Az építkezés fázisai

Vízminőség

2020.12.23

Az ivóvíz a vezetékben szennyeződhet, akár ólommal vagy arzénnal is.

 

Magyarországon a csapvíz az egyik legjobban ellenőrzött élelmiszer és a feladás helyén (a vízműnél) kifogástalan minőségű. A külső és a belső hálózatban viszont számos szennyező ronthatja a minőségét. A fertőtlenítőszerként szükségszerű klór és a fertőtlenítés melléktermékei az emberi szervezetre nézve irritatívak. Egyes területeken – és nem megfelelő minőségű építési termékek esetében akár új építés esetén is – a csapvíz akár határérték feletti ólommal vagy arzénnal is szennyezett lehet. Célszerű a fogyasztásra szánt csapvizet laborban bevizsgáltatni a legjellemzőbb és legveszélyesebb szennyezőanyagokra. Az alapvizsgálatok már néhány ezer forinttól elérhetőek.

Tájékozódjunk hiteles forrásból, az NNK-tól az ivóvíz kockázatairól és a vízszűrési megoldásokról ezen a linken >> 

Az ivóvíz szolgáltató csak a vízóráig felel az ivóvíz minőségéért, de az ivóvíz a mérőóra után is szennyeződhet, ezért javasolt az ivóvíz szakemberrel egyeztetett fő paramétereit laborban bevizsgálni, hogy megfelel-e az egészségügyi határértékeknek [201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet 1. sz. melléklet].

A lakóházak vízhálózatával kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a gépészeti berendezéseknek ideális lágyított víz emberi fogyasztásra alkalmatlan. Emiatt célszerű kettéválasztani a házban használt lágyított vízhálózatot és az ivóvíz hálózatot.