Az építkezés fázisai

Párakicsapódás hideg felületeken – mit tehetünk ellene?

2021.01.03

Ajtó, ablak, kémény, padlásfeljáró, fal és tetőszerkezet csatlakozása – csak néhány a majdnem minden családi házon megtalálható olyan csatlakozások közül, ahol beltér és kültér, fűtött és fűtetlen tér, vagy pedig eltérő működésű szerkezetek találkoznak. Megoldatlan, átgondolatlan vagy helytelenül kivitelezett csomópont esetén ezeken a területeken biztosan számíthatunk páralecsapódásra, idővel pedig nedves foltok megjelenésére a – látszó – felületeken, végül pedig penészképződésre.

 

Jól kell ismerni az épületből szökő meleg levegő útját, hogy azt minden esetben a megfelelő (párazáró, párafékező) fóliákkal tudjuk elállni. Nagy a kísértés, hogy – végső állapotában már nem látszó szerkezet lévén – ne azt a fóliát alkalmazzuk, amelyik megfelel az adott terhelésnek, hanem azt, amelyik éppen kéznél van, legyen az akár mezőgazdasági fólia, vagy a korábban beépített hőszigetelés csomagolása.

Ugyanígy nem érdemes megspórolni a gépészeti átvezetések tömítését sem, mert a pontszerű megoldatlanságok összeadódva szerkezeti károsodáshoz vezethetnek. Nem jó ötlet az sem, ha úgy próbálunk – időt, tömítőanyagot – spórolni, hogy a csöveket és vezetékeket együtt, kötegben próbáljuk átvezetni.

Az épület átadásakor már az sem látszik, hogy a homlokzati hőszigetelés mögött valóban elkészült-e a téglafal külső vakolata. Rejtve marad a mulasztás, de jó tudni, hogy a vázkerámia falazat – amelynek a függőleges illesztései habarcs nélküliek – önmagában nem légzáró, erről a kétoldali vakolat gondoskodik. Ennek elhagyásával a szerkezetet hűtő légáramlás indulhat be a fal és a hőszigetelés között.

Megdöbbentő, hogy míg 1 m2 tetőfelületen naponta 10 g víz jut át diffúzióval, egy 1 m hosszú, 1 mm széles résen keresztül – ami lehet például egy tetőablaknak vagy padlásfeljárónak egyetlen szakszerűtlenül kivitelezett éle – 360 g víz jut be a szerkezetbe naponta. Természetes, hogy ez a vízmennyiség, ha a szerkezet rétegei között reked, károsodást fog okozni. Ráadásul ennek többszörösére is számíthatunk néhány szakszerűtlenül beépített tetőablak vagy például egy-két rosszul tömített falablakpárkány csatlakozás esetén.

A Dörken termékpalettáján minden szerkezeti „ütközés” kiküszöbölésére megtalálható a megfelelő fólia, szigetelőlemez, tömítőpaszta, ragasztóanyag, lezáróprofil – érdemes körültekintő termékválasztással és szakszerű kivitelezéssel megelőzni a szerkezetek nedvesség okozta károsodását, mert az utólagos javítások, cserék mindig sokkal bonyolultabbak és költségesebbek – nem beszélve a hiba észleléséig eltelt időszakban belélegzett szennyezett levegőről, és a megspórolható, bosszankodással és a felújítást végző szakember keresésével töltött időről.

 

Dörken Kft.

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>