Az építkezés fázisai

Önálló kis lakrész a toronyszobában, megújult tetőszerkezet

2022.05.03

A többszörösen bővített régi siófoki lakóépület felújítása közben nem egy meglepetéssel találkoztak a kivitelezők, de végül sikerült a tulajdonos elképzeléseinek megfelelően felújítani, átalakítani a házat.

 

 

Mint az Építési Megoldások portálon is publikált cikkből kiderül, nem állt rendelkezésre pontos adat arról, hogy az épület mikor keletkezett; a felújítás során talált „nyomokból” azonban ki lehetett következtetni az előzményeket. Az alapépület, mely egykor református lelkészlakként működött, nagyjából százhúsz éves lehet. A két világháború között erre új szint épült, aztán hozzátoldottak egy részt, mely eredetileg lépcsőháznak készült, aztán szélfogónak használták. Ennek a tetejére valamikor terasz került, baluszteres korláttal. Valószínűleg utoljára készült ez az újabb szint, a „toronyszoba”, melynek a mostani tulajdonos kulcsszerepet szán. 

A felújítás egyik apropója ugyanis a funkcióváltás: a korábban magáncélra használt épület nagy részében apartmanokat alakítanak ki, de a toronyszobát továbbra is maga a tulajdonos szeretné használni. Emellett a komplex felújítás és a modernizáció is célja volt az építkezésnek. Mindez a belső terek újragondolásával kezdődött, majd a homlokzat megújítása, az energetikai korszerűsítés, az ezzel járó gépészeti korszerűsítés, a nyílászárók csereréje, valamint a tetőtér beépítése is alapvető feladat volt. Utóbbihoz kapcsolódóan a teljes tetőszerkezet megerősítése és a tetőfedés cseréje is szükségessé vált.

A toronyszoba kialakítása kiemelt figyelmet kapott Kosaras Anikó tervező és a belső építészetért felelős Galamb Zsuzsa (Fodróczy Design) együttműködése során. Oroszlánrész jutott a látványterveket készítő Szőke Levente Ivánnak is.

 

Így néz ki a látványterven a felújított ház

 

Az egyik döntő kérdés volt, hogyan lehet majd feljutni a toronyszobába. A lépcső eredeti kialakítása ugyanis annak idején nem túl átgondoltan történt: átvágtak egy 20×20 cm-es fa födémgerendát, és azt – nemes egyszerűséggel – acéldrót segítségével egy pallóhoz erősítették. Hasonló hajmeresztő „megoldásokat” találtak a hőszigetelés kialakításában, de volt itt szabálytalanul elbontott kémény, és a födémbe épített vadrács is... Ezekből – és az idő múlása által is megviselt szerkezetekből – adódóan a tetőbe számos helyen bele kellett nyúlni. Először is könnyített betonaljzatot kapott, a szarufákat is megerősítették a manzárdrészen, továbbá könyökfákat és tetősík ablakokat építettek be. Végül kialakult a tulajdonos által óhajtott kis „ékszerdoboz”: a toronyszobában helyet kapott egy vintage stílusú fürdőszoba, egy hálószoba, valamint egy étkezővel és konyhával összevont nappali.

 

A felújítási munkálatok közben

 

Korábban egyszerűen elvágtak egy födémgerendát, hogy legyen hely a lépcsőnek - és egyéb súlyos szakmai hibákra is fény derült

 

Könyökgerendákkal is megerősítették a régi tetőszerkezetet

 

Korszerű, elegáns, ugyanakkor a régi épülethez illő fémlemez tetőfedést kapott a ház

 

A tetőszerkezet megújítása a bevonatos fémlemezből készült tetőfedő anyagokat forgalmazó Prefa cég javaslatai alapján történt. A cég leggyakrabban javasolt két alapvető rétegrendje közül azt alkalmazták, ahol a szarufák közét szálas hőszigeteléssel töltik ki, amire páraáteresztő fóliát, majd 5×5 cm ellenlécet helyeznek, rá deszkázatot, amire aztán a Prefalz kettős állókorcos fedés került grafitszürke színben, és ami alá az előírt bitumenes elválasztóréteget építették be.

A szerkezeti kialakítással kapcsolatban még további információk találhatók az Építési Megoldások portál cikkében.

 

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>