Az építkezés fázisai

Lehetetlen nem észrevenni ezt a gyöngyházfényű csempékkel borított házat

2023.04.21

Kétszeresen ívelt tető és a jellegzetes környezet paramétereiből alkotott homlokzat teszi egyedivé a Villa BW-t, mely egy holland faluban található. 

 

 

Hullámzó dűnék szegélyezik a holland falut, melynek csendes mellékutcájában húzódik meg a Mecanoo építésziroda által tervezett, csavarodó tetejű családi ház. Ahogy tervlap.hu cikke is írja, a ház a dűne irányába oromfallal fordul, amely jellemző az utcaképre, a sík terület felé pedig vízszintes tetővonalat terveztek.

A Villa BW háromszintes, a terepszint alatt egy további szinttel kiegészítve. A terep természetes lejtése és a dűnék folytatásaként tovább gördülő lankák miatt a kissé süllyesztett földszint közvetlen kapcsolatban áll a környezettel. A délkeleti fekvésű lejtős kert mellett a tájhoz kapcsolódó bemetszést függönyfalrendszer zárja le.

A táj és a ház közötti erős kapcsolatot egyetlen természetes anyag, az egész épületet beborító, egyedi, többszínű mázas kerámia burkolat használatával fejezték ki a tervezők. A homlokzatokat és a tetőfelületet is ugyanazzel az anyaggal burkolták, átmenet képzése nélkül. 

 

(A képek kattintással nagyobb méretben megnyithatók!) 

 

A belső térben minden lakótér a függönyfallal határolt bevágás és a zárt faburkolatú mag köré szerveződik. A függönyfal átlátszóságot és napfényt biztosít egészen az alsó szintekig. A belső kialakítást a környező vidék keretbe foglalt látványa teszi teljessé, a hagyományos csempefelületeken átmenő fakeretek felhasználásával.

 

 

Mint a cikkben olvasható, a homlokzat színe és megjelenése átmenetet képez a dűnék és a síkság között. A többszínű mázas kerámialapok árnyalatai mintegy beleolvasztják az épületet az örökké változó tájba. A különböző évszakokban a dűnék és polderek tája köszön vissza a homlokzat színspektrumában, amely a szürke, zöld és kék öt árnyalatából áll össze.

A cserepek máza élénk, fényes és irizáló (színjátszó) hatású, a gyöngyházfényű felületek megjelenését a fény beesési szöge befolyásolja. Az árnyalatok keveréke és a fényviszonyok minden pillanatban másképp néznek ki a házon, ettől lesz egyedi és izgalmas.

 

 

A tervezéskor különböző színes csempék pontos arányát mintavétellel határozták meg. A helyszínen is végeztek vizsgálatokat, különböző fényviszonyok mellett, a színek, textúrák és fényességi fokozatok változtatásával. A lapok függőlegesen vannak elhelyezve a homlokzaton, a függőleges nyitott hézagok megszakítűs nélkül folytatódnak a tető felületén. 

Egy meghatározóan természeti környezetben lévő épület esetében talán elsőre meghökkentőnek hangzik a fénylő mázas csempeburkolat használata, a Mecanoo építészei azonban úgy gondolják, nem csak a hagyományosan elfogadott anyagokkal lehet eredményesen reagálni a környezetre; a környezeti paramétereket mintegy át lehet vetíteni egy épületre. 

 

Forrás: tervlap.hu
 

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>