Az építkezés fázisai

Várja a beköltözőket a 3D nyomtatással készült németországi családi ház

2021.09.16

Beköltözhetővé vált az a 3D nyomtatással készült ház, melyet 2020 szeptemberében kezdtek el építeni Németországban, az Észak-Rajna-Vesztfáliai tartományban található Beckum településen. A gyors és költséghatékony technikával nyomtatott egylakásos házat a zsaluzatokkal és állványzatokkal foglalkozó Peri a 3D-s nyomtatásra specializálódott dán COBOD BOD2 nyomtatójával kivitelezte – derül ki a cég közleményéből.

 

 

Korábban már hírt adtunk a hasonló technológiával készült hollandiai lakóházról – úgy tudni, az volt az első ilyen épület, amelybe ténylegesen be is költöztek a lakók. A 2021 nyarán befejezett beckumi házat is tényleges használatra szánták, és a tervek szerint a közép-európai régióban, illetve Magyarországon is épülhet ilyen belátható időn belül. „Szerencsére úgy tűnik, hogy partnereink nyitottak a technológia iránt” – idézi a közlemény Ézsiás Miklóst, a Peri Magyarország ügyvezető igazgatóját.

 

(A képek kattintással nagyobb méretben megnyithatók.)

 

A COBOD BOD2 a világ egyik legnagyobb és leggyorsabb moduláris gépe, amely épületeket képes nyomtatni időzített kötésű, a célra speciálisan fejlesztett cementalapú anyagból, rétegenként építve fel a végleges méretű betonelemeket. A rendszer nyomtatófeje három tengelyen mozog egy biztonságosan felszerelt fém kereten. A szerkezet üzemeltetéséhez csupán két emberre van szükség, a nyomtatófejet és a nyomtatási eredményeket pedig kamera figyeli. A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek is, hiszen íves, hajlított formákban is bátran gondolkozhatnak. 

 

 

 

„Az építés és a tervezés, ahogyan azt évszázadok óta ismerjük, sok területen alapvetően meg fog változni, és hálásak vagyunk, hogy nyomtatott házunkkal ehhez döntően hozzájárultunk” – hangsúlyozza Waldemar Korte, az épületet tervező Mense-Korte Ingenieure+Architekten építésze.

A BOD2 1 m/s sebességgel dolgozik, a piacon jelenleg a leggyorsabb az építkezéseken használt 3D nyomtatók közül. Egy 1 négyzetméteres, kétrétegű fal nagyjából 5 perc alatt készül el. A berendezés a csövek, vezetékek leendő helyét is figyelembe veszi az egyes elemek formázásakor. 

 

(Fotók: Peri)

 

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>