Az építkezés fázisai

Felújító vakolatok alkalmazása nedves és sóterhelt falazatok esetén

2023.04.21

A nedves, foltos, úgynevezett sókivirágzásokkal teli épületlábazatok látványa sajnos mindennapos a magyarországi települések utcáin. Erre a problémára a megfelelő felújító vakolatok használata akár évtizedes távlatban is megoldást adhat 

 

 

Hagyományos vakolatok alkalmazása esetén a falakban lévő nedvesség a homlokzati felületre szinte akadálytalanul érkezik meg, és ott párolog el - olvasható az epitesimegoldasok.hu oldalon is megjelent cikkben. Itt (az úgynevezett párolgási zónában) a vízben oldott különféle sók lerakódnak. Ezt a felületi sókivirágzást nevezi a köznyelv salétromosodásnak. A felületen maradt sók először csak a falazat legkülső rétegét (azaz például a homlokzatfestéket) károsítják, de idővel a sók kristályosodásával járó térfogatnövekedés repedéseket ios okozhat, ami a teljes vakolatréteget tönkreteheti.

Az említett cikk a Baumit Sanova felújító vakolatokat mutatja be - ezek "titka" a porózus szerkezetben rejlik. A legalább 40 százalékos légpórustartalomnak köszönhetően a párolgási zóna a vakolat belsejében alakul ki, ezért a nedvesség a homlokzati felületre már pára formájában érkezik. A sók megkötése és kristályosodása is a vakolat belsejében történik, mégpedig a légpórusokban, ahol van elég hely a kristályosodással járó térfogatváltozásnak, vagyis a folyamat a vakolat szerkezetét nem károsítja.

 

A nyitóképen a felújítás előtti, ezen a fotón a felújítás utáni állapot látható (a képek kattintással nagyobb méretben is megnyithatók!) 

 

A folyamat eredményeként

a felújító vakolatok szépen, lassan telítődnek ugyan a sókkal, de ez az időtartam nagyon lassú: a nedvesség- és sótartalom függvényében akár 30-40 évig is tarthat.

Fontos látnunk ugyanakkor, hogy a felújító vakolatok soha nem a nedvesedés okát, hanem annak káros következményeit szüntetik meg! Érdemes tehát a nedvesedés eredetét is feltárni, és - megfeklelő szigeteléssel, szivárgórendszerrel - a későbbiekben távol tartani a vizet a szerkezettől. 

A falazatokból vett minták vizsgálati eredményének ismeretében – a só- és nedvességterhelés mértékétől függően – többféle lehetséges rétegfelépítés közül kell kiválasztani a megfelelőt. A Baumit ezeket a vizsgálatokat díjmentes szolgáltatásként elvégzi és ingyenes felújítási javaslatot ad - derül ki az Építési Megoldások cikkéből. 

 

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>