Az építkezés fázisai

Már be is költözött egy házaspár egy 3D nyomtatóval készült családi házba

2021.05.12

Megépült az első olyan 3D nyomtatási technológiával készített lakóház Európában, amelyben ténylegesen emberek fognak élni. Hollandiában, Eindhoven külvárosában öt ilyen családi ház készült el a Project Milestone épületegyüttesben, ezek egyikét 2021. április 30-ától bérbe is vette egy holland házaspár.

 

 

Mint arról a Tervlap.hu építészeti portál is hírt ad, az otthon a Houben & Van Mierlo építésziroda tervei alapján készült. Az épület alakja legömbölyített sziklára emlékeztet, ívelt, lejtős külső falai vannak. Egymásra rakott betonrétegekből áll össze, 24 egyedi elem készült ilyen módon. Az elemeket a közeli 3D nyomda telephelyén nyomtatták ki, és a felállítására kiszemelt telekre szállították, ott az előkészített alapra rögzítették, majd beépítették az ajtókat, a padlótól a mennyezetig érő ablakokat, valamint a tetőt. 

(A képek kattintással megnagyíthatók.)

Belül a betonfalakat nem burkolták be, hogy látható maradjon annak rétegzett textúrája. A 94 m2-es házhoz nyitott terű konyha-étkező-nappali tartozik, amely az alapterület felét foglalja el, ezen kívül egy nagy, kétszemélyes hálószoba, valamint fürdőszoba kapott helyet. Az első bérlők mesébe illőnek látják új otthonukat, ami ugyanakkor biztonságot is sugall a bunkerszerű formából adódóan. 

A beruházók azt remélik, hogy a jövőben szélesebb körben is elterjedhet ez az építkezési eljárás. A fő előnye a gyorsaság, valamint az, hogy gyakorlatilag hulladékmentesen lehet így otthonokat kialakítani. Mindezek – azt remélik – versenyképessé teheti ezt a módszert a hagyományos technológiákkal. 

(Forrás és további információ: Tervlap.hu, 3D Printed House)


 

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>