Az építkezés fázisai

Építsünk új „parasztházat” – régi stílusban, de korszerű anyagokkal

2021.11.02

A népi építészetre jellemző formavilágot sokan tartják vonzónak, barátságosnak, élhetőnek – miközben tudjuk, hogy egy régi parasztház megvásárlása és a mai kor igényeinek megfelelő felújítása sok buktatót rejteget és eléggé költséges lehet. Adódik a másik lehetőség: építsünk új „parasztházat” – régi stílusban, de korszerű anyagokkal!

 

 

„Egy új parasztháznak egyfajta szellemiséget is sugároznia kell – ezt tervezésekor, építésekor figyelembe kell venni. Ugyanakkor természetesen meg kell felelnie az aktuális szabványoknak, előírásoknak, jogi feltételeknek” – olvasható az Építési Megoldások portál cikkében, mely egy ilyen balatonudvardi családi házra hívja fel a figyelmet. Érdemes megőrizni a parasztházak olyan általános értékeit, mint a természetes anyagok használata, az átgondolt tájolás a déli oldal optimális árnyékolásával, a „tűzközpontú” – vagyis családcentrikus – tér, a mértékletesség, a hagyományőrzés vagy a kis fesztávú szerkezetek alkalmazása. 

Mindez azonban nem zárja ki, hogy a ház olyan anyagokból készüljön, amivel teljesíthetők a napjainkra jellemző energetikai elvárások – ugyanakkor

mégse legyen éles diszharmónia a forma és a tartalom, a „régi” és az „új” között. 

Az Építési Megoldások említett cikkében az épület homlokzatát a Knauf Insulation által gyártott 15 cm vastag Heraklith-Tektalannal szigetelték, amelyre – a fagyapot termékek esetében általánosan javasolt – vastag vakolat került. A táblák falszerkezetre dübelekkel rögzítették, a Knauf Insulation által kiadott rögzítéstechnikai útmutató figyelembe vételével.

(A képek kattintással nagyobb méretben is megnyithatók.)

 

A fagyapot táblák egyik eredeti alkalmazási területe eleve a vakolathordozó felület kialakítása volt, emiatt a hosszú élettartam és jó minőség érdekében már a kezdetektől fogva megbízható, ma is alkalmazott technológiákat dolgoztak ki e felületek vakolására. Ezeket alkalmazva szilárd, kemény, repedésmentes felületeket lehet létrehozni a fagyapot táblákon.

A szóban forgó balatonudvardi ház esetében a munkaigényes vakolási folyamat felgyorsítása érdekében új technológia kipróbálására is lehetőség nyílt a Renti javítóhabarcs alkalmazásával, amely szálerősítésű, gyári készítésű száraz keverék. A gyártó a műszaki adatlapon kifejezetten ajánlja a terméket fagyapot táblák vakolására. A Renti javítóhabarcs segítségével

a régi vakolási technológiához képest kevesebb rétegből és sokkal gyorsabban készíthető el a vakolat.

A keverékben lévő szálak a felület speciális előkészítése – az úgynevezett gúzolás – nélkül is megakadályozzák az alapréteg repedezését, amelybe egy e célra szolgáló hálót is beágyaznak. Az így készülő felületre már átlagos alap- és színvakolat kerülhet. A teljes vakolatrendszer vastagsága így mintegy 2,5-3,0 cm-re adódik.

Erre a felületre lehetőleg szilikon színvakolatot kell felhordani, hogy a falszerkezet megőrizze páraáteresztő képességét.

 

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>