Az építkezés fázisai

Valóban veszélyes lehet az egészségre a klímaberendezés – így érdemes védekezni

2022.06.23

Miközben a nyári hőhullámok idején érdemes klímaberendezésekkel védekeznünk a hőség ellen – mely különösen a szívbetegek, a túlsúlyos emberek, az idősek, a várandósok és a kisgyermekek egészségére lehet káros hatással –, tudni kell, hogy e berendezések működésének is lehetnek veszélyei.

 

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nemrég közzétett tájékoztatója a következő kockázatokra hívja fel a figyelmet: 

  • a split klímaberendezések csak a belső levegőt keringetik, így nem jut külső, friss levegő a légtérbe;
  • légkondicionáló használatakor a beltéri hőmérséklet fenntartása érdekében ritkán (a kelleténél ritkábban) történik szellőztetés, így a beltéri forrásokból származó különféle kémiai és biológiai légszennyezők feldúsulnak a helyiség levegőjében;
  • a túl hidegre beállított hőmérséklet megfázást, ízületi panaszokat okozhat (az egészség megőrzésének érdekében a külső hőmérséklethez képest maximum 8–10 fokkal alacsonyabb hőmérséklet beállítása ajánlott;
  • a klíma működése, az általa generált erős légáram következtében a levegő szárazzá válik, ami kötőhártyagyulladást, dehidrációt, bőrszárazságot, fejfájást, fáradékonyságot, ízületi fájdalmakat, gyulladást generálhat, melyek az úgynevezett „beteg épület szindróma” tünetei;
  • a nem megfelelően elvezetett kondenzvízben Legionella baktériumok, a gép nem megfelelően karbantartott egységeiben pedig további baktériumok és gombák telepedhetnek meg, melyek spóráira sokan allergiások;
  • a nem megfelelően tisztított klímaberendezés asztma kialakulásához is vezethet.

A klímaberendezések emellett a környezetre is vannak káros hatásaik: egyrészt a megnövekedett áramfogyasztás több széndioxid termelődését generálja, ami hozzájárul a globális felmelegedéshez, ami miatt aztán még több klímaberendezést használunk – ezt nevezzük „önrontó körnek”… Továbbá az éjszaka is működő klímák többlethőleadása fokozza a városi hőszigethatás, vagyis még kevésbé hűl le éjszaka a városi levegő, emiatt még többen működtetik ilyenkor is a klímát – íme egy másik önrontó kör. 

Az NNK azt javasolja, hogy gondoljuk át a légkondícionáló berendezések lehetséges alternatíváit:

  • A klímahasználat előtt érdemes házi praktikákat – megfelelő árnyékolás, zöldterület növelése, szellőztetés, ventilátor használata – bevetni a hőmérséklet csökkentése érdekében.
  • Hosszú távon az egyszerű klímaberendezések helyett a friss, szűrt és hűtött levegőt biztosító mesterséges szellőztető rendszerek (HVAC-rendszerek) beépítése adhatja a megoldást.

 

 

Az egészségügyi veszélyek tekintetében a klímaberendezéseket (is) forgalmazó LG cég is közleményt adott is – elsősorban arra hívják fel a figyelmet, hogy megfelelő karbantartással ezek a kockázatok nagyban csökkenthetők. 

 

Tisztítsuk a szűrőket

A beltéri egységbe épített szűrőrendszerek alapvető feladata, hogy egészségesebbé tegyék otthonunk levegőjét, a legjobb típusok pedig nem csak az allergéneket képesek eltávolítani a helyiségek légteréből, de bizonyos baktériumokat is. Ezeket a szűrőket az egészségünk érdekében tisztítanunk, cserélnünk kell, de rendszeres időközönként a beltéri és a kültéri egységet is szükséges ellenőrizni, karbantartani. Legkésőbb mostanság, a kánikula beköszönte és a készülékek használata előtt ajánlott a tisztítást elvégeztetni.

A légkondicionálókat gyakran vádolják a legionella, vagy más néven a légiós betegség terjesztésével. A legfejlettebb klímaberendezések – köztük az LG készülékei – úgy küszöbölik ki a fertőzésveszélyt, hogy a beltéri egység a lekapcsolás után hűtés nélküli önszárító funkcióra vált, így nem marad a beltéri készülékben pangó kondenzvíz. Magyarországon a szakszerűtlenül szerelt, ritkán használt, rossz kondenzvíz-elvezetésű, rendszeresen nem tisztított és karbantartott klímaberendezésekben elméletileg valóban kialakulhatnak veszélyes baktériumtelepek, de az itthon ismertté vált megbetegedések eredetét inkább külföldön kell keresni. Főként tehát arról lehet szó, hogy egy-egy honfitársunk valójában egy trópusi út során betegszik meg a nem karbantartott légkonditól, de csak itthon ismerik fel és kezelik a betegségét.

 

Figyeljünk a kültéri egységre is

Fontos, hogy a kültéri egységet sem szabad kihagyni a karbantartásból, tisztításból, hiszen nem is kell különösebben poros levegő ahhoz, hogy a berendezés lamelláit eltömítsék az óránként 1200-1500 köbméter átáramoltatott levegőből lerakódó szennyezőanyagok A tisztítás elmaradása nem közvetlenül az egészségünket, hanem inkább a pénztárcánkat veszélyezteti, hiszen a rosszabb működési hatásfok miatt magasabb villanyszámlára számíthatunk, nem beszélve a feleslegesen nagy terhelés miatt gyorsabban elhasználódó alkatrészekről, amelyek igencsak borsos szervizszámlát eredményezhetnek.

 

Ne hűtsük túl a teret

Fontos szabály, hogy ne hűtsük túl a teret. A külső hőmérséklethez képest legfeljebb 8-10 fokkal állítsuk lejjebb a klímát, ennyit visel el az átlagos emberi szervezet biztonságosan, gond nélkül. Ez azt jelenti, hogy 35 fokos hőségben a lakásban 25-27 foknál ne legyen hidegebb, de ennél hűvösebb napokon se menjünk 23 fok alá, ellenkező esetben megfázással, ízületi panaszokkal is számolhatunk.

 

Ne a testünkre fújjuk a hideget

Már a berendezések felszerelésekor ügyelni kell arra, hogy a készülékből kiáramló hideg levegő ne közvetlenül érjen minket. Kerüljük tehát a direkt légáramot, ne ott tévézzünk, dolgozzunk, aludjunk, ahová a klíma a hideg levegőt fújja. Célszerű figyelni arra is, hogy a helyiség relatív páratartalom értékét 50 százalék körül tartsuk, hiszen ha túl szárazzá válik a klimatizált helyiség levegője, az a bőr kiszáradását és légzőszervi panaszt is okozhat – hívja fel a figyelmet az LG közleménye. 

 

(Képek forrása: LG-közlemény) 

 

Építkezési fázis:

6. Energia és komfort

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Érdemes már a tervezés elején, a koncepcióterv fázisában elvégeztetni a számítást az építész, az épületgépész és az elektromos tervező bevonásával.

Bővebben >>>>

Érdemes több változatot is végiggondolni.

Bővebben >>>>

A légzárásra is figyelni kell.

Bővebben >>>>

Meglepően sok energiát meg lehet takarítani külső árnyékolókkal.

Bővebben >>>>

Az ablakokon át a lakásba érkező hőenergiát is hasznosítani lehet.

Bővebben >>>>

Az energiaforrások mellett a karbantartási igény és egyéb szempontok is fontosak.

Bővebben >>>>

Rendelet írja elő, hogy mit kötelező szabályozni.

Bővebben >>>>

Gondoljuk a karbantartásra és a fertőzésmentességre is.

Bővebben >>>>

A levegőbevezetést is lehet célszerűen szabályozni.

Bővebben >>>>

Ma már kötelező megvizsgálni az alternatív rendszerek alkalmazásának lehetőségét.

Bővebben >>>>

Takarékoskodhatunk, ha nem (csak) a vezetés vízzel öntözzük a kertet.

Bővebben >>>>

Gondoljuk át, mi az útjuk a különböző hulladékoknak.

Bővebben >>>>

Így találhatjuk meg hatékonyan az újabb megtakarítási lehetőségeket.

Bővebben >>>>

Ne csak az autó(k), hanem a kerékpárok tárolására is gondoljunk.

Bővebben >>>>

A beépített szerkezetek, padlók, bútorlapok, festékek és lakkok kipárolgása is gondot okozhat.

Bővebben >>>>

Az ivóvíz a vezetékben szennyeződhet, akár ólommal vagy arzénnal is.

Bővebben >>>>

Lehetőleg ne legyen olyan helyiségünk, amibe nem juthat napfény.

Bővebben >>>>

Ma már egy helyiségben általában legalább két-háromféle különböző megvilágítást használunk.

Bővebben >>>>

Sok múlik az egyéni igényeken.

Bővebben >>>>

Minél többet fogunk otthon dolgozni, tanulni, pihenni, annál fontosabb ez a szempont.

Bővebben >>>>

Törekedjünk az egészségre ártalmatlan anyagok használatára.

Bővebben >>>>

Bizonyítottan jó hatásuk van a beltéri növényeknek, természetes textúráknak.

Bővebben >>>>

Érdemes átgondolni a különböző otthoni tevékenységek helyigényét és atmoszféráját.

Bővebben >>>>

Amikor új otthonba költözünk, új lakóközösségbe is érkezünk

Bővebben >>>>

Ha fontos a garancia az átlag feletti minőségre...

Bővebben >>>>

A kivitelezési költségek mellett az üzemeltetési költségeket is vegyük figyelembe.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

Az Építésijog.hu portál szerzői összegyűjtötték az épületenergetika területéhez kapcsolódó, a szakmai gyakorlatban már felmerült legfontosabb kérdéseket ("Gyakran Ismételt Kérdések" = GYIK), és hatályos jogszabályok – illetve saját szakmai mérlegelésük – alapján választ adnak ezekre.

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

A csapvíz ólomtartalma meghaladta a megengedett határértéket.

Bővebben >>>>

A szerelvényből kémiai szennyezők oldódtak ki.

Bővebben >>>>

A fertőzés miatt egy egész városrész vize egy hétig ihatatlan volt.

Bővebben >>>>

A kivitelező ilyen kérdésben ne döntsön a tervező vagy a műszaki ellenőr nélkül.

Bővebben >>>>

Előre gondoljuk át, hogy lehet-e több szobára szükségünk.

Bővebben >>>>