Az építkezés fázisai

Mesterséges világítás

2020.12.23

Ma már egy helyiségben általában legalább két-háromféle különböző megvilágítást használunk.

 

A világítás terén egyszerre szükséges energiahatékonysági és komforttényezőket figyelembe vennünk. A korszerű világítótest kiválasztásakor ismerjük meg annak színvisszaadó képességét és az általa biztosított megvilágítási szintet. Válasszunk olyan termékeket, amik nem okoznak káprázást és vibrálást, mert mindkettő igénybe veszi az emberi szemet és fáradást okoz.

Míg korábban általános gyakorlat volt minden helyiség mértani középpontjába helyezni egy darab lámpát, addig mára ez a terület is hatalmas változáson ment keresztül. Ma egy helyiségben legalább két-három féle megvilágítás szükséges. Például a nappaliban szükséges általános világítás (pl. csillár), hangulatvilágítás (pl. födém peremvilágítása LED szalaggal) és helyi vagy funkcionális megvilágítás (pl. állólámpa olvasáshoz, munkafény) és hangsúlyfény (pl. képmegvilágító a falon, szoborvilágítás). 

A legmodernebb világítási vezérlőrendszerek az ember biológiai ritmusához igazítják a belső terek világosságát, például a WELL standardot követő épületekben 8:00 és 13:00 között nagyobb megvilágítást biztosítva, mint a többi napszakban. A témában bővebb információ található az interneten cirkadián világítás címszóval.

A mesterséges megvilágításból eredő káprázás csökkenthető, ha a lakóterekben a fényforrások UGR értéke maximum 19 és a káprázást csökkentő lámpatesteket választunk (WELL v2 Building Standard L04).