Az építkezés fázisai

Egyszerűbb, zöldebb, okosabb – így változnak most az építkezők igényei

2021.11.20

Vajon milyen építészeti megoldásokra vágynak azok, akik mostanában tervezgetik és építtetik otthonukat? Várhatóan központi elem marad a környezettudatosság, a természetközeliség, valamint a felesleges sallangok és pazarlás kerülése. Egyre nagyobb szerepet kapnak továbbá az okosotthon-megoldások, de a járvány is átalakítja az igényeket.

 

 

Otthont általában hosszú időre választunk. Minden tekintetben olyat akarunk, ami hosszú távon is jól szolgálja az egész család életét, testi-lelki egészségét. Olyan házat szeretnénk, ahol mindig jó lenni, fel tudunk töltődni és praktikus. Ez természetesen minden embernek és minden családnak mást jelent, vannak azonban általános, gyakran megjelenő jellemzők, amelyek megfigyelhetők. Egy nyílászáró-forgalmazó cég szakértői – saját tapasztalataik alapján – összegyűjtötték, leginkább milyen otthonokra vágynak majd az ügyfeleik 2022-ben.

 

Minimalizmus: az egyszerűség diadala

Egy egyszerű otthon kiszolgálja a szükségleteinket, de nem vonja el a figyelmünket: tudunk arra koncentrálni, ami fontos. Emellett megnyugtató látványt nyújtanak a letisztult vonalak és formák, az egyszerű alapanyagok, a visszafogott színpaletta és a „kevesebb több” elve. A minimalizmus ezen kívül időtállónak is ígérkezik, nem függ a napi divatoktól. A környezettudatos elveket követők is szívesen választják, hiszen nem használ felesleges anyagokat, tárgyakat.

 

Vissza a gyökerekhez

Sokaknak nyújt megnyugvást, hogy egy egyszerűbb élethez térnek vissza. De vannak, akiknek ez nem a minimalizmust jelenti, hanem egy távolabbi kort és másfajta életstílust. Ezért hódíthat a „cottagecore” stílus, amelynél inkább a vidéki stílusjegyek dominálnak, a megszokottnál egyszerűbb, fenntarthatóbb és természetközelibb megközelítéssel. Alapvetően ruházati divatirányzatnak indult, de az építészetben is teret hódított. A cél a rusztikus, nosztalgikus és meghitt hangulat megteremtése azáltal, hogy amennyire csak lehet, behozzuk a természetet és a natúr alapanyagokat a belső terekbe. Ennek az irányzatnak a része, de más stílusú otthonokban is egyre gyakrabban megjelenik az az igény, hogy a növényeknek nagyobb teret szánjanak kint is és bent is. Például legyen egy kisebb belső kert, ahol megfelelő fény éri a növényeket, vagy a homlokzaton alakítsanak ki helyet néhány növénynek, hogy ne csak a balkonon díszelegjenek.

 

Zöld mindenhol

A növényeket és az élővilágot helyezi előtérbe a környezettudatosság is, csak másképpen. Egyre többen aggódnak környezetünk épségéért, és igyekeznek a házukat is úgy építtetni, hogy minél kisebb terhelést róják a természetre. Ez sok szempontot magában foglal: például megújuló erőforrások használatára törekednek, ami a leggyakrabban a napelemet jelenti. Emellett a méret, a helyiségek funkciója és a tájolás során is azt veszik figyelembe, hogy a lehető legkevesebb energiát kelljen fogyasztani. Az alapanyagok esetében szintén rengeteg szempontot lehet mérlegelni a környezettudatosság jegyében: legyen minél kisebb az ökológiai lábnyom az előállítás és a szállítás során, az életciklus végén lehessen újra hasznosítani a terméket, és hogy legyen természetes, illetve újrahasznosított az alapanyag. (Például lehet újrahasznosított anyagból készült minőségi műanyag ablakokat vásárolni.)

 

A technológia előnyeinek kihasználása

A technológia által kínált lehetőségek is beleszólhatnak a tervezésbe. Egyre több építtető fordul az építészhez olyan kérésekkel és elképzelésekkel, amelyek között szerepelnek az okosotthon-megoldások. Ezek megkönnyítik az életünket például a világítás és árnyékolás, illetve a hűtés és fűtés automatikus szabályozása és optimalizása, valamint a biztonság növelése terén.
A technológia gyors fejlődése minden területen izgalmas lehetőségeket tartalmaz az építészetben. Például néhány éve még sci-fi-nek tűnt, mára pedig már valóság, hogy egész épületek előállíthatók 3D nyomtatási technológia segítségével

 

A járvány hatásai

A világjárvánnyal járó változások is hatással vannak az otthonok kialakítására. Ez természetesen hosszú távú dolog, és alakulóban van, a vége pedig nem látszik. De az biztos, hogy a legtöbben most már nem teljesen olyan otthonra vágyunk, mit két éve, mert átalakultak a szokásaink. Ennek megfelelően az, aki az elmúlt időszakban vágott bele új ház építésébe, már új igényekkel jelentkezik a tervezőknél. Ez is minden családnál mást jelent, de általánosan arra készülnek az emberek, hogy több időt töltenek otthon. Több feladatot kell ellátniuk otthon, illetve a munkahely is rengeteg alkalmazottnál részben vagy teljes egészében átkerült ebbe a térbe, és talán nem is fogunk visszatérni abba a világba, amikor mindenki heti öt napban ült az irodában. Ehhez mérten a legtöbben máshogy viszonyulnak például a családtagokkal töltött időhöz és az otthoni térhez is.

Van, akinek ez azt jelenti, hogy kell külön dolgozószoba, ahol nyugodtan, elvonulva intézheti a videókonferenciákat és végezheti a munkáját. Van, akinek éppen az ellentétére van szüksége: többfunkciós tereket igényel, mert a nappaliból akarja megoldani a munkát, miközben a gyerekfelügyelettel vagy éppen a főzéssel is foglalkozik multitasking módban. Jelentheti azt is, hogy nagyobb kamrát akarunk, mert több élelmiszert szeretnénk raktározni „ki tudja, mi jön még” alapon, és akad, aki a több home office miatt nagyobb figyelmet fordít arra, napközben mikor és hogyan éri nap a számára fontos helyiségeket. Néhányan inkább otthon kívánunk gondoskodni testmozgásról a házi konditeremben, a kertben vagy a nappaliban leterített jógaszőnyegen, amihez óriási fényözönt szeretne, extra nagy méretű ablakokon keresztül. Egyesek a nagyobb családi összejöveteleket szeretnék inkább otthon bonyolítani a nappaliban vagy a kertben, a korábban megszokott éttermek, játszóházak és egyéb közösségi terek helyett. És akad olyan is, aki inkább nem jár fürdőbe vagy wellnesshotelbe, de cserébe egy olyan meghitt vagy pazar fürdőszobát akar, ami kárpótolja ezért a kihagyott élményért az elkövetkező években.

 

(Forrás: Deceuninck-sajtóanyag)


 

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>