Az építkezés fázisai

Komfortossá újított tetőterek

2023.04.18

A tetőtéri helyiségek sok épületben szinte használhatatlanok, gyakorlatilag élhetetlenek az elmúlt évtizedekben elkövetett építéstechnológiai hibák miatt – pedig léteznek olyan megoldások, melyek segítségével komfortos, biztonságos, egészséges életterek alakíthatók ki. Akár az elrontott tetőtér-beépítések kijavítására is vannak bevált módszerek.

 

 

A tetőterek hőszigetelésére – az elmúlt évtizedek építkezéseire visszatekintve – sajnos viszonylag kevés pozitív példát lehet felsorakoztatni. Régen tetőszigetelés gyanánt egy rétegben, rosszabb szigetelő és kis vastagságú (max. 10 cm) anyagokat építettek be a 15 cm magas szarufák közeibe. Mivel a fa igen rossz szigetelő, a szarufáknál hőhidak keletkeztek. A belső burkolat mögött pedig páratechnikailag messze nem megfelelő, más célra gyártott (mezőgazdasági) fóliákat, kátránypapírokat találunk. 

A szakszerűtlen kivitelezés során a fóliaátlapolásokat nem ragasztották le, és a belső páratechnikai fóliát nemegyszer átlyukasztották az elektromos vezetékekkel. Sok esetben nincs a cseréptartó lécek alatt ellenléc és átszellőztetett légrés, vagy megfelelő be- és kiszellőzés az eresz vonalában és a tetőgerinc környékén, ezért a levegő – ami hűthetné a felforrósodott fedés alatti légteret és az alatta lévő szerkezetet – sem tud keringeni. A szerkezet így nyáron rosszul szigetel, télen pedig a bejutó porhó és csapadék akadályoztatott lefolyása miatt a cseréptartó lécek elkorhadhatnak. A tetőfedés így megcsúszhat az eresz irányába, és akár be is szakadhat. A tetőszerkezet hőtartása siralmas, a lakóterek élhetetlenek: nyáron melegek, télen kifűthetetlenek, nedvesednek és penészesednek. Nyilvánvaló, hogy háztulajdonosként teljes erőbedobással nekifutunk a megoldás keresésnek… 

Egy hagyományos - szarufa közötti és alatti – szigetelés esetén a szerkezet sajátossága miatt a szarufák felülete ki van téve a téli hidegnek, ezért hűl a szigetelt szerkezet. A hőveszteséget kompenzálni csak befelé hízlalt, energetikailag túlméretezett szigeteléssel lehet, ami nem biztos, hogy megéri. 

Létezik azonban olyan optimális, újragondolt rétegrend, ami véglegesen megszünteti az összes problémát. A lakott belső tér minimális bolygatásával történő költséghatékony felújításra kiváló megoldás az Ursa komplex „XPS-bakos” tetőszigetelési rétegrendje, amely a tetőszerkezeten kívül építhető fel az Ursa szálas ásványgyapot szigetelőanyagai, valamint az Ursa polisztirol és tetőfólia termékeinek kombinált alkalmazásával. A „kifelé hízlalt” tetőszerkezetben megmaradhat a belső burkolat, a szarufa, és a nem sérült tetőcserepek is.

A szarufákra kerül rá az XPS bak, ami megfelelő teherbírással rendelkezik, s így a tetőszerkezet alkalmassá válik a kiváló műszaki paraméterekkel rendelkező, de nem terhelhető Ursa ásványgyapot termékek megfelelő vastagságban történő beépítésére is. 

(A képek kattintással nagyobb méretben is megnyithatók!) 

 

A meglévő cserépfedés, tartólécek, fóliák és régi hőszigetelés elbontása után a tetőtér belső burkolata akár a helyén is maradhat. E burkolat elé (fölé) Ursa Seco Pro 2 páratechnikai fólia kerül a szarufákon áthajtva, a szarufák tövénél leszorító léccel szegezéssel rögzítve, a fóliatoldásokat a felületfolytonosság és légtömörség biztosítása céljából egymáshoz ragasztva Ursa Seco Pro KP öntapadó ragasztócsíkkal. 

A szarufák magasítása és hőhídmentesítése minimum 7,5 cm széles Ursa XPS bakokkal történik, amelyek a hőhídmegszakító Ursa XPS zártcellás keményhab polisztirol termékből, valamint egy minimum 5 cm vastag leszorító staflifából állnak. A szarufák – melyek közeit teljes magasságukban ki kell tölteni szoros toldással beépített URSA ásványgyapottal – magassága a staflifákkal rájuk csavarozott bakokkal már 20-30 cm, a kívánt szigetelési vastagság függvényében. A szerkezetet kívülről a légtömören és felületfolytonosan átlapolt-ragasztott Ursa Seco Pro 0,02 páraáteresztő tetőfólia zárja, az XPS bakokra csavarozással vagy szegezéssel rögzített min. 5 cm magasságú ellenléccel. Az eresz vonalában légbevezetést, a gerinc magasságában kivezetést kell kialakítani, hogy a légrésben a levegő az eresz vonalától egészen a tetőgerincig áramolni tudjon. A cseréptartó lécek elhelyezése után pedig készülhet is a cserépfedés.

Hőszigetelő anyagként ideális lehet – mert öntartó – az Ursa Tectonic UPh Universal APh Acoustic, az Ursa SF 32 és SF34, valamint az Ursa Terra 74Ph szálas ásványgyapot. Ugyanúgy kiváló eredmény érhető el a pluszban huzalozással rögzítendő Ursa DF 37, DF39 vagy Ursa Terra 78Ph termékekkel is. 

Élhető lesz a tetőtér az átgondolt, komplex URSA rétegrend alkalmazásával. A szigetelési és páratechnikai hibák kiküszöbölésével megszűnnek a szélsőséges hőmérsékletingadozások, és nem támad többé a penész sem, mert megelőzzük a falnedvesedést. 

 

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

 

Nézze meg alábbi bemutatóvideónkat is!

 


 

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>