Az építkezés fázisai

A tető legérzékenyebb részei a részletmegoldások

2021.01.03

A tetőfedés készítésekor a legnagyobb gondot nem az általános mezők kialakítása okozza, hanem az egyéb szerkezetekhez való csatlakozások szakszerű elkészítése. A fedés megbízhatósága érdekében különös odafigyelést és körültekintést igényel az eresz, él, gerinc, vápa, fal- és kéményszegély csomópontjainak megoldása, valamint a megfelelő tetőfólia kiválasztása – és a tökéletes fedés kialakítása érdekében komplett rendszerben érdemes gondolkodni.

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. világszínvonalú gyártástechnológiájának, illetve a kiváló minőségű alapanyagoknak köszönhetően a Terrán beton tetőcserepek vízzáróak és méretpontosak, nem deformálódnak, ezáltal tökéletesen illeszkedő héjazat kialakítását teszik lehetővé, ami fontos feltétele a vihar- és fagyállóságnak.

 

A vápa kialakítása

A vápa (tetőhajlat) kivitelezése az egyik legbonyolultabb részlet a tetőn. A vápalemez a vizet az ereszcsatornába vezeti, kialakítása bádogozással, acél- vagy alumíniumlemezekkel történik. Kiemelten fontos, hogy a vápalemezt még a fóliaterítés előtt beépített teljes felületű aljzatra kell feltenni. A vápa vízterhelése általában igen jelentős, hiszen mindkét csatlakozó tetőfelületre érkező csapadékot ez a szerkezet vezeti le az ereszig, éppen ezért elengedhetetlen a tetőfelület vízzáró csatlakoztatása, beleértve a nem látható szerkezeteket is (például alátétfólia). Az alátéthéjazat vonalvezetését úgy tanácsos megoldani, hogy a fólián esetenként megjelenő nedvesség akadálytalanul lejuthasson az ereszvonalig, ahol le tud cseppenni a szerkezet károsítása nélkül. A vápalemez hőmozgását is lehetővé kell tenni, ezért a rögzítését rögzítőfércekkel (úgynevezett hafterekkel) kell megoldani a vápalemez átlyukasztása nélkül. A hornyolt cserepekből készíthető egyrétegű fedés esetén az aláfektetett vápát alkalmazzuk, ami azt jelenti, hogy a mindkét oldalról érkező cserépfedés egy fémlemezre fed rá. A cserépfedések nem érhetnek le a vápa tengelyéig, hogy a levelek, egyéb szennyeződések el tudjanak távozni a tetőről. A cserép és a fémlemez közötti hézagot pedig vápatömítővel kell tömíteni.

Elsődlegesen a műszaki szempontokat javasolt mérlegelni, hiszen a legkisebb hiba is jelentős épületkárhoz vezethet, ezért kerülendők a kevésbé UV álló műanyagok és gumik. A legmegbízhatóbb megoldás jó minőségű fémlemezből készül. A gyártók rendszerében megtalálhatók azok a bevonatos fémlemezek, amelyekkel tartós és nem mellesleg esztétikus vápa készíthető.

Vápa kialakítása:

Az eresz szakszerű kialakítása

A vápához hasonlóan az eresznek is kiemelt szerepe van, hiszen amellett, hogy elvezeti a csapadékot, a tető szellőzésében is fontos feladatot lát el.

Az eresz fogalmába nemcsak az ereszcsatorna, hanem a tetőszerkezet szarufavég kialakításának minden részlete is beletartozik, ideértve a deszkázatot, a beszellőzést, az ereszpallót vagy az ereszlécet, valamint az ereszcsatorna-rendszert is.

A megfelelő ereszcsatorna-rendszer kiépítésekor több feladat is elengedhetetlen: kialakítani a legalsó cserépsor teherbíró tartószerkezetét, levezetni a vizet a cserépfelületről az ereszcsatornára, de a tetőfólián összegyűlő nedvességet is rá kell vezetni a cseppentőlemezre, hogy onnan lecseppenhessen.

Kiemelten fontos a héjazat alatt lévő légréteg(ek)et épületfizikai megfontolások miatt átszellőztetni. A légrés beszellőzése minden esetben az ereszképzésnél a tető peremén, a cseppentőlemez felett történik. A levegő áramlása, kiszellőzése szellőzőcserepek elhelyezésével biztosítható. Az átszellőztetett légrés megfelelő méretű beszellőző keresztmetszetén keresztül mozgó levegő gondoskodik arról, hogy a pára távozzon a fedés alól, ezáltal a lécezés élettartama kellően hosszúvá válik. Minden esetben meg kell akadályozni, hogy a madarak, rágcsálók, rovarok bejussanak a cserép alá, ez szellőzőrács vagy lezárófésű elhelyezésével oldható meg.

A kivitelezési típushibák megelőzhetők, ha a www.acskereso.hu oldal segítségével megfelelő szakembereket kérünk fel a tetőrendszer felépítéséhez. Az egyik gyakori hiba, hogy amennyiben az ereszlambériát, illetve -deszkázatot nem a szarufavégbe süllyesztik (statikai okokból vagy más okból), akkor vízzsák jöhet létre a fólia felületén, illetve túlságosan leszűkülhet a beszellőző keresztmetszet. Ezt célszerű már a tervezés során méretezéssel ellenőrizni. A másik típushiba, hogy a tetőfóliát mindenáron az ereszcsatornába próbálják beerőltetni. Erre semmi szükség, hiszen a fólián megjelenő nedvesség normál hajlásszögnél nem lesz olyan mértékű, amit feltétlenül el kell vezetni. Az esetek döntő többségében megengedhető, hogy a lecsapódott nedvesség a cseppentőlemezről cseppenjen a talajra vagy az ereszcsatornába.

Eresz szakszerű kialakítása:

A tetőfólia kiválasztása

A tetőfólia akadályozza meg, hogy a külső nedvesség és a lecsapódó pára bejusson a tetőtérbe. Mára a szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy a tetőfólia rendkívül fontos és kihagyhatatlan része a tetőnek.

Érdemes rendszerben gondolkozni – így az adott igénynek legmegfelelőbb, rendszerkompatibilis, hosszú élettartamú megoldás kapható. A tetőfedőanyag-gyártók a saját termékeikhez illeszkedő megoldásokat kínálnak, és – a kommersz fóliáktól eltérően – garanciákat is vállalnak. A tetőfóliának vízzárónak, páraáteresztőnek és megfelelő szakítószilárdságúnak kell lennie. A gyártók a termék csomagolásán feltüntetik a különböző műszaki tulajdonságokat. Bizonyos esetekben (például tetőtérbeépítésnél is) nagyon fontos a fólia páraáteresztő képessége, az úgynevezett Sd érték. A kisebb Sd érték jobb páraáteresztő képességet takar, de nem feltétlenül jelent összességében is jobb minőségű terméket.

A szerkezet rétegrendjét javasolt páratechnikailag méretezni, igazolni, hogy a szerkezetben nem történik páralecsapódás. Technikailag hibás rétegrendnél vagy a hibás kivitelezésnél vizesedés, penészedés következhet be, csökkenhet a hőszigetelő teljesítmény, állagvédelmi problémák léphetnek fel, súlyos esetben akár a szerkezet állékonysága is veszélybe kerülhet.

A tető alatt fokozott szárazsági követelménynek kell megfelelni, hiszen a padlás vagy a tetőtér hőszigetelésébe minimális mennyiségű nedvesség sem juthat. Ennek az elvárásnak a szakszerűen elhelyezett, minőségi tetőfóliával felelhetünk meg, ami az egészséges lakókomforthoz is nagyban hozzájárul. Amennyiben nem az adott feladathoz megfelelő megoldás készül el, vagy idő előtt tönkremegy, a csere elkerülhetetlen. A tetőfólia cseréje pedig csak a cserépfedés és lécezés teljes eltávolításával valósítható meg, ami jelentős költséggel jár.

A Terrán által forgalmazott összes tetőfólia a legjobb, W1 vízzárósági osztályba tartozik. A Terrán széles tetőfólia kínálatában bármely hajlásszögtartományra található megoldás. A rétegrend kialakításában és az adott feladatra megfelelő tetőfólia kiválasztásában kérje szakértőink segítségét, illetve látogasson el az alábbi oldalra:

 

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>