5. pont].