Az építkezés fázisai

Van környezetbarát és biztonságos megoldás a belső oldali hőszigetelésre

2023.03.09

Hőszigetelést alapvetően az épület külső felületére kell tenni - de vannak esetek, amikor ez valamiért nem lehetséges. Ilyenkor mi a szakszerű megoldás? 

 

 

Épületszerkezeti szempontból a külső oldali hőszigetelés az ideális, de amennyiben erre nincs lehetőség, a belső oldali hőszigetelés is alternatíva lehet. Ilyen eset lehet például a műemléki védelem alatt álló épületek felújítása (ahol nem szabad megváltoztatni a külső homlokzat kinézetét, díszítéseit), de előfordulhat beépítési korlátok esetén, illetve társasházak homlokzatainál (tulajdonjogi okokból) - derül ki a Tervlap.hu cikkéből

A cikk a Multipor hőszigetelő lapokat mutatja be, melyek

a hőszigetelés mellett páraszabályozó szerepet is betöltenek,

alkalmazásukkal a fal belső oldalán a páratartalom alacsony marad, így a korábbi hideg felületen nem csapódik le a pára. Nemcsak az ingatlan egészére, de egy-egy szobában is alkalmazhatók, ami nagyban hozzájárulhat az energiamegtakarításhoz. A Multipor lap kézi fűrésszel egyszerűen méretre vágható, könnyen alakítható, akár házilag is elkészíthető, a felrakása pedig minimális hulladékkal jár. A hőszigetelő lap stabil, ásványi kristályszerkezetű struktúrával rendelkezik, amely a hagyományos, szálas vagy műanyaghab szigetelésekkel szemben nem tartalmaz szálas anyagot. 

 

 

A Multipor termékek A1 tűzvédelmi besorolásba tartoznak, vagyis nem tartalmaznak éghető komponenseket. Egy váratlan lakástűz esetén ez óriási előny, hiszen az anyag nem táplálja a tüzet, nem fejleszt füstöt vagy mérgező gázokat, sőt megvédi a mögöttes szerkezetet.

További egészségvédelmi érv mellette, hogy lúgos kémhatása

megakadályozza a gombák és penészspórák elszaporodását.

Gyártásuk környezettudatos technológiával, természetes szervetlen alapanyagok (homok, cement, víz) felhasználásával történik. Ebből adódóan a Multipor ásványi hőszigetelés megfelel a vonatkozó környezetvédelmi követelményrendszernek, melyet a hazai független tanúsító szervezet a Környezetbarát Védjegy használatának jogosultságával is igazol - olvasható a cikkben. 

 

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>