Az építkezés fázisai

Még egy évvel eltolták a szigorítást az energetikai követelményekben!

2021.03.12

2021 januárjában derült ki, hogy azok az új épületek, amik nem felelnek meg az úgynevezett „közel nulla energiaigény” (KNE) követelményeinek, fél év haladékot kaptak – eredetileg ugyanis már január 1-től életbe léptek volna a szigorúbb követelmények. Most – alig több, mint két hónappal később – ez a fél év haladék másfél évre módosult, azaz 2022. június 30-ig kaphatnak használatbavételt, tudomásulvételt vagy hatósági bizonyítványt a KNE követelményeknek nem megfelelő épületek.

 

 

Mint az Építésijog.hu cikke emlékeztet, a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet szerint – új épület létesítése esetén – 2020. december 31-e után minden használatbavételre kerülő épületnek meg kell felelnie a 6. mellékletben foglalt követelményeknek (vagyis a közel nulla energiaigény követelményeinek). Ez az előírás 2020. december 30-i hatállyal egészült ki azzal, hogy ha az építészeti-műszaki dokumentáció alapján az épület kialakítása nem közel nulla vagy annál kedvezőbb energiaigényű, és a használatbavételre 2020. december 31-ét követően kerül sor, akkor a TNM rendelet 6. mellékletében foglalt követelményeknek csak 2021. június 30. utáni használatbavétel esetén kell megfelelni. Erről itt lehet bővebben olvasni

Ez a határnap most 2021. március 11-én ismét módosult (a módosító jogszabály: 13/2021. (III. 10.) ITM rendelet, megtalálható a Magyar Közlöny 2021. évi 39. számában); ennek megfelelően

az új határnap – ami után már csak közel nulla energiaigényű épület kaphat használatbavételi engedélyt –: 2022. június 30.

Mindez nem érinti a hatóságok használatára szánt vagy hatóságok tulajdonában álló új épületeket. Ezek az épülettípusok voltak a KNE épületek előfutárai, és 2019. január 1-je óta csak a közel nulla energiaigénynek megfelelő kialakítással kaphatnak használatbavételi engedélyt, tehát esetükben 2020. december 31-én már a szigorúbb követelmények voltak hatályban. 

 

Mit is jelent a KNE…? 

A „közel nulla energiaigény” (KNE) követelemények egy összetett feltételrendszert alkotnak, melyek például az épületek határolószerkezeteinek hőátbocsátási paramétereire, az épületgépészeti berendezésekre vonatkoznak – összesen 6 féle követelmény van, melyek közül a megújuló forrásból származó energiafelhasználás mértékre vonatkozó előírások keltettek elsősorban izgalmakat (úgy tűnt, napelemek telepítése nélkül nem is lehet szabályosan új lakóházat építeni. 

Az éppen aktuális követelményeket a tervezőknek ismerniük kell, nem feltétlenül az építtető feladata, hogy elmerüljön ennek részleteiben. Aki mégis szeretné ezt megtenni, az Építésijog.hu oldalnak ebben az – előfizetéssel elérhető – cikkében kaphat alapos áttekintést.
 

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>