Az építkezés fázisai

Fémlemez a tetőn és a homlokzaton – fotókon mutatunk néhány izgalmas lehetőséget

2021.04.17

Egyáltalán nem ipari jellegűek vagy csarnokszerűek ezek az épületek; nagyon is elegáns és esztétikus otthonokat alakíthatnak ki azok, akik kedvelik a modern megoldásokat.

 

 

A fémlemezek használata a lakóházépítésben egyáltalán nem szokatlan; ha más nem is, legalább az ereszcsatornák és a tetőn a különböző szegélyezések ilyen anyagból készülnek. Nem ritka a fémlemez héjazatú tető sem, például a kisebb hajlásszögű tetőket vagy tetőszakaszokat érdemes ilyennel fedni, hogy a vízhatlanságot biztonsággal megoldjuk. Ugyanakkor szólhatnak érvek a meredekebb nyeregtetők, sátortetők fémlemezes fedése mellett is – nem véletlen, hogy ezek például az Alpokban nagyon elterjedtek, ahol szélsőséges, viharos időjárási viszonyokra is számítani kell. Tapasztaljuk, hogy a viharok és felhőszakadások már a Kárpát-medencében is egyre gyakoribbak, nem kell a magas hegységekig mennünk, hogy ilyeneket lássunk. Sokan ezért választják a biztonságosabbként számon tartott fémlemez fedést nálunk is. Hasonló okokból terjed a fémlemezzel védett ablaktokok, ablakkeretek alkalmazása is, és ehhez képest már csak egy lépés, hogy a homlokzatot – vagy a homlokzat egyes szakaszait – is fémlemez burkolattal lássuk el. 

Felmerülhet a kérdés: az ily módon fémlemezbe „csomagolt” ház nem fog inkább valami csarnokhoz vagy ipari létesítményhez hasonlítani, mint családi otthonhoz? Nos, nem feltétlenül: az alábbi képeken jó néhány példát láthatunk olyan házakra, ahol a fémlemezeket – ez esetben: bevonatos alumíniumlemezeket – kifejezetten izgalmasan, elegánsan, esztétikusan alkalmazták a tervezők. 

(A fotók kattintással felnagyíthatók.) 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fényképek az olasz – Magyarországon nemrégen bevezetett – Vestis termékcsalád alumínium termékeinek felhasználására mutatnak be példákat. Ez esetben a homlokzatburkolat, a tetőfedő anyag és az ereszcsatorna elemek egyetlen cégtől szerezhetők be, a rögzítésükhöz szükséges tartószerkezetekkel együtt. Mindehhez mennyiségszámítási segédletet is kínál e termékek forgalmazója, ami a tervezők munkáját egyszerűsítheti. 

Az alumínium anyag előnyeiről, illetve a Vestis hazai forgalmazójáról az Építési Megoldások portál cikkében található további információ.

 


 

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>