Az építkezés fázisai

Vakolható üveggyapot homlokzat

2022.05.13

Megjelent a piacon egy olyan – speciális struktúrájú – üveggyapot anyagú szigetelőtábla, ami alaktartó, vakolható, ráadásul kiváló hangszigetelési tulajdonságokkal is rendelkezik.

 

 

Egy családi ház esetében a külső falakon át távozó hőveszteség elérheti akár a 35 százalékot is, ezért az épületek külső falait megfelelő vastagságú hőszigeteléssel kell ellátni – emlékeztet az Építési Megoldások portálon közzétett cikk, hozzátéve, hogy az egyik leggyakrabban alkalmazott megoldás a vékonyvakolatos kialakítású, külső homlokzati szigeteléssel ellátott épületfal.

E homlokzati szigetelés anyaga általában kőzetgyapot vagy polisztirol (EPS), most azonban az Ursa cég előállt egy olyan új üveggyapot szigeteléssel, ami ráadásul kiváló hangszigetelési tulajdonsággal is rendelkezik. Az új anyag neve „Ursa Tectonic” – ugyanis

a táblák keresztmetszetében látható szálszerkezet mintája hasonló a tektonikus gyűrődésekhez,

melyeket a Föld belső erői hoznak létre a felszín alatt. Az anyag a kiemelkedő tulajdonságait épp e speciális – gyűréssel létrehozott – struktúrájuknak köszönhetik. 

Miért fontos hangsúlyozni, hogy ez esetben üveggyapot az alapanyagot? Elsősorban azért, mert ezek a kiváló (0,035 W/mK) deklarált hővezetési tényezővel rendelkező üveggyapot táblák

nemcsak kiváló hőszigetelők, de – éppen összetételük okán – remek hangszigetelő képességgel is rendelkeznek.

Továbbá a rendezetlen üvegszál szerkezetnek köszönhetően a szálak rétegelválási szilárdsága kitűnő, ami kulcsfontosságú követelmény a függőlegesen rögzített szigetelőtáblák esetében. A nagy testsűrűségű ásványgyapot táblák nyomószilárdsága is nagyon jó: könnyen hordozzák az installálásukhoz szükséges ragasztót, tűrik a dübelezést és elbírják a vakolatot. Mivel alaktartásuk kiváló és hő hatására sem zsugorodnak, érzéketlenek a téli-nyári hőingadozásra, nincs hőtágulásuk – sorolja az előnyöket az Építési Megoldások cikke.

 

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>