Az építkezés fázisai

Lakásonként egy parkolóhelynél többet már az önkormányzatok sem követelhetnek meg

2021.05.06

Először szigorították, majd gyorsan enyhítették a kötelező parkolóhelyek számára vonatkozó szabályozást.

 

 

Viszonylag rövid időn belül kétszer is megváltozott az országos településrendezési és építési követelményeket (OTÉK) tartalmazó kormányrendelet: 2021. január elsejétől szigorítottak, április 21-től pedig enyhítettek az építési telken kialakítandó parkolóhelyek számára vonatkozó szabályokon. 
Az év elején életbe lépő szabályozás (OTÉK-módosítás) úgy rendelkezett, hogy ha egy telken 4 vagy több „lakó vagy üdülő rendeltetési egység” épül, akkor lakásonként vagy üdülőként legalább 1,5 személygépkocsi elhelyezését kell biztosítani. Ettől a helyi önkormányzatok által megalkotott helyi építési szabályzatok (HÉSZ-ek) eltérhettek, magyarán az OTÉK említett új szabályát csak akkor kellett alkalmazni, ha az adott helyen a HÉSZ nem rendelkezett a parkolóhelyek számáról. 

Ez most – a 190/2021 (IV.21) Korm. rendelet hatályba lépésével – alapvetően megváltozott. A legújabb szabályozásnak az a lényege, hogy

immár sehol nem lehetséges olyan építési övezet, ahol lakásonként vagy üdülőnként 1-nél több személyautó-parkolóhelyet írnak elő.

A rendelet szerint ugyanis a kialakítandó parkolóhelyek számában a helyi szabályozást (HÉSZ-t) kell irányadónak tekinteni, ám ezek a HÉSZ-ek legföljebb lakásonként (üdülőnként) 1 darab parkolóhely kialakítását írhatják elő. Kevesebbet tehát előírhatnak (akár nullát is), de többet semmiképpen. 

Ahol olyan HÉSZ van érvényben, amelyben 1-nél több parkolóhelyet írnak elő, ott az önkormányzatnak módosítania kell ezt a helyi rendeletét. Mi a helyzet addig, amíg az önkormányzat nem teszi meg ezt a módosítást? Ez előfordulhat, hiszen nyilván van bizonyos átfutási ideje ennek a módosításnak. Ebben az esetben el lehet térni a jelenleg még érvényes HÉSZ-ektől, hiszen azt egy magasabb szintű jogszabály felülírja (az OTÉK ugyanis kormányrendelet). 

A fentiekről – illetve a változások jogi hátteréről és bizonyos következményeiről – bővebb tájékoztatást olvashatnak az Építésijog.hu portál előfizetői ERRE A LINKRE KATTINTVA >>  


Növekvő beépítési lehetőség

Szintén az Építésijog.hu portál hívja fel a figyelmet arra, hogy az OTÉK 2021. január 1. napján hatályba lépett módosításai között talán a legjelentősebb a kertvárosias lakóterületek beépítési lehetőségeinek növekedése volt. 2021. január 1-től a kertvárosias lakóterületekre megállapítható beépítési paraméterek OTÉK-ban meghatározott határértékei a módosításnak köszönhetően növekedtek. Az OTÉK ismét lehetőséget adott a műanyag gyeprács zöldfelületbe történő beszámítására is, vagyis a jövőben a helyi építési szabályzatokban meghatározottak szerint a műanyag gyepráccsal kialakított felületek összterületének legfeljebb 30%-a számítható bele a telek előírt zöldfelületébe [700/2020. (XII. 29.) Korm. rend. 1. §; 253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 9/B. §].

Az OTÉK 2021. január 1. napjától hatályos módosításáról szóló tájékoztató az Építésijog.hu portálon itt érhető el: Növekvő beépítési paraméterek az OTÉK 2021. januárjától hatályos szövegében  


 

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>