Az építkezés fázisai

Energetikai korszerűsítés napelemes tetőcseréppel

2022.09.25

A fosszilis energiaforrások árának növekedése és az energiaimporttól való függés az eddigiekhez képest még inkább az energetikai korszerűsítés irányába fordítja a figyelmet. A megújuló források használata kézenfekvő megoldás, a több mint száz éves Terrán pedig saját megoldást kínál a zöldenergia-termelésre.

 

 

Megtérülő befektetés

A villamosenergia-árak növekedése minden eddiginél fontosabb kérdéssé tette épületeink energetikai korszerűsítését. A szigetelésen, a nyílászárócseréken és a modernebb fűtési megoldásokon kívül a megújuló energiaforrások hasznosítása is lehetőséget kínál a költségcsökkentésre.

A leggyorsabb ütemben a napenergiára épülő technológiák fejlődnek és terjednek; a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal adatai szerint Magyarországon 2021-ben több mint 46 ezer háztartási méretű kiserőművet telepítettek, aminek a 99,8 százaléka napelemes egység volt.
Az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt az érdeklődés a szolárrendszerek iránt.

A jelenlegi energiaárak mellett pedig a beruházás fele annyi idő alatt is megtérülhet, mint korábban.

Ráadásul minden olyan befektetés, amely energetikai korszerűsítést jelent, növeli az ingatlan értékét: az eddigi 4-4,5 százalékos értékkülönbözet most akár 5-6 százalékos is lehet.

 

Napelemes tetőcserép: most időszerű

A Terrán mindig is elkötelezett volt a környezettudatos megoldások mellett. A vállalat saját megoldása a zöldenergia-termelésre a Terrán Generon, a tetőcserépbe integrált napelem, amelynek lényege, hogy minden cserép külön-külön szolárpanelként működik. A Terrán Generonnal már közel 300 háztartásnál és intézménynél találkozhatunk, ami megközelítőleg 150 ezer beépített modult jelent. A beépített rendszerek összteljesítménye több mint 2100 kWp.

A Terrán Generon napelemes tetőcserép tartósságát többek között a betoncserép adja, így egyszerre környezettudatos, energiatakarékos, de esztétikai szempontból sem jár lemondással, hiszen illeszkedik a tető síkjába.

 

Így válthatunk egyszerűen Terrán Generonra

A Terrán Generonnal két termékcsalád, a Zenit és Rundo síkcserepek kompatibilisek, méretük és formájuk tökéletesen illeszkedik a napelemes tetőcseréphez. Így ha a tetőfedéshez eleve Rundo vagy Zenit modelleket használunk, akkor a későbbiekben egyszerűen válthatunk Terrán Generonra: éppen annyi cserepet kell napelemesre cserélni, amennyire szükség van az épület energiaellátásához. Egy átlagos magyar családi házban élő négytagú család esetében – havi 4-5 kWp-val számolva – ez hozzávetőlegesen 270 db Generon felhelyezését jelenti.

A Zenit és Rundo cserepek minden igényt kielégítenek mind színválasztékban, mind stílusban.

Akár a hagyományos, akár a modern megjelenés hívei vagyunk, ha sötétebb árnyalatokat keresünk vagy vörös tetőcserépben gondolkodunk, a Terrán kínálatban egyaránt találunk az elképzelésünkhöz passzoló színt és formát.

Az esztétikai szempontok mellett a funkcionalitás és az időtállóság is rendkívül fontos. Az elmúlt év fejlesztéseinek köszönhetően a Zenit és Rundo síkcserepek bordázottsága és horonykapcsolati kialakítása korszerűbb lett, ezáltal jelentősen megnőtt a termékek teherbírása, törésszilárdsága, eső- és viharállósága.

 

Kalkulátorokkal segítik a döntést

A Terrán számára kiemelten fontos, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik építkeznek, vagy felújításba kezdenek. Ezért számos felületen informatív tudásanyaggal szolgál. A megújult Terrán TetőKalkulátor segítségével nagyságrendi árajánlatot kaphatunk, sőt már a Terrán Generon napelemes tetőcserépre is kérhetünk számítást.

 

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>