Az építkezés fázisai

Akkor se olcsóbb a tervezés, ha az ingyenes mintaterv-katalógusból választunk?

2021.04.02

A Nemzeti Mintaterv Katalógus hasznos, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk: nem az a helyzet, hogy a kiválasztott és ingyenesen letöltött terveket mellékeljük az egyszerű bejelentési eljáráshoz, és már meg is vagyunk. Perényi Tamás építész úgy gondolja: e mintatervek leginkább az igények átgondolását, valamint az inspirációt és az ízlésformálást segítik. De hogy valódi, az egyéni igényekhez és a konkrét helyszínhez igazított tervek legyenek ezekből, ahhoz éppúgy szükség van építészre, mint ha „nulláról” terveztetnénk egy házat.

 

 

Mint arról lapunk is hírt adott, a Nemzeti Mintaterv Katalógus weboldalán 2021. március 19-től közel száz családiház-tervdokumentáció érhető el ingyenesen, részben új lakóházak építéséhez, részben meglévő „kockaházak” átalakításához. A katalógus állami finanszírozással – a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkársága, valamint a Lechner Tudásközpont együttműködésében – jött létre. Az adatbázisba bekerült terveket a Miniszterelnökség pályázat útján választotta ki, többek között a fent idézett Perényi Tamástól is öt terv szerepel a mintatervek között. 

Azt már a mintaterv-katalógus elindításakor hangsúlyozták, hogy a katalógusból kiválasztott háztervet minden esetben a konkrét építési telekhez, illetve a helyi településképi arculathoz kell igazítani, amihez építész közreműködése szükséges. Nagy kérdés azonban, hogy ez az „igazítás” pontosan mit jelent, mennyi munkát igényel. A tetőcserép színének és típusának, valamint a homlokzati vakolatnak a kiválasztását, vagy ennél többet? 

Perényi Tamás, a BME Lakóépület-tervezési Tanszékének oktatója, akivel az Igylakunk.hu portál készített interjút, komplex feladatnak látja az adaptálást: „a mintaterv nem azt jelenti, hogy valaki letölti és szinte ingyen megbíz egy építészt, hogy ezt írja alá, és töltse fel az e-naplóba. A mintaterv egy jó alap, ami, ha illeszkedik a megbízó programjához, a helyszínre való adaptálással az építész egy, valóban a család igényéhez és a helyi település arculatához illő tervet hozhat létre.

Vagyis, ha tetszik az a terv, akkor az arányok megmaradnak, de lehet, hogy az oromfal, a kémény, az ereszképzés, a kerítés tekintetében – amire a mintatervek nem térnek ki – meg tudja fogalmazni azokat az építészeti karakterjegyeket, amelyek egyedi tervvé tudják formálni a mintaterveket is. Az adaptáló építésznek tehát nagy szerepe van abban, hogy egy egyébként önmagában jó minőségű, de mégiscsak semleges nyersanyag, élő, a konkrét helyszín és megbízó igényeihez illeszkedő tervvé tudjon alakulni.”

Perényi Tamás szerint annak sem haszontalan a katalógus, aki nem tud innen alkalmas tervet választani: „ha valaki végignézi azokat a házakat, amelyek számára igazán érdekesek, vagy valamilyen szempontból fontosak, de úgy dönt, hogy egyik konkrét mintaterv sem olyan, ami az ő családjának megfelel, akkor a tervek átnézése és elemzése után, egy nagyon pontos programot tud adni az általa felkért tervezőnek”. Mint hozzáteszi, ez azért fontos, mert az építtetők gyakran nehezen tudják megfogalmazni összeszedetten az igényeiket. „Annyit meg tudnak mondani, milyen konyhát szeretnének, vagy a nappaliba milyen ülőgarnitúrát vennének, és persze van funkcionális elképzelésük is. Részprogramokat tudnak adni, de az épület egészére vonatkozólag általában nincs határozott szándékuk”. Viszont ezek a mintatervek arra kiválóan alkalmasak, hogy „akár az építészeti funkció, akár az anyagválasztás, a színek, a forma és az arányok tekintetében (például, hogy egy épület lapostetős modern tömeget mutasson vagy akár a régi parasztházak arányait folytassa, egy vagy kétszintes legyen, milyen lépcső legyen benne stb.) pontos és kiérlelt programot tudjanak az építész felé közvetíteni.”

Még azt is hozzáfűzi, hogy az építésznek fizetendő tervezési díj tekintetében nincs igazán különbség egy teljesen új terv elkészítése és egy mintaterv adaptálása között; egy megfelelő részletességgel kidolgozott, a kivitelező munkáját színvonalas részletrajzokkal segítő teljes tervdokumentáció elkészítésének díja egy átlagos családi ház esetében 1-1,5 millió forint körül van mindkét esetben. 

A fentiekhez még annyit tehetünk hozzá: nyilván számításba kell vennünk azt is, hogy az építész tervezők féltik a piacukat; nem örülnek annak, hogy ingyen is hozzá lehet jutni olyan tervekhez, amiért ők pénzt szoktak kérni – érthető tehát, hogy saját tevékenységük fontosságát hangsúlyozzák. Ugyanakkor azt is érdemes átgondolnunk, hogy ha egy jó építész végigkíséri az építkezésünk teljes folyamatát – az első ötletektől a kivitelezés lezárásáig –, akkor számtalan kisebb-nagyobb ötlettel hozzá tud járulni ahhoz, hogy a házunk egészében és részleteiben is valóban praktikus, karakteres és szerethető legyen… Márpedig a családok többsége életében csak egyszer építkezik, ez az életünk egyik „fő műve”; nagyon fontos tehát, hogy jól sikerüljön, nem biztos, hogy az építészen kell spórolnunk. 

 

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>