Az építkezés fázisai

Pinceszigetelés – mire figyeljen az építtető?

2022.07.12

Épületeink alatt gyakran pince, mélygarázs készül, hogy az értékes telek területét, esetleg a terepviszonyokat jól kihasználjuk. Természetesen itt is követelmény a megfelelő száraz belső tér, adott esetben az állandó emberi tartózkodás lehetősége. Éppen ezért a pincék, mélygarázsok vízszigetelésének megtervezése és kivitelezése különösen nagy figyelmet követel mind a tervezőtől, mind a kivitelezőtől – mutat rá a Büsscher & Hoffmann szakértője, aki a megfelelő, megbízható anyag kiválasztásának, valamint a megfelelő csomóponti kialakítás fontosságát külön is hangsúlyozza.

 

 

Pinceszigetelés tervezésekor, kivitelezésekor javasolt az ÉMSZ vonatkozó irányelveit, valamint a gyártó javaslatait is figyelembe venni. Tisztában kell lenni azzal, hogy

a rosszul megtervezett és/vagy rosszul kivitelezett pinceszigetelés alaposan megkeserítheti az életet, a szigetelés javítása legtöbb esetben csak nagyon nagy költséggel javítható,

vagy adott esetben marad az állandó mérgelődés, szemrehányás, amit leginkább az építtető magának tehet. Vegyük ezeket sorra, hogy építtetőként milyen feladatokkal kell számolni:

  • Minden olyan esetben, amikor az állandó tartózkodásra szolgáló száraz tér részben vagy egészben a meglévő terepszint alá kerül, már pinceszigetelésként kell kezelni. Az csak buta ábránd, ha a szomszéd azt mondja, hogy itt nem kell semmit szigetelni, mert olyan a talaj, hogy az elvezeti. Az esővíz a talajon keresztül eljut a szigetelésig, és ha az nincs, bejut az épületbe is! Éveken keresztül tartó tartós vízterhelés a szigeteletlen szerkezetek jelentős károsodásához vezet.
  • A pinceszigetelést meg kell terveztetni. Ehhez ebben járatos szakembert kell keresni. Kérjünk a tervezőtől referencia munkákat és ne sajnáljuk az időt azok ellenőrzésére. A tervezés tartalmazza a megfelelő anyagválasztást és a szükséges csomóponti kialakításokat. Minden olyan csomópontról rajz szükséges, ami alapvetően meghatározza a szigetelés jóságát: pl. csőátörések a közműveknek, rámpa, támfal csatlakozás, ajtók kialakítása, esetleges belső szintváltások kialakítása, a szigetelés fölső kialakítása, lezárása a végleges terepszint felett. Ezekre vonatkozóan vannak a Büsscher & Hoffmann cégcsoportnak ajánlásai. A mellékelt példák a szigetelés függőleges és alsó vízszintes csatlakozását mutatják be a szigetelés módjától függően.
     

A vízszigetelés a közvetlenül a teherhordó falszerkezeten

 

Vízszigetelés a szigeteléstartó falon

 

  • A vízszigetelésnek költsége van. A tervező sem ingyen dolgozik, az anyagot is meg kell venni, és a kivitelező is megkapni munkája gyümölcsét. Az épület teljes beruházási költségének 3-5%-a lehet a jó pinceszigetelés. Ezen nem érdemes spórolni! Költséget azokon a dolgokon lehet csökkenteni, amelyeket az épület elkészülte után jelentős bontási munkák nélkül tudunk elvégezni.
  • A kivitelező kiválasztása a következő fontos tényező. Szakmai ismeret nélkül, „házilag” nekiállni a pinceszigetelésnek több mint merészség, felelőtlenség. A vízszigetelés elkészítése is egy iskolában tanult szakma, amit a gyakorlati ismeretek tesznek teljessé. Fontos a jó referenciákkal rendelkező kivitelező kiválasztása. Hallgassuk meg a kivitelező javaslatait, észrevételeit a tervezettekkel kapcsolatban, mert ő gyakorlatból is tud jó tanácsot adni. Ezeket mindig beszéljük át a tervezővel és alakítsunk ki egy közös álláspontot. Több ajánlat beszerzése célszerű. Minden esetben ügyelni kell arra, hogy az ajánlatok műszaki tartalma közel azonos legyen, hogy azok jól összehasonlíthatók legyenek. Keressük meg az ajánlatok közt az optimálisat: költségekben megfelelő, ügyeljünk a kivitelezési időre, vegyük figyelembe a referenciákat és gondoljunk arra is, hogy hibás teljesítés esetén mit tudunk tenni, az adott vállalkozás mennyire érhető el a későbbiekben. Ezek után adható megbízás a kivitelezőnek.
  • Mivel az építtető legtöbbször nem építőiparban járatos szakember, célszerű műszaki ellenőr alkalmazása. A jó műszaki ellenőr adott esetben pénzt tud megspórolni, de mindenképp a hozzáértésével segíti a kivitelező munkáját.

 

Ajánlott anyagok a pinceszigeteléshez

A függőleges és a vízszintes falszerkezetek megfelelő kellősítését Büsscherit BV oldószeres alapozóval kell végezni. A Büsscher & Hoffmann talajnedvesség vagy talajvíznyomás elleni szigetelésnek a modifikált elasztomerbitumenes KV E 45 K vagy GG E 45 K anyagot javasolja.

A rétegszámot, csomóponti kialakítást a vonatkozó irányelvek és gyártói utasítások szerint kell meghatározni. Talajvíz, rétegvíz elleni szigetelés esetén elegendő egy réteg elasztomerbitumenes vízszigetelő lemez, míg talajvíznyomás elleni szigetelés esetén a bemerülési mélységtől függ a bitumenes lemez rétegszáma.

Különös gonddal kell eljárni az esetleges csőáttöréseknél. Erre vannak zsugorcsővel összeépített csőátvezető elemek, melyek a szigetelésbe a galléros kialakításukkal könnyen és egyszerűen beépíthetők.

Az elkészült vízszigetelést célszerű megfelelően megvédeni pl. hőszigeteléssel vagy drén lemezzel, hogy a követő munkafolyamat ne okozzon mechanikai sérülést az elkészült vízszigetelésben. Az esetleges sérüléseket azonnal javítani kell, erre később nem lesz mód vagy csak hatalmas költségekkel!

A téma sokrétűsége miatt kérje a Büsscher & Hoffmann munkatársainak műszaki segítségét, akik jelentős tapasztalattal bírnak a bitumenes vízszigetelések világában.


Büsscher & Hoffmann

 

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>