Az építkezés fázisai

Födémszerkezetek kiválasztása, ellenőrzése

2020.12.22

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

 

A leggyakrabban alkalmazott vasbeton födémek mellett terjednek az öszvér-szerkezetek is, például a fafödém vasbeton felbetonnal, vagy aljzatbetonnal. Ez olcsóbb lehet, tetszetősebb, és a rátett betonnak köszönhetően hangszigetelés szempontjából hasonló.

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás terjedt el vagy van terjedőben, ilyenek a „zsaluzógerendás”, béléstestes födémek, amiknél az előregyártott elemekre „rábetonoznak” a helyszínen, így olcsóbban előállítható a monolit jellegű födém. Szintén hasonló a „kéregpaneles” megoldás, amihez daru kell, de szintén lehet vele spórolni, alulról vakolni sem kell, elég glettelni és festeni.

Az előregyártott (például E-gerendás) födém is lehet olcsó megoldás, azonban számolni kell a felbetonnal, azaz össze kell fogni a födémet egy vasalt beton réteggel, hogy ne repedezzen meg a vakolat alulról (a mennyezeten). Hátránya, hogy a betont alulról vakolni nem egyszerű, azaz drága feladat, és a gerendák kiosztását előre pontosan meg kell tervezni.

A betonozás előtt minden esetben (félmonolit és monolit födém esetén is) a műszaki ellenőrnek át kell vennie a vasalást, ellenőrizni kell, hogy a tervek szerint készült-e el. Sokszor ilyenkor a statikust is ki kell/érdemes hívni.