Az építkezés fázisai

Környezettudatos választás: száz százalékban újrahasznosított anyagból készült ablakprofilok

2022.12.15

Európában a műanyagablakok leselejtezése évente mintegy 350 ezer tonna használt műanyagot eredményez, ami általában hulladéklerakókba kerül. Az egyik ablakprofilgyártó azonban ugyanennyi idő alatt 45 ezer tonna hulladékot hasznosít újra, melyből ismét nyílászárókat készít, 90 százalékkal csökkentve így az energiafelhasználást.  

 

 

Az újrahasznosítás kíméli a környezetet azáltal, hogy csökken az alapanyag és az előállításához, valamint megmunkálásához szükséges energia iránti igény, ami mérsékli a folyamat szén-dioxid-kibocsátását. Az eljárás egyben költségcsökkentő is, hiszen kevesebbet kell költeni nyersanyagra, ezáltal szállításra, illetve hulladékkezelésre - hívja fel a figyelmet a Deceuninck lapunkhoz is eljuttatott közleménye

Az építkezéseknél használt PVC-ablakok élettartama körülbelül 35 év. A PVC azonban akár tízszer is újrahasznosítható anélkül, hogy veszítene az eredeti minőségéből, így élettartama akár 350 évre is növelhető.

Ráadásul a folyamat során az anyag még képlékenyebbé válik, ami előny az új nyersanyaghoz képest. A PVC-t a legtöbb európai országban az 1980-as években kezdték használni, így a következő időszakban egyre több háztartásban cserélik le a műanyag ablakokat. Emellett az energiahatékonyságra vonatkozó irányelvek kapcsán nő a felújítások száma, ami szintén növeli a régi PVC anyagok kínálatát, egyben pedig az igényt az újakra.

A Deceuninck 2012 óta foglalkozik a saját gyártóüzemeiből és ablakgyártóitól származó anyagok újrahasznosításával; ekkor nyitotta meg modern újrahasznosító üzemét a belgiumi Diksmuidéban. Európában ez a legnagyobb ilyen jellegű létesítmény, amely évente 45 ezer tonna PVC-t (2,3 millió ablaknak megfelelő mennyiséget) dolgoz fel automatizált módon, melyből aztán a vállalat új profilokat készít. A zárt körforgásos rendszer nemcsak a bontásból vagy felújításból származó, használt PVC profilokra terjed ki, hanem olyan melléktermékekre is, mint a TPE, a fém, az üveg stb.

A vállalat így hozta létre új, Phoenix termékcsaládját, amely száz százalékban újrahasznosított PVC-ből készül.

A PVC újrahasznosítása 90 százalékkal kevesebb energiát igényel és kilogrammonként 2 kilogrammal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint az új anyag előállítása,

mivel az extrudált profilok gyártásához a Deceuninck a használt műanyagból kinyert úgynevezett reciklátumot használja, amely nem igényel további megmunkálást - mutat rá a gyártó közleménye.

A rendelésre kapható Phoenix profilok kétféle – 76 és 115 milliméteres – beépítési mélységgel érhetők el, és Forthex termomerevítővel megerősített tokkal rendelkeznek. A keretek az egyenes kialakítású Infinity Phoenix szárnnyal kombinálhatók, amely egyszerűségének, és minimalista, keskeny megjelenésének köszönhetően sokoldalúan használható.

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>