Az építkezés fázisai

Falazás ellenőrzése

2020.12.22

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

 

Az első osztályú falazatokkal szemben nagyon szigorúak a követelmények (ezeket is, más szerkezetek követelményeit is az MSZ-04-803 szabványok tartalmazzák). Első osztályú falazatban csak ép téglák lehetnek, és a habarcsrétegek vastagsága legfeljebb 20%-al térhet el az előírttól. Ezek részleteit nem nekünk kell tudnunk, hanem a műszaki ellenőrnek, de ha valami szemre nem stimmel, az biztosan nem felel meg a szabványnak sem. A gyártók előírásai olykor ellentétben lehetnek a szabvánnyal (például a nút-féderes téglák függőleges hézagjait nem kell kitölteni a gyártók szerint, míg ez esetben a teherhordó falakra vonatkozó szabvány szerint csak harmadosztályú lesz a falazat). Ilyenkor a gyártói utasításokat kövessük, hogy a garanciát ne veszítsük el, ezek általában laboratóriumban ellenőrzött rendszerek, melyeket a szabványkészítők csak késéssel követnek.

A falazatok elhelyezésének ellenőrzésekor a „vakolatlan” méreteket tudjuk ellenőrizni, és az engedélyezési/bejelentési terven is ezek szerepelnek. A valós használati felület azonban természetesen ennél kisebb lesz majd. 

Ténylegesen mérjük is le – lehetőség szerint szakember bevonásával – az egyes helyiségeket alapterületét és belmagasságát, hogy a szükséges korrekciókat még el lehessen végezni.