Az építkezés fázisai

Tervező felkutatása

2020.07.06

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

 

Hajlamosak vagyunk a tervezési fázist bagatellizálni, hangsúlytalanná tenni, mondván: házat mindenki tud építeni és tervezni. Sajnos ez nem így van – a tervezési folyamat fontosságát szeretnénk tehát hangsúlyozni.

Fontos a jó tervező megtalálása, de kérdés, hogy hogyan lehet erre rábukkanni. Az ismeretségi körben, illetve az interneten lehet a keresést megkezdeni. Az ismerősök közül építőipari szakembereket, illetve olyan személyeket kell megkérdezni, akik esetleg a közelmúltban terveztettek a javasolt tervezővel. Ha az ismerősi körben nem találunk szimpatikus építészt, a díjazottak (például az Év Háza pályázat nyertesei) között is szétnézhetünk.

Nagyon fontos, hogy a tervezővel szót értsünk, meg tudjuk értetni magunkat és mi is ténylegesen értsük, amit a tervező mond. Ha nincs meg a bizalom iránta, – akármilyen jónak is tűnik – inkább keressünk másik tervezőt. 

A tervező és a megrendelője közötti kapcsolat személyes és bizalmi kapcsolat. Nem valószínű, hogy sokszor építünk nulláról családi házat magunknak az életünkben. Pénzügyileg a családi ház építése a teljes rendelkezésre és a nem rendelkezésre álló erőforrásaikat (hitel) igénybe veszik. A tervezővel bizonyos legszemélyesebb szokásainkat is meg kell osztanunk, hogy valóban jó terv készülhessen. 

Szokták mondani, hogy egy rossz alaprajzú, rosszul megtervezett ház négyzetméterára pontosan ugyanannyi, mit egy jól, gondosan megtervezett épületé.