Az építkezés fázisai

Egyre több, de még mindig nagyon kevés a „közel nulla” energetikai besorolású épület

2021.12.02

Egy 2020 végén született rendelkezés szerint 2022. június 30. után csak a legalább BB energetikai besorolású épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt. A rendelet eredetileg 2021. január 1-jén lépett volna életbe, amelynek elhalasztásával az építkezők némi időt nyertek, érdemes azonban minél hamarabb felkészülni az eddiginél szigorúbb szabályozásra. Az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatai a tavaly energetikailag besorolt épületek csupán mintegy 5 százaléka felel meg a követelménynek.

 

 

Gali András építészmérnök, épületenergetikai szakmérnök, az Országos Tanúsító Központ tulajdonosa szerint az NHP Zöld Otthon Program keretében biztosított, kedvező kamatozású lakáscélú hitel lendületet adhat az energiahatékony ingatlanok építésének és vásárlásának. Ugyanakkor érdemes a már megépült otthonok energiahatékony átalakítását is megfontolni, ugyanis akár néhány éven belül megtérülhet az anyagi befektetés.

Az építkezőknek kicsivel több mint fél évük van csupán, hogy megfeleljenek a rendelkezésben foglaltaknak, melyek szerint 2022. június 30. után csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amelynek energiahatékonysága eléri a közel nulla energiaigény követelményszintjét.

Az ezzel egyenértékű BB vagy annál jobb besorolás pedig csak abban az esetben adható az épületre, ha az legalább 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított, megújuló energiaforrást használ.

A hazánkban található 4,5 millió lakóegység körülbelül 28 százaléka rendelkezik jelenleg az energetikai állapotot vizsgáló tanúsítással. Az elmúlt három évben energetikailag vizsgált épületek 67-68 százaléka CC (korszerű) és GG (átlagosat megközelítő) közötti besorolást kapott a publikusan elérhető e-statisztikák adatai szerint. Az ingatlanok 28-29 százaléka azonban gyenge, rossz, vagy kiemelkedően rossz minősítésű (HH és JJ közötti). 2018 és 2020 között 80 százalékot növekedett a minimális (AA++) és a közel nulla (BB) energiabesorolás közötti, adott évben tanúsított épületek száma, mindazonáltal így is csak a tanúsított ingatlanok mintegy 5 százalékát fedte le 2020-ban. 33 százalékkal több épület kapott BB besorolást tavaly, mint 2019-ben.

„A Magyar Nemzeti Bank (MNB) novemberi Lakáspiaci jelentése szerint a legalább közel nulla energiaigénynek megfelelő szintet a 2016 óta kiadott tanúsítványok mindössze 2,9 százaléka teljesíti. Azóta évente látható fokozatos javulás a kiadott tanúsítványok besorolásainak eloszlásában, ami elsősorban az újépítésű lakások számának emelkedése miatt következett be. Ugyanakkor a legalább BB besorolású ingatlanok aránya a tanúsított lakóingatlanokon belül még 2020-ban is csupán 4,8 százalék volt. A teljes lakásállomány energetikai tulajdonsága összességében még rosszabb lehet, tekintve, hogy a kiadott tanúsítványok az összes új építésű lakást és az eladott használt lakások csak egy bizonyos részét fedik le. Az arány növekedését felgyorsíthatja az NHP Zöld Otthon Program (ZOP) keretében október 4. óta elérhető kedvezményes hitel, amely az energiahatékony új lakóházak építését ösztönzi. A Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület tagjai és a Bankszövetség rendelkezésér álló információk szerint az NHP ZOP hatására jelentősen nőtt az érdeklődés az új lakások iránt” – mondja Gali András.

„Magyarországon az egyik legnagyobb megtakarítási potenciálról a lakóépületek kapcsán beszélhetünk. Az országos primerenergia-felhasználás mintegy 40 százaléka köthető az épületek, egyharmada a háztartások energiafogyasztásához, amelyek a végső energiafogyasztásuk 72-74 százalékát fűtésre fordítják.

Kevesen tudják, hogy az energetikai tanúsítványokat nemcsak új építésű ingatlanokra kell kiállítani, hanem minden olyanra, amelyet értékesítenek, a szerződés megkötéséhez ugyanis szükség van a szakvéleményre.

Jelentősen növelheti az épületek, lakások ingatlanpiaci értékét a megfelelő energetikai állapot, ezért érdemes akár csak egy-egy energetikai felújítással korszerűsíteni otthonunkat, ami már rövid távon is anyagi előnyt jelenthet. Egy kazáncsere például szinte biztosan megtérül 5 éven belül” – vélekedik az épületenergetikai szakmérnök.

A régi épületek kedvezőtlen energiahatékonysága miatt az 1959 előtt épült épületekben a fajlagos primer energiafogyasztás több mint háromszorosa, a fűtési primer energiaigény több mint négyszerese az új lakásokénak. A már kedvezőbb mutatókkal rendelkező, 1976 és 1989 között épült épületekben a fajlagos primer energiafogyasztás még mindig több mint kétszerese, a fűtési primer energiaigény több mint két és félszerese az új lakásokénak. 2020-ban a lakott ingatlanok 70 százaléka még a rendszerváltás előtt épült, és a családi házak 63 százaléka, a kis társasházak 77 százaléka, míg a panelek 52 százaléka nem rendelkezett külső hőszigeteléssel, a felújítási arány pedig évente megközelítőleg csupán 1 százalék.

„Az otthonok hőveszteségének jelentős része a nyílászárókon keletkezik, ezért érdemes a kialakításkor, felújításkor egyaránt kiemelt figyelmet fordítani ezekre. A nyílászárót, illetve szigetelést érintő fejlesztések kiváló befektetési lehetőséget jelentenek, ezzel meggátolhatjuk ugyanis, hogy szökjön a meleg az otthonunkból, és az utcát fűtsük. Választás előtt nézzük meg a nyílászáró hőátbocsátási értékét (Uw érték). Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb a szerkezet hőszigetelése. A korszerű ablakok további előnye, hogy szinte tökéletesen zárnak még a legszelesebb időben is. Ez a tulajdonság legalább akkora energiamegtakarítást jelenthet, mint a magas hőszigetelő képesség. A külső árnyékolók éjszakai használatával pedig még tovább csökkenthetjük a hőveszteséget és ezáltal az energiafelhasználást a fűtési szezonban” – teszi hozzá Búcsi János, a belga Deceuninck nyílászáróprofil-gyártó vállalat Key Account Managere.

Az MNB adatai alapján a hitelfelvevők a felvett lakáshitelek közel 70 százalékát továbbra is használt lakás vásárlására fordítják, míg a felújítási és korszerűsítési célokra szánt hitelek részaránya az egy évvel korábbi 10 százalékról 14 százalékra emelkedett. 2021 első három negyedévében éves összevetésben 1,7 százalékkal csökkent az átadott új lakások száma. A 2020-as nagy bővülésben az eredetileg 2021-től életbe lépő szigorúbb energetikai szabályozás is szerepet játszott, majd a határidő kitolását követően számos társasházi fejlesztés csúszott 2021 első félévére. A teljes 2021-es évre a piaci szereplők szerint hozzávetőlegesen 20 ezer lakás átadása várható, ami elmarad a 2020-as 28 ezres szinttől. A már elkészült vagy 2022. júliusig várhatóan átadásra kerülő aktuális újlakás-kínálat 58 százaléka lehet BB vagy jobb besorolású. A környezeti szempontból fenntarthatóbb új lakások mintegy 3,5 százalékkal drágábbak a kínálatban, a magasabb ár ugyanakkor egyrészt hosszú távon a hatékonyabb fenntartás és a nagyobb értékállóság miatt megtérülhet, másrészt az NHP ZOP által biztosított kamatelőny ellensúlyozhatja a magasabb kínálati árat.

 

(Forrás: Deceuninck-sajtóközlemény)

 

Építkezési fázis:

6. Energia és komfort

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Érdemes már a tervezés elején, a koncepcióterv fázisában elvégeztetni a számítást az építész, az épületgépész és az elektromos tervező bevonásával.

Bővebben >>>>

Érdemes több változatot is végiggondolni.

Bővebben >>>>

A légzárásra is figyelni kell.

Bővebben >>>>

Meglepően sok energiát meg lehet takarítani külső árnyékolókkal.

Bővebben >>>>

Az ablakokon át a lakásba érkező hőenergiát is hasznosítani lehet.

Bővebben >>>>

Az energiaforrások mellett a karbantartási igény és egyéb szempontok is fontosak.

Bővebben >>>>

Rendelet írja elő, hogy mit kötelező szabályozni.

Bővebben >>>>

Gondoljuk a karbantartásra és a fertőzésmentességre is.

Bővebben >>>>

A levegőbevezetést is lehet célszerűen szabályozni.

Bővebben >>>>

Ma már kötelező megvizsgálni az alternatív rendszerek alkalmazásának lehetőségét.

Bővebben >>>>

Takarékoskodhatunk, ha nem (csak) a vezetés vízzel öntözzük a kertet.

Bővebben >>>>

Gondoljuk át, mi az útjuk a különböző hulladékoknak.

Bővebben >>>>

Így találhatjuk meg hatékonyan az újabb megtakarítási lehetőségeket.

Bővebben >>>>

Ne csak az autó(k), hanem a kerékpárok tárolására is gondoljunk.

Bővebben >>>>

A beépített szerkezetek, padlók, bútorlapok, festékek és lakkok kipárolgása is gondot okozhat.

Bővebben >>>>

Az ivóvíz a vezetékben szennyeződhet, akár ólommal vagy arzénnal is.

Bővebben >>>>

Lehetőleg ne legyen olyan helyiségünk, amibe nem juthat napfény.

Bővebben >>>>

Ma már egy helyiségben általában legalább két-háromféle különböző megvilágítást használunk.

Bővebben >>>>

Sok múlik az egyéni igényeken.

Bővebben >>>>

Minél többet fogunk otthon dolgozni, tanulni, pihenni, annál fontosabb ez a szempont.

Bővebben >>>>

Törekedjünk az egészségre ártalmatlan anyagok használatára.

Bővebben >>>>

Bizonyítottan jó hatásuk van a beltéri növényeknek, természetes textúráknak.

Bővebben >>>>

Érdemes átgondolni a különböző otthoni tevékenységek helyigényét és atmoszféráját.

Bővebben >>>>

Amikor új otthonba költözünk, új lakóközösségbe is érkezünk

Bővebben >>>>

Ha fontos a garancia az átlag feletti minőségre...

Bővebben >>>>

A kivitelezési költségek mellett az üzemeltetési költségeket is vegyük figyelembe.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

Az Építésijog.hu portál szerzői összegyűjtötték az épületenergetika területéhez kapcsolódó, a szakmai gyakorlatban már felmerült legfontosabb kérdéseket ("Gyakran Ismételt Kérdések" = GYIK), és hatályos jogszabályok – illetve saját szakmai mérlegelésük – alapján választ adnak ezekre.

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

A csapvíz ólomtartalma meghaladta a megengedett határértéket.

Bővebben >>>>

A szerelvényből kémiai szennyezők oldódtak ki.

Bővebben >>>>

A fertőzés miatt egy egész városrész vize egy hétig ihatatlan volt.

Bővebben >>>>

A kivitelező ilyen kérdésben ne döntsön a tervező vagy a műszaki ellenőr nélkül.

Bővebben >>>>

Előre gondoljuk át, hogy lehet-e több szobára szükségünk.

Bővebben >>>>