Az építkezés fázisai

Kibővített régi csopaki kőház lett az Év Balatoni Háza pályázat nyertes lakóépülete

2022.03.31

A régi házat a hátsó udvarban T alakban új épületszárnnyal egészítették ki, ahol kávézót nyitottak a tulajdonosok. „A ház az utcaképbe is harmonikusan illeszkedik, egyszerre sugallja a hagyományok tiszteletének fontosságát és a rendezettséget” – mondja az épületről Földes László építész, a bírálóbizottság tagja.

 

 

A balatonboglári kultúrházában hirdették ki 2022. március 17-én a lakóház, középület, üdülő/gazdasági épület kategóriákban tavaly meghirdetett Év Balatoni Háza 2021 verseny győzteseit. A frissen díjazott épületek Csopakon, Pécselyen és Balatonfenyvesen találhatóak – tájékoztatta a hirbalaton.hu portált Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a bíráló bizottság titkára. 

Mint a portál cikkéből kiderül, a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) a Balatoni Szövetséggel együttműködve 2021-ben negyedik alkalommal hirdette meg az Év Balatoni Háza építészeti díjpályázatot. A pályázat lebonyolítását a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága támogatta. A BKÜ területén épült, 2013. január 1. után használatba vett épületekkel lehetett 2021. december 31-ig pályázni három kategóriában: az év balatoni lakóháza, az év balatoni középülete, az év balatoni üdülő/gazdasági épülete.

A bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamarától L. Miha Emőke, a Magyar Építőművészek Szövetségétől Földes László, a három érintett megye építész kamarájától Molnár Árpád (Somogy), Martonné Szilas Katalin (Veszprém), Lengl Zoltán (Zala), a NABE-tól Udvardy Boglárka és a Balatoni Szövetségtől Fabacsovics Zoltán képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség Építészeti Építésügyi és Örökségvédelmi helyettes államtitkára volt.

 

Az eredmények

  • Az Év Balatoni Lakóháza 2021: Csopak, lakóház és kávézó (tervező: Ujj Mészáros Krisztina)
  • Az Év Balatoni Gazdasági Épülete 2021: Pécsely, Balogh Pincészet (felelős építész: Cserháti-Czene Andrea)  /kül- és belterület határán épített fenntartható, környezettudatos, modern technológiával ellátott borászati üzem és bemutatótér/
  • Az Év Balatoni Középülete 2021: Balatonfenyves, Gyermektábor (felelős építész: Dénes György)

A különdíjasok:

  • A Balatoni Szövetség különdíját kapta: Balatonfüred, Lóczy-barlang Látogatóközpont (felelőstervező: Mezei László) /A Balaton-felvidéki Nemzeti Park újabb igényes látogató központot hozott létre, melyre az egyedi építészeti megoldások mellett az igényes anyaghasználat jellemző./
  • A Magyar Építész Kamara különdíját kapta: Balatonboglár, Kultúrház felújítása (felelős tervező: Pór Péter). Az 1939-ben, Kotsis Iván tervei alapján épített – eredetileg gimnáziumként használt – épület felújítása, bővítése tiszteletben tartva, de hozzátéve a mester eredeti építészeti világához.
  • A Zala Megyei Építész Kamara különdíját kapta: Hévíz, Carbona társasház (felelős tervező: Bánfalvi Koppány). Hévíz főutcáján, a mellette levő szállodával közvetlen kapcsolatban levő harmonikusan tagolt, tiszta alaprajzi szerkesztésű, minőségi anyagokból épült épület, mely jól belesimul az utcaképbe.

 

A díjnyertes csopaki lakóház

Az ünnepélyes díjkiosztón Földes László Ybl díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének delegáltja méltatta a díjnyertes lakóházat, amely Csopakon a Kossuth Lajos u. 101. cím alatt található:

„A vastag kőfalakból emelt hagyományos, nyeregtetős lakóházat gondos felmérés és némi bontás után bővítette a tervező a belső kert irányába. Az utca felé eső régi falak között helyezte el a lakó funkciókat vizes blokkal kiegészítve, melyek a ház kontúrján belül kialakított karakteres régi tornácon keresztül közelíthetők meg. Itt a helyiségek atmoszféráját meghatározzák a régi boltíves mennyezetek.

A hátsó kert irányába történő hozzáépítés egy kávézót foglal magába a hozzátartozó konyhával, továbbá egy tetőtérbe vezető lépcsővel, mivel ezen a szakaszon a tetőteret is beépítették. A bővítés részben az eredeti épület lineáris folytatása, részben pedig egy merőlegesen komponált épületszárny, amely izgalmas ellenpontja a meglévő épületnek.

De mitől is érdekes ez a T alakot formázó bővítés? Egyrészt, a vendégtér itt dupla légterű, a tető alatti terület is a belső tér része, és az eddig látott hagyománytisztelő szerkesztésmódot itt könnyedebb kortárs szemlélet váltja fel. A különbség a homlokzaton is szembeötlő, hiszen a főtömegre jellemző meszelt vakolt felületet itt rusztikus terméskő burkolat váltja fel, artisztikusan keretezett ablakokkal.

A kertben az időtlenséget sugalló terméskő falak mellett könnyed gesztussal libbennek el a fa pergolák. Kánikulában ezek adnak majd hűs árnyékot az ideérkező vendégeknek, de nyári estéken is remek balatoni atmoszférát teremtenek. A kert ugyanolyan visszafogott és kulturált, mint a felújított ház. A hátsó zónában helyezkedik el a parkoló, a kert többi részében pedig a fáké és a bokroké főszerep.

A portáról kijőve jól esett látni, hogy a ház az utcaképbe is harmonikusan illeszkedik, egyszerre sugallja a hagyományok tiszteletének fontosságát és a rendezettséget. Halkszavú példakép a Balatonfelvidéken, remélem, rajtam kívül is sokan tanulnak belőle.”

(Forrás: hirbalaton.hu

 

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>