Az építkezés fázisai

Kiszámolták, miért pénztárcabarát a pincefödém-szigetelés

2023.02.21

Alulról hűlő födémnek nevezzük azokat a szerkezeteket, melyek fölött fűtött helyiség (jellemzően: lakótér) van, alatta pedig fűtetlen tér (például pince, garázs vagy terasz) található. Ezek speciális környezeti hatásoknak vanna kitéve, a hőszigetelést pedig speciális módon kell elhelyezni (egy vízszintes felületre alulról felrögzíteni) – és mindezek miatt speciális szigetelőanyagot kell itt alkalmazni.

 

 

Mielőtt belevágnánk bármilyen termék magasztalásába, kezdjük egy kis gazdaságossági-megtérülési kitekintéssel – javasolja az Ursa cég szakembere. A cikk egy átlagos „kádárkocka” jellegű épületből indul ki, erre végez gyors előkalkulációkat a hőszigetelés tekintetében. Az alábbiakban ezt idézzük. 

 

Hol érdemes hőszigetelni? 

Az épületeken leglátványosabb a külső falak utólagos szigetelése lehet – ám ez sajnos egyben a legkevésbé gyorsan megtérülő beruházás is… Egy normál méretű, minden különlegességtől mentes családi háznál körülbelül 160 négyzetméternyi homlokzat szigeteléséről beszélhetünk, 15 cm vastagságban. Ez 2023-ban a legalacsonyabb áron elérhető polisztirol szigetelőtáblák felhasználásával és a legjutányosabb munkadíjak kialkudásával sem úszható meg nettó 5 millió Ft-os költség alatt. És ez még csak a falszigetelés! A nyílászárók cseréje további tetemes költséggel ját, de ezt a két munkálatot mindenképpen együtt érdemes elvégeztetni.

Mi legyen a B terv?

Javasolt a padlásfödém és a pincefödém együttes szigetelése.

A kettő kombinációjával hasonlóan alacsony hőveszteség biztosítható, mint ami a teljes homlokzat szigetelésével elérhető lett volna – azonban a kettő összköltsége nemhogy nem haladja meg, de meg sem közelíti a külső falnál kalkuláltakat!

Átlagos családi háznál nagyjából 100 négyzetméternyi padlásfödém szigetelésével kell számolni. Legegyszerűbb megoldásként (nem járható padlásfödémre) a legmagasabb hővezetési tényezőjű szálas ásványgyapotból elegendő 30 cm vastagság – alacsonyabb lambdájú anyagból pedig ennél kevesebb is bőven elég. További előny, hogy a zárófödém szigetelése nem ördöngösség, semmiféle különleges szaktudást nem igényel, így akár a szigetelés munkadíja is megtakarítható. Költségét tekintve elvileg 400-500 ezer forint körüli összegből már kihozható.

Az alulról hűlő helyiségek födéme – eleve a helyiség földszint alatti elhelyezkedéséből, továbbá a használat céljából eredően is – számos fizikai-környezeti tényezőnek ki van téve. Szigetelésének lényegesen ellenállóbbnak és öntartónak kell lennie, mint egy egyszerű padlásfödémé, ez pedig speciálisabb anyagválasztást kíván. A beépítendő szálas ásványgyapot tábla így nyilván az alapnál magasabb árkategória lesz, de a pince kiterjedését tekintve többnyire nem több mint 80 m2, így ennek az épületrésznek a szigetelési költsége még profi anyagok alkalmazásával sem haladja meg az egymillió forintot. Hozzá kell tenni, hogy a pincefödém szigetelési költségét az is nagyban befolyásolja, hogy milyen installálási módszert alkalmaznak: dübeles vagy a jelenleg legkorszerűbb és kedvezőbb árú ragasztásos metódust. A tapasztalatok szerint több százezer forintban mérhető a különbség a két megoldás között: amennyiben a mennyezeti szigetelőtáblákat négyzetméterenként 4 dübellel, speciális fúrószerszámmal, kemény fizikai munkával rögzítik, a munkadíj akár másfélszerese is lehet a könnyebben végezhető, egyszerűen – kb. 4 kg/m2 – ragasztóval történő felrakás költségének.

 

Egyszerű, akár házilagos beépítés

A háztulajdonosok – érthető okokból – törekszenek arra, hogy a lehető legalacsonyabb költséggel tudják megvalósítani házuk szigetelését. A kivitelezési munkák hatékonysága, költsége is befolyásolja a megtérülést, és ismert, hogy a nagyobb tudású termékeket általában egyszerűbb, így olcsóbb is beépíteni.

Az Ursa vállalat felismerte ezt a piaci igényt, és olyan szigetelési megoldást kínál, amely nemcsak költséghatékony, de energiatakarékossá is teszi az épületet. Több szempontból is forradalmi újításnak számítanak az új – akár barkács szaktudással is installálható – Ursa Tectonic pincefödém/garázsfödém ásványgyapot szigetelőtáblák.

Az épületenergetikai követelmények fokozódásával és az energiaárak növekedésével egyre számottevőbben jelentkezik az épülettulajdonosok részéről a „mindent szigeteljünk” igénye. A földszinti lakótér alatti helyiségek – pince, műhely vagy garázs – igazi energianyelők tudnak lenni. Ennek az épületszerkezetnek a jól megválasztott hőszigetelésével nemcsak az „alap” hőszigetelési követelményeket lehet kielégíteni, hanem a teljes födémszerkezet akusztikai léghanggátlását is tudjuk kedvezően befolyásolni.

A kivitelezői kapacitások hónapokra előre foglaltak, ezért

az Ursa szakemberei fejlesztéskor a beépítés egyszerűsítését tartották szem előtt:

annak irányába mozdultak el, hogy akár házilag is elvégezhetővé tegyék a födém szigetelésének elkészítését. Természetesen megfelelő szaktudás nélkül ehhez sem szabad hozzáfogni! Régóta léteznek olyan „csináld magad” lehetőségek, amelyek egy ügyesebb kezű ember számára nem okoznak megoldhatatlan feladatot – ebben az esetben az ezermester háztulajdonosnak módja nyílik arra, hogy ne csak a laminált parkettát rakhassa le, hanem akár kisebb építési-szigetelési feladatokat is elvégezhessen: önállóan.


Különleges anyag, kifejezetten alulról hűlő mennyezetek szigetelésére

Az Ursa technológiai újításával egyedülálló minőséget hívott életre üveggyapot alapanyagból: a kifejezetten alulról hűlő mennyezetek szigetelésére szolgáló, Ursa Tectonic „Ceiling” (UPh/Vv) fantázianevű terméket.

A speciális Tectonic technológiával történő gyártás során az ásványgyapot szálak a Föld tektonikus gyűrődéseihez hasonló „mintázattal” vannak egymásra torlasztva. A hidrofobizált (víztaszító) felületű, nem éghető „tektonikus” ásványgyapot lapok egyedülálló szigetelési és öntartó teljesítményüket éppen a szálak különleges gyűréssel létrehozott struktúrájának köszönhetik. Ezek a kiváló deklarált hővezetési tényezővel (0,036 W/mK) rendelkező üveggyapot táblák nemcsak kiváló hőszigetelők, de – összetételüknek köszönhetően – remek hangszigetelő képességgel is rendelkeznek.

A szálak rétegelválási szilárdsága kitűnő, ami kulcsfontosságú az olyan szigetelőtáblák esetében, melyeknek „öntartó” tulajdonsággal kell rendelkezniük. A nagy testsűrűségű ásványgyapot táblák nyomószilárdsága és alaktartása is nagyon jó, ráadásul nincs hőtágulásuk, azaz hő hatására nem zsugorodnak és érzéketlenek a téli-nyári hőingadozásra.

Az Ursa Tectonic „Ceiling” termék különlegessége, hogy mivel nem kell dübelezni, azaz

csak ragasztással is felrögzíthető a mennyezetre, ezért rendkívül egyszerűen, könnyen és gyorsan lehet vele dolgozni.

A csak ragasztással rögzített felületeknél a dübelezés által előidézett pontonkénti hőveszteség sem jelenik meg a szerkezetben. Ha a dübelezés elmarad, értelemszerűen nincs szükség drága szerszámokra: sem speciális fúróhegyre, sem pedig különleges minőségű fúrókalapácsra. Az sem utolsó szempont, hogy a ragasztóanyag négyzetméterenkénti költsége kedvezőbb, mint a speciális fémdübel 1 négyzetméterre vetített ára – így nemcsak a munkadíjon, hanem az anyagköltségen is elérhető megtakarítás.

Más érvek is szólnak még a „házilagos kisipari” kivitelezés mellett, például így a munkálatra szánt idő teljesen rugalmasan osztható be: ahogy a szabadidő engedi, olyan tempóban lehet haladni a pincefödém szigetelésével. Az Ursa Tectonic „Ceiling” hosszú távon biztosít valóban megtérülő, egészség- és környezetbarát komfortot a háztulajdonosok számára – hangsúlyozza a cég szakembere, hozzáfűzve: az Ursa új, csak ragasztással rögzítendő mennyezetszigetelése kiváló példa arra, hogy mind költséghatékonysági, mind minőségi (teljesítmény) szempontból érdemes néha szakember-szemszögből is egy egyszerűbb kivitelezési megoldás mellé állni.

 

www.ursa.hu

 

További tudnivalók >> 

 

 

 

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>