Az építkezés fázisai

Nyílászárók kiválasztása (tervezési folyamat)

2020.12.22

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

 

Nagyon sokan fa nyílászárót szeretnének látni az új otthonukban, ami teljesen érthető, de a fa hosszútávon nem ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben, ezért egy nagyon jó irány alakult ki az utóbbi időszakban, mely szerint a fa nyílászárók kívülről egy fém „fegyverzetet”, borítást kaptak, így tudnak megfelelni a tartóssággal kapcsolatban megfogalmazott elvárásoknak. Emellett legnagyobb arányban műanyag nyílászárókat alkalmaznak, elsősorban a lényegesen alacsonyabb áruk miatt, de ezek is kaphatnak ellenálóbb és elegánsabb külső fémborítást.

A nyílászárók kiválasztásánál ma már a hőszigetelést (U érték, max. 1,15 w/m2 K) mindenki figyelembe veszi, de ezt a rossz beépítés könnyen leronthatja. A hőszigetelést az ablak körül is meg kell oldani, réteges falaknál a hőszigetelés vonalában vagy közvetlenül mögötte legyen az ablak, homogén falaknál kiegészítő hőszigetelés kell. A beépítésnél azt is meg kell oldani, hogy az ablak és a fal közötti rés légzáró legyen, ehhez legalább a belső oldalon légzáró szalaggal kell lezárni a rést. (Szokták ezt RAL-beépítésnek is nevezni.)

Forgalmasabb közlekedési utak vagy más zajforrások mentén nagyobb hangszigetelésű üvegezésre is szükség lehet, ezt általában vastagabb üveggel vagy fólia ragasztással érik el. 

Érdemes mérlegelni a különösen nagy ablakok, tolófalak beépítését, mivel ezek valóban nagyon látványos, elegáns megoldások, de áruk is ehhez mért.

Nem biztos, hogy a ház minden homlokzatára azonos típusú ablak kell, jó ötlet lehet az általános háromrétegű üvegezés helyett a déli oldalon kétrétegű, Low-e bevonatos, gáztöltéses ablakok használata, mert a napsütésből eredő hőnyereség több, mint a kicsit rosszabb hőszigetelés miatt veszteség.

Fontos, hogy legkésőbb a beépítésnél gondoljunk az árnyékolásra is, például a redőnyök helyét akkor is alakítsuk ki, ha esetleg még nincs pénz a beépítésre is.